You are here1500 ναυτικά μίλια / Η παρέα των "1500νμ" / Περικλής Συγγούνας

Περικλής Συγγούνας


Και το μεγάλο ταξίδι αρχίζει...προορισμός 1.500 ναυτικά μίλια σε όλο το Αιγαίο...σκοπός για εμένα οι μετρήσεις φωτοσταθερών που απαιτούσε η δουλειά μου.

Μετά από περισσότερα από 300.000 χιλιάδες  χιλιόμετρα και πάνω, του Ελληνικού οδικού δικτύου, ήρθε η ώρα να οργώσω και τις θάλασσες. Πρωτοφανής εμπειρία για μένα, και εντελώς άσχετος με ότι έχει να κάνει με θάλασσα, φουσκωτό κ.ο.κ., πόσο μάλλον με την ορολογία της θάλασσας και των καπεταναίων. Η μονη μου σχέση όταν ταξιδευω με τα πλοία τις γραμμής.

Έτσι λοιπόν ξεκινάμε φοράω τα ορειβατικά μου παπούτσια, και πλήρη άγνοια κινδύνου ανεβαίνουμε και ξεκινάμε. Η υπόλοιπη ομάδα, ο Γιώργος Α,  γνωστός στο χώρο του και ως Βαβουλό, ο Γιώργος Β Ταγαράς και το αφεντικό μου ο Γιάννης.

Πρώτη στάση τα Κύθηρα. Το τραγούδι λέει ‘Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα δούμε, το χάσαμε το πλοίο της γραμμής...’ εγώ όχι απλά τα είδα αλλά και μέσα σε 3-4 ώρες περίπου αφού και κάναμε και μια στάση στην βραχονησίδα Καράβι για μια βουτιά, (όχι εγώ, τα παιδιά) και μπουνάτσα η θάλασσα.

Νόμιζα ότι έτσι θα είχα πάρει το βάπτισμα του πυρός με το πρώτο μου ταξίδι, αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα τελικά, σε σχέση με αυτό που επακολούθησε, φεύγοντας από Κύθηρα για Αντικύθηρα, το πρωί που ξεκινήσαμε είχα νευριάσει μάλιστα με το αφεντικούλη μου (Γιάννη), γιατί μου έβαλε τις φωνές όταν με είδα να παίρνω ένα πλαστικό ποτήρι με καφέ και τα παιδιά γελάγανε, εγώ τοπ τσοπάνος στην αρχή δεν κατάλαβα.

Όταν όμως αρχίσανε τα φίδια και τα 5αρια με 6αρια να μας κτυπάνε κατάλαβα και γυρνώντας στον Βαβουλό, μετά από ένα γερό κοπάνημα του λέω «τελικά είχε δίκιο ο Γιάννης για τον καφέ». Τότε πήρα το πρώτο βάπτισμα του πυρός, αν και μονό ζεστός δεν ήμουν μιας και είχα γίνει μούσκεμα μιας και νιτσεράδες και τέτοια εγώ μέχρι τότε δεν είχα ξανακούσει, ούτε ξαναδεί. Το δεύτερο γερό χτύπημα ήτανε η διαδρομή από Αντικύθηρα προς Γαύδο. Εκεί ήτανε όλα τα λεφτά, αφού τα κύματα μας χτυπάγανε από παντού. Εκεί για να είμαι ειλικρινής αν και πόναγε το ευχαριστήθηκα, ήτανε μοναδική εμπειρία, να βλέπει τα τεράστια κύματα να έρχονται καταπάνω σου, να τα καβαλάς σαν καβαλάρης επάνω στο φουσκωτό σου άλογο και να ξαναπέφτεις. Μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, αν και πρέπει να ομολογήσω ότι η άγνοια κινδύνου που είχα από την αρχή του ταξιδίου με βοήθησε να μην τα φοβηθώ η τρομάξω.

Με λίγα λόγια ήτανε μια φανταστική εμπειρία όπου θα την επαναλάμβανα όσες φορές και αν μου ξαναδοθεί η ευκαιρία και ανεξαρτήτου δουλείας. Βέβαια με την ίδια παρέα που ήτανε καταπληκτική από όλες τις πλευρές τις ακόμα και τις άσχημες μερικές φορές λόγω της έντασης και του ξύλου που φάγαμε από την ξελογιάστρα θάλασσα.

Βαβουλό ένας και μοναδικός με την ηρεμία του τεσπ και τα τεχνολογικά του μέσα έχει μαζέψει τεράστιο υλικό για περιγράψει την εμπειρία που ζήσαμε. Ταγαράς ο τύπος δεν παίζεται, με τον οποίο μοιραζόμασταν συνήθως το δωμάτιο (την τύχη μου μέσα), όπου όλο σε έμενα έλεγε ότι ροχαλίζω και ότι είναι δύσκολο στον ύπνο, αλλά τελικά και ο ίδιος δεν πήγαινε πίσω ( ο άνθρωπος αυτός, δεν ροχαλίζει αλλά τιτιβίζει σαν πουλάκι, αλλά σπάνιο πουλί) και τέλος ο Γιάννης το καπετάνιος του σκάφους, όπου δεν μπορώ να πω και πολλά πράγματα και ας τον ξέρω 12 χρόνια, μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ που μου έδωσε την ευκαιρία να περάσω τόσο όμορφα σε μια μοναδική εμπειρία, που από ότι καταλαβαίνω μάλλον λίγοι την έχουν ζήσει.

Και σε εσάς παιδιά σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε τόσο θερμά στην παρέας σας και με κάνατε να νοιώθω όσο και άσχετος που είμαι μέλος σας. Και μου έχετε λείψει, ελπίζω να τα πούμε ξανά και σύντομα.

Αν μου ζητάτε να σας περιγράψω με πολύ λίγα λόγια αυτό το ταξίδι θα έλεγα...
Αυτό το ταξίδι για εμένα ήτανε μια ανταμοιβή για τα 2 χρόνια μετρήσεων που πέρασα μόνος μου, γυρνώντας σχεδόν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα από 2-3 φορές.

Στην τύχη...

kareta_1.jpg
an-ocean-sml.jpeg
impact_hybrid.jpg
kalypso-anavissos.jpg
alonissos-map.jpg
Kavala_2.jpg
wave-energy.jpg
kalymnos-therma.jpg
fishdb-lavraki.gif
monachus-1.jpg
Agia_Sofia_1.jpg
Agia_Sofia_2.jpg
Dolphin-walk_.jpg

Πλοήγηση βιβλίου

neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg