You are hereΚατάδυση στα 107 μέτρα με σκανταλόπετρα

Κατάδυση στα 107 μέτρα με σκανταλόπετρα


skantalopetra-nitsch-alessi.jpg

O Herbert Nitsch στις 26 Ιουνίου 2009, στην Λίνδο της Ρόδου, έκανε καινούριο παγκόσμιο ρεκόρ αφού βούτηξε σε ελεύθερη κατάδυση με σκανταλόπετρα 107μ. σε 3.57''. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο U.Pelizzari με 100μ. Πολύ καλή επιδοση είχε η 15χρονη Ιταλίδα, Alessia Zecchini που έκανε 52.3μ και γιά 70 εκατοστά θα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών! Ολη η διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία, αφού υπήρχαν αθλητές απ' ολο τον κόσμο και υπήρξε καθολική υποστήριξη από τον δήμο Λινδίων αλλά και απά την τοπική κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

«Σαν τους παλιούς Έλληνες σφουγγαράδες χρησιμοποίησα και εγώ την πανάρχαια μέθοδο της σκανταλόπετρας και κατέβηκα σε βάθος 107 μέτρων. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία».

Με αυτήν τη φράση, ενθουσιασμένος και κουρασμένος ταυτόχρονα, ο 38χρονος Αυστριακός πιλότος Χέρμπερτ Νιτς περιέγραψε πώς κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση με τη σκανταλόπετρα. Κρατώντας στα χέρια του μια πέτρα βάρους 11 κιλών κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε με ελεύθερη κατάδυση στα 100 μέτρα ο Ιταλός Ουμπέρτο Μπελιτσάρισε: η κατάδυση είχε γίνει πριν από τρία χρόνια στα Πηγάδια της Καρπάθου. Το ρεκόρ του καταρρίφθηκε από τον Αυστριακό πιλότο κατά τη διάρκεια των διεθνών αγώνων ελεύθερης κατάδυσης με σκανταλόπετρα που έγιναν στον μαγευτικό όρμο της Λίνδου στη Ρόδο.

Ο Χέρμπερτ Νιτς φορώντας μόνο το μαγιό του και κρατώντας την πέτρα καταδύθηκε στο βάθος των 107 μέτρων με τη συνοδεία 15 άλλων καταδυτών (που φορούσαν συσκευές οξυγόνου) για να επέμβουν εάν παρίστατο ανάγκη. Ο Αυστριακός πιλότος χρειάστηκε να παραμείνει μέσα στη θάλασσα κρατώντας την αναπνοή του για 3 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα και πέτυχε το παγκόσμιο ρεκόρ.

Στους αγώνες της Λίνδου πήραν μέρος 107 δύτες από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Μάλιστα, η 15χρονη Ιταλίδα αθλήτρια Αλεσία Ζετσίνι κατέβηκε μέχρι τα 52μ. 30 και για 70 εκατοστά δεν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες. «Θα τα καταφέρω την επόμενη φορά», υποσχέθηκε η νεαρή Ιταλίδα.

Και νέα παιδιά

Πολλές και οι ελληνικές συμμετοχές, ιδιαίτερα από νέα παιδιά, ακόμη και από τη Λίνδο που δοκίμασαν για πρώτη φορά να κάνουν κατάδυση με σκανταλόπετρα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 12χρονου από την Κάλυμνο Απόστολου Καμπουράκη που κατέβηκε μέχρι τα 18 μέτρα και δήλωσε ότι «μια μέρα θα προσπαθήσω και εγώ να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ, ακολουθώντας την παράδοση που είχαν οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες που κατέβαιναν σε τεράστια βάθη με τη σκανταλόπερα».

Όπως λέει ο γιατρός και βασικός οργανωτής των αγώνων κ. Νικόλαος Τρικοίλης, «η σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο ή γρανίτης, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, με βάρος 8-14 κιλά, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες από την αρχαιότητα μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Στη μια άκρη υπάρχει τρύπα στην οποία είναι δεμένο ένα μακρύ σχοινί που ξετυλίγεται από τη βάρκα κατά την κατάδυση και μαζεύεται κατά την ανάδυση. Σ΄ αυτήν είναι περασμένο ένα μικρό σχοινί με μια θηλιά, την οποία περνά από τον καρπό του ο σφουγγαράς για να μπορεί να ελευθερώσει τα χέρια του χωρίς να χαθεί η σκανταλόπετρα και η σύνδεσή του με τη βάρκα».

Εντοπιστής ναυαγίων

Μεταξύ αυτών που έκαναν κατάδυση στη Λίνδο με σκανταλόπετρα ήταν και ο 50χρονος δύτης Βασίλης Μαντικός, που είναι γνωστός για τα πολλά αρχαία ναυάγια που έχει εντοπίσει στη Ρόδο. «Συνηθίζω πάντοτε να κάνω καταδύσεις με συσκευές οξυγόνου σε μεγάλα βάθη, αλλά η κατάδυση με σκανταλόπετρα είναι άλλο πράγμα. Κατέβηκα μέχρι τα 25 μέτρα και ένιωσα πόση μεγάλη αξία είχαν οι παλιοί Συμιακοί και Καλύμνιοι σφουγγαράδες», δήλωσε ο κ. Μαντικός.

Πηγή: tanea.gr

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly.

Στην τύχη...

monachus-1.jpg
ship_1.jpg
koilada.jpg
tonos_sussi.jpg
dolfins.jpg
Γριγρί - Λαγονήσι - 30/5/2009
frv-terry-maas.jpg
diverib500.jpg
aida_logo.jpg
fytoplankton_1.jpg
hippocampus1.jpg
atlandida.jpg
atlantida.jpg
neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg