You are hereΠόσο κοντά βρισκόμαστε στον αφανισμό της θαλάσσιας ζωής;

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στον αφανισμό της θαλάσσιας ζωής;

warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EET/2.0/no DST' instead in /var/www/vhosts/greekdivers.com/httpdocs/mag/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_date.inc on line 147.

fish-school.jpg

H υποβάθμιση των ωκεανών είναι πιο ραγδαία απ' όσο πιστεύαμε έως σήμερα και ο κίνδυνος μαζικού αφανισμού των θαλάσσιων ειδών είναι πολύ μεγάλος «σε διάστημα μιας ανθρώπινης γενιάς». Σε αυτήν τη ζοφερή προειδοποίηση καταλήγει η έκθεση επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεργάστηκαν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Προγράμματος για την Κατάσταση του Ωκεανού (IPSO).

Κατά τους επιστήμονες, οι ωκεανοί εκφυλίζονται πολύ ταχύτερα απ' όσο υπολόγιζαν, εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων - από την υπερθέρμανση και την οξείδωση έως τη μόλυνση και την υπεραλίευση - που δεν είχαν ποτέ εξεταστεί συνδυαστικά και οι οποίοι απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον με μια καταστροφή «πρωτοφανή στην ανθρώπινη ιστορία».

Ουσιαστικά, λοιπόν, οι 27 ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πιθανή εξαφάνιση των θαλάσσιων ειδών, από τα μεγάλα ψάρια μέχρι τα μικροσκοπικά κοράλλια, θα μπορούσε να συγκριθεί με τους πέντε μαζικούς αφανισμούς, κατά τους οποίους χάθηκαν τα περισσότερα είδη ζωής στη Γη. Το χειρότερο ανάλογο συμβάν εκτιμάται ότι ήταν αυτό που σηματοδότησε το τέλος της Πέρμιας Περιόδου, πριν από 251 εκατομμύρια χρόνια, όταν αφανίστηκε το 70% των χερσαίων ειδών και το 96% των θαλάσσιων.

«Τα ευρήματα σοκάρουν» λέει ευθέως ο δρ Άλεξ Ρότζερς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επιστημονικός διευθυντής του IPSO. «Καθώς εξετάζαμε τις συνδυαστικές επιπτώσεις όσων κάνει η ανθρωπότητα στους ωκεανούς, η εικόνα που διαμορφώθηκε ήταν πολύ χειρότερη απ' όσο πιστεύαμε».

Τα ευρήματα των επιστημόνων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας: η ταχύτητα και ο ρυθμός της εκφύλισης των ωκεανών είναι πολύ ταχύτερος απ' όσο προέβλεπαν οι επιστήμονες, πολλές από τις αρνητικές συνέπειες των προαναφερθέντων παραγόντων είναι μεγαλύτερες και από τις χειρότερες προβλέψεις, ενώ ο αφανισμός των θαλάσσιων ειδών ενδέχεται να βρίσκεται ήδη στα πρώτα του στάδια. Επικαλούμενοι «απτές αποδείξεις», οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι πληθυσμοί πολλών ειδών ψαριών έχουν συρρικνωθεί στο βαθμό του εμπορικού τους αφανισμού, ενώ στο χείλος της εξαφάνισης βρίσκονται και ολόκληρα οικοσυστήματα, όπως κοραλλιογενείς ύφαλοι.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί ξεκάθαρες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα» τονίζει ο Ρότζερς. «Εξετάζουμε τις συνέπειες ενός αφανισμού για την ανθρωπότητα, οι οποίες θα γίνουν αισθητές κατά τη διάρκεια της ζωής μας και, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, κατά τη διάρκεια της ζωής των παιδιών μας και των επόμενων γενεών».

Τα συμπεράσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στη Νέα Υόρκη, σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τη διακυβέρνηση του ωκεανού.

Πηγή: zougla.gr

Στην τύχη...

beached-whales.jpeg
Αφού τοποθετηθούν στον βυθό τα τσιμεντένια μπλοκ, τη δουλειά αναλαμβάνει η θάλασσα κι ο χρόνος...
aida_logo.jpg
babis-o-xlapas.jpg
3rd-degree.jpg
great-white.jpg
seaandsun.jpg
apneamania.jpg
fouskoto.jpg
red_sea_1.jpg
themall-diving.jpg
great-white2.jpg

Πλοήγηση βιβλίου

neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg