You are hereΚαταφύγιο ζωής στο Αιγαίο!

Καταφύγιο ζωής στο Αιγαίο!


poseidonia-fish.jpg

H Greenpeace τεκμηριώνει την ανάγκη δημιουργίας θαλάσσιου καταφυγίου στις Κυκλάδες ανακοινώνοντας σήμερα τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης. Για πρώτη φορά οι αλιείς, η επιστημονική κοινότητα και μια περιβαλλοντική οργάνωση ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τονίσουν την ανάγκη δημιουργίας θαλάσσιου καταφυγίου στο Αιγαίο.

Οι παράκτιοι αλιείς των Κυκλάδων, βλέποντας συνεχώς τη θάλασσά τους να καταστρέφεται και τα αλιευτικά αποθέματα να μειώνονται, πήραν το μέλλον στα χέρια τους. Αποφάσισαν να χαρτογραφήσουν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας για να προστατεύσουν τα ψάρια της περιοχής τους, κάτι που έπρεπε να είχε κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και καιρό.

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) έχουν τεράστια περιβαλλοντική σημασία για τις θάλασσες της Ελλάδας, αποτελώντας καταφύγιο για περισσότερα από 1.200 θαλάσσια είδη και παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην υγιή κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες δάση της θάλασσας επειδή δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο, συμβάλλοντας σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, το φυτό αυτό μένει απροστάτευτο αφού υπολογίζεται πως έχει χαρτογραφηθεί μόνο το 10-20% των λιβαδιών, αφήνοντας το υπόλοιπο 80% εκτεθειμένο στον κίνδυνο της καταστροφικής αλιείας.

Βλέποντας την πολιτική ηγεσία να μην υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, η Greenpeace στήριξε την πρωτοβουλία των αλιέων σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη μιας νέας εποχής, όπου το αίτημα της προστασίας των θαλασσών δεν προέρχεται μόνο από τους «συνήθεις ύποπτους», αλλά και από τους ανθρώπους που εξαρτώνται άμεσα από αυτές. Ο τελικός στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων με το νησί της Γυάρου να αποτελεί τον πυρήνα απόλυτης προστασίας όπου θα απαγορεύεται η αλιεία με οποιαδήποτε μέθοδο. Αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας του καταφυγίου, το γεγονός δηλαδή, ότι οι ίδιοι αλιείς είναι διατεθειμένοι να μην ψαρεύουν σε μια περιοχή για να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα το επάγγελμά τους.

Η Greenpeace πιστεύει ότι η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας στην περιοχή των Κυκλάδων αποτελεί μια αυτονόητη κίνηση στην οποία θα έπρεπε να είχε προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και καιρό. Όλοι πια αναγνωρίζουν την ανάγκη προστασίας των ελληνικών θαλασσών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι επιστήμονες, οι τοπικές κοινωνίες. Είναι σειρά της ηγεσίας να κάνει το ίδιο.

Το πρώτο βήμα έχει γίνει και οι χάρτες έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο πρέπει άμεσα:

• Να χαρτογραφήσει τα λιβάδια της Ποσειδωνίας σε ολόκληρη την Ελλάδα και να απαγορεύσει την καταστροφική αλιεία πάνω από αυτά.

• Να καθορίσει θαλάσσια καταφύγια, υποχρέωση απέναντι στο Μεσογειακό Κανονισμό που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2008.

Κατεβάστε όλη την έκθεση στον υπολογιστή σας σε μορφή .pdf κάνοντας κλικ εδώ:
"Λιβάδια Ποσειδωνίας - Τα δάση της θάλασσας"

Πηγή: http://www.greenpeace.org/greece/news/aegean-map

Στην τύχη...

lagokefalos_1.jpg
dolphins-minoan.jpg
delfinia-fonos1.jpg
careta_careta_2.jpg
viologion_1.jpg
falaina_1.jpg
amphibious-fins.jpg
eoydatk_logo.jpg
gds-8.jpg
kgiannoulis.jpg
aliotislittle.jpg
aliak-eleksok.JPG
neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg