You are here1500 ναυτικά μίλια / Ημέρα 6η - Γαύδος και Γαυδοπούλα

Ημέρα 6η - Γαύδος και Γαυδοπούλα


Τρίτη 16/6/2009.

Πρωινό ξύπνημα στη Γαύδο και απ'ότι φαίνεται έχουμε όλοι φορτώσει τις μπαταρίες μας.
Ο Γιάννης και ο Περικλής θα εργασθούν να μετρήσουν τη Γαυδοπούλα ενώ ο Γιώργης και εγώ θα βραχούμε λίγο. Φυσικά προηγούνται μερικοί καφέδες στην κυρά Βαγγελίτσα γιά να ανοίξει καλά το μάτι και έπειτα σαλπάρουμε γιά μέρη μαγευτικά με πολλά πολλά ψάρια...

 

Φτάνοντας στη Γαυδοπούλα εγώ και ο Γιώργης μένουμε μαζί με τα παιδιά γιά να πάρουν κάποιες αρχικές μετρήσεις έως ότου εντοπίσουμε κάποιο όμορφο μέρος για βουτιά. Αυτό βρέθηκε στην ΝΔ πλευρά του νησιού όπου ο βυθός δείχνει κάποια έντονη διαμόρφωση που υπόσχεται...

Ντυνόμαστε με συνοπτικές διαδικασίες και πέφτουμε.
Πράγματι ο βυθός συνεχίζει βραχώδης από την ακτή δημιουργώντας έναν υποβρύχιο κάβο τον οποίο χαϊδεύει ένα απαλό ρευματάκι. Καρτέρι από δω, πλανάρισμα από κει, φτάνουμε στα πεσίματα όπου βυθίζεται απότομα στα βαθιά με αμμώδη αποχή. Πολύ όμορφος τόπος με καθαρά και διαυγή νερά, όμως τίποτα σημαντικό και άξιο γιά κυνήγι δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας.

Αλλαγή πορείας σύμφωνα με το ρεύμα και κολυμπώντας πιάνουμε ακτογραμμή που σχηματίζει κάποια κατρακύλια και διάσπαρτα βράχια έως τα 20-25μ και συνεχίζει με άμμο.  Ενας μικρός ροφός χώνεται στην αποχή αλλά, ποιός ασχολείται με ψαχτήρια... Αυτό όμως ήταν και το μοναδικό ψάρι που είδαμε έως ότου μας μάζεψε ο Γιάννης με το σκάφος.

 

Αλλαγή μέρους και ψάρεμα στις ξέρες στα βόρεια της Γαύδου όπου θα ψαρέψει επιτέλους και ο Γιάννης ενόσω ο Περικλής θα παίρνει τις τελευταίες μετρήσεις. Μαζί του και εγώ αρχίζουμε τα πλαναρίσματα που είναι η αγαπημένη του τεχνική.
Ο βυθός γεμάτος με μαλιαρές πέτρες βαθαίνει ομαλά ενώ ανοίγεται σε αρκετή απόσταση. Σε καποια σημεία ξανασηκώνεται πριν τελικά βυθιστεί σε απέραντες αμμοφυκιάδες.

Σε μιά από τις βουτιές μου και ενώ πλανάρω χαζεύοντας ένα μεγαλούτσικο σαργό, αντιλαμβάνομαι λίγο αργά τον παππού παραδίπλα να με χαζεύει! Στρίβω απαλά και κολυμπώ προς τα πάνω του, ενώ αυτός νωχελικά κατευθύνεται στο θαλάμι του το οποίο βρίσκεται ακριβώς από κάτω μου.
Να ρίξω... να μην ρίξω... και αν βραχώσει... είμαι μακρυά, το ψάρι είναι μεγάλο και το βάθος οριακό... δεν ρίχνω.
Εδώ κολλάει η παροιμία "όποιος έχει καεί στο χυλό φυσά και το γιαούρτι". Μια δεύτερη βουτιά στην είσοδό του θαλαμιού και το ψάρι είναι μέσα, αλλά αρκετά μέσα, οπότε ... πάμε για άλλα.

Στη πορεία και σε αρκετά καρτέρια πιο ρηχά, τα ροφάκια δήλωναν σχεδόν πάντα το παρών, αλλά τα μεγέθη τους ήταν απαγορευτικά ακόμη και για να μπούν στα σκοπευτικά του όπλου. Ενας μεγαλούτσικος, γύρω στα 4 κιλά, κάποια στιγμή σηκώθηκε να παρατηρήσει το μεγάλο χταποδάκι που προσγειώθηκε πίσω από τον βράχο της περιμέτρου του. Δεν κάθησε όμως για πολύ μιάς και στη συρτή προσέγγιση που δοκίμασα, δεν είχα βγάλει το αποσπώμενο βαρυδάκι του πλωτήρα και βρήκε σε κάποιο βράχο τρομάζοντάς τον. Μια βουτιά στο βράχο από μένα και μιά από τον Γιώργή δεν απέδωσαν και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε για παρακάτω.

 

Λίγα λιανά, όπως σκάροι και σαργοσυκιοί μπήκαν το βράδυ στη θράκα και μας χόρτασαν με το παραπάνω, παρέα με μπόλικες μπύρες και σχέδια για την αυριανή και τις επόμενες μέρες.

Επόμενος προρορισμός μας στην άλλη μεριά της Κρήτης είναι η Κάσσος, με μια ενδιάμεση διανυκτέρευση μάλλον στην Ιεράπετρα.

 

Γαυδοπούλα

Στην τύχη...

atlandida.jpg
atlantida.jpg
seaandsun.jpg
felicitation.jpg
Αφού τοποθετηθούν στον βυθό τα τσιμεντένια μπλοκ, τη δουλειά αναλαμβάνει η θάλασσα κι ο χρόνος...
arktikh_methanio.jpg
fish-school.jpg
vb2010.jpg
Korinthiakos_gulf.jpg
coral-reef-fromsky.jpg
viologion_1.jpg
coral-reef-fromsky.jpg
Poros_7995376.JPG
Poros_7995377.jpg
neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg