You are hereΓνωριμία με την υποβρύχια βιντεοσκόπηση

Γνωριμία με την υποβρύχια βιντεοσκόπηση


Your rating: Κανένα Average: 4.6 (13 votes)
yv-eisagogi.jpg

Η λήψη υποβρύχιων πλάνων έχει μπει για τα καλά στο χορό της ελεύθερης κατάδυσης και του ψαροτούφεκου τα τελευταία 2 χρόνια. Οι λόγοι, πολλοί. Παλαιότερα, για τη λήψη έστω φωτογραφιών, έπρεπε να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Επιπλέον, οι τεράστιες διαστάσεις των υποβρύχιων θηκών για κάμερες δεν άρμοζαν στην ελεύθερη κατάδυση. Η κατάσταση άλλαξε και στις μέρες μας υπάρχουν λύσεις για όλα τα γούστα και για όλες τις τσέπες.

Σ’ αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να δούμε κάποιες παραμέτρους που είναι σημαντικές σε εμάς τους ελεύθερους δύτες για να διαλέξουμε το κατάλληλο housing και κάμερα, για τις δικές μας υποβρύχιες λήψεις ανάλογα με τις απαιτήσεις μας.

Ογκος-Σχήμα

Ξεκινώντας, το κοινό δεδομένο που έχουμε είναι ότι είμαστε ελεύθεροι δύτες και καταδυόμαστε με μια ανάσα επομένως ένα απ τα όπλα μας για να μειώσουμε την κατανάλωση οξυγόνου είναι να καταστήσουμε τον όγκο μας όσο υδροδυναμικότερο γίνεται. Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης η μετωπική επιφάνεια του housing πρέπει να είναι υδροδυναμική,  χωρίς πολλές αντιστάσεις.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, προκύπτει η ερώτηση: όσο πιο μικρό τόσο το καλύτερο;
Η απάντηση είναι: Kαι ναι και όχι.

Ένα υπερβολικά μικρό housing που δεν διαθέτει κάποιο υπολογίσιμο όγκο θα μας δυσκολέψει πολύ στο να πετυχαίνουμε σταθερά πλάνα. Η χρυσή τομή / απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα επιτυγχάνεται όταν ο μεγαλύτερος όγκος του housing βρίσκεται κατά μήκος του. Αυτό το χαρακτηριστικό, προσδίδει μεγαλύτερη αντίσταση όταν μετακινούμε το housing πάνω-κάτω-δεξιά-αριστερά κατά τη διάρκεια της λήψης με αποτέλεσμα να αυξάνεται η σταθερότητα.

Συνήθως, τα housing που διαθέτουν τέτοιο σχήμα είναι εκείνα που προορίζονται για κάμερες τύπου camcorder. Ένα σχετικό παράδειγμα φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί. Στο σχήμα 1 βλέπουμε  ένα housing με camcorder (μακρόστενο) και στο σχήμα 2 ένα housing για φωτογραφικές.

Το housing με τον αριθμό 1 φαίνεται να έχει μεγαλύτερο μήκος και μικρότερη μετωπική επιφάνεια. Το housing  στο σχήμα 2 φαίνεται να έχει μικρότερο μήκος με μεγαλύτερη μετωπική επιφάνεια. Ο τύπος που πληρεί όσα έχουμε πει πιο πάνω είναι το housing στο σχήμα 1 καθώς  θα έχει μεγαλύτερη αντίσταση κατά την κίνηση δεξιά-αριστερά-πάνω-κάτω παρέχοντας πιο σταθερά πλάνα). Επιπλέον, θα παρουσιάζει  λιγότερη αντίσταση κατά την ανάδυση και κατάδυση (μετωπική επιφάνεια) νοουμένου ότι το housing «κοιτάει» το βυθό κατά την κατάδυση/ανάδυση.

Εκτός από τον όγκο του housing, η σταθερότητα ενός πλάνου βελτιστοποιείται με την εμπειρία και την ανάλογη χαλάρωση που δίνουμε στο χέρι μας. Στην βιντεοσκόπηση με ελεύθερη κατάδυση ο δύτης δεν παραμένει σταθερός σε ένα σημείο. Αυτό το γεγονός, κάνει αρκετά πιο δύσκολο το να πάρουμε ένα σταθερό πλάνο με ελεύθερη παρά με αυτόνομη κατάδυση. Στην αυτόνομη, οι δύτες κινούνται αργά και συνήθως βρίσκονται στο ίδιο σημείο για αρκετή ώρα.

Ένα χαρακτηριστικό που επίσης συμβάλλει αρκετά στη σταθερότητα ενός πλάνου είναι ο σταθεροποιητής (stabilizer)*. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που οι περισσότερες βιντεοκάμερες διαθέτουν και είναι  καλό να ελέγξετε ότι η κάμερα της επιλογή σας το διαθέτει .
* (Το stabilizer θα πρέπει να βρίσκεται στη θέση on κατά τη διάρκεια των υποβρύχιων λήψεών μας).

Ευρυγώνιος φακός γιατί?

Η χρήση ευρυγώνιου φακού αυξάνει την σταθερότητα μιας λήψης καθώς και το εύρος της. Είναι γνωστό ότι το μέγεθος του εύρους λήψης είναι ανάλογο της καταγεγραμμένης πληροφορίας. Ωστόσο, η χρήση ευρυγώνιου φακού απομακρύνει το θέμα  που θέλουμε να τραβήξουμε και αλλοιώνει την εικόνα. Για τα περισσότερα πλάνα, μια επιλογή ανάμεσα στις 70 και 100 μοίρες κρίνεται ικανοποιητική.

Εφόσον σας ενδιαφέρει η απόκτηση εξωτερικού ευρυγώνιου φακού, καλό θα ήταν εκείνος που θα διαλέξετε να έχει όσο χαμηλότερο βάρος και όγκο γίνεται. Εξάλλου, υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά που θα μπορούσαν να σας ικανοποιήσουν.

Στο παρακάτω σχήμα μπορείτε να δείτε τη σχέση housing-αντικειμένου με χρήση ευρυγώνιου φακού και χωρίς αυτήν.

Χρώματα

Η πιστότητα των χρωμάτων μιας λήψης δεν είναι απαραίτητα ανάλογη των δυνατοτήτων μιας κάμερας. Τα κυριότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναζητήσουμε είναι η ανάλυση της κάμερας, ο αισθητήρας και οι δυνατότητες της σε lux (για λήψη σε χαμηλό φωτισμό). Στην περίπτωση που χρειαστεί να βελτιστοποιήσουμε ή και να διορθώσουμε τη χρωματική πιστότητα της λήψης μας, υπάρχουν τρεις λύσεις που αφορούν όλες τις κάμερες. Αυτές είναι:

  • Χρήση φίλτρου
  • Σωστή ρύθμιση του white balance
  • Επεξεργασία στον υπολογιστή

Ο συνδυασμός των δύο τελευταίων μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η χρήση του φίλτρου βοηθάει σημαντικά αν και περιορίζει την εισροή φωτός, επηρεάζοντας την ανάλυση τις κάμερας μας. Ένα βίντεο που κάνει κατανοητή τη διαφορά χρωμάτων με επεξεργασία στον υπολογιστή είναι το παρακάτω. Ο χρόνος επεξεργασίας ήταν περίπου 5 λεπτά.

Χειριστήρια

Το χειριστήριο Zoom είναι εκείνο που ακούω συχνά οτι επιθυμούν όσοι θα αγοράσουν housing. Ωστόσο, το zoom στην ελεύθερη κατάδυση δυστυχώς δύσκολα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε τη χρονική ευχέρεια για ένα ομοιόμορφο zoom in zoom out.

Επιπλέον, δεν έχουμε ικανοποιητική σταθερότητα του πλάνου λόγω του ότι κάνοντας zoom μικραίνουμε το εύρος λήψης μας.  Οπως θα δείτε και στο σχήμα παρακάτω είναι πολύ πιο δύσκολο να κρατήσει κανεις καδραρισμένο ένα θέμα κάνοντας zoom σ’αυτό.

Χειριστήριο rec/pause με standby on/off

Αυτό το χειριστήριο έχει να κάνει με την επιλογή κάμερας και όχι του housing. Πολλές κάμερες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Η δυνατότητα να γίνεται η κάμερα μας on όταν πατήσουμε το κουμπί  rec, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Συχνά χάνουμε αξιόλογα θέματα αναζητώντας το χειριστήριο on. Η αμεσότητα που προσφέρει το κουμπί rec κάνει τα πράγματα απλούστερα, όπως θέλουμε να είναι στην ελεύθερη κατάδυση.

Εξάλλου, οι κάμερες με την δυνατότητα αυτή, βοηθούν στο να εξοικονομήσουμε μπαταρία καθώς η κάμερα κλείνει από μόνη της μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα (μπορούμε να ρυθμίσουμε πόση διάρκεια θα έχει) αφού πατήσουμε pause. Αυτό γίνεται χωρίς να χρειαστεί να πατήσουμε το κουμπί on/off.

Εσωτερικό σχήμα του housing

Κάτω απ τη βάση όπου σταθεροποιείται η κάμερα μέσα στο housing πρέπει να υπάρχει κενός χώρος-υδατοπαγίδα. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που λίγοι κατασκευαστές φροντίζουν να έχουν στα housing τους. Αρκετές φορές, ακόμη και σε έμπειρους υποβρυχίους εικονολήπτες από λάθος στο κλείσιμο του housing ή κακής συντήρησης των o'rings συμβαίνει εισροή νερού.

Αν το housing έχει υδατοπαγίδα υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα να γλιτώσετε την κάμερά σας αρκεί να το συνειδητοποιήσετε έγκαιρα. Από το νερό που θα εισχωρήσει κρατώντας πάντα το housing σε θέση λήψης, τα σταγονίδια θα τείνουν να πάνε προς τα κάτω στην υδατοπαγίδα και όχι κατευθείαν στη κάμερα σας, όπως φαίνεται στο παράδειγμα που ακολουθεί.

Κάτι που πρέπει να κάνουμε αφού μπούμε στο νερό με το housing είναι να το παρατηρούμε τα πρώτα λεπτά για τυχόν φυσαλίδες που βγαίνουν έξω από το housing, ένδειξη που σημαίνει ότι δεν έγινε καλά η στεγανοποίηση και μπαίνει νερό μέσα. )

Τα περισσότερα σύγχρονα housing, διαθέτουν μια αντλία η οποία τοποθετείται σε μια βαλβίδα του housing δημιουργώντας αρνητική πίεση, δείχνοντάς μας αν το housing είναι απολύτως στεγανό.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Αν η καμερα μας είναι full HD και η εγγραφη γίνεται σε καρτούλα και όχι κασέτα, η κάρτα πρέπει να είναι Class10
  • Υπάρχει τεράστια ποιοτική διαφορά αν δούμε ένα πλάνο High Definition σε οθόνη που υποστηρίζει High Definition και σε κάποια που δεν υποστηρίζει.

 

Ανδρέας Δημητρίου
www.nekton.gr

 

Στην τύχη...

diy-gopro-hd-focus-correct-kin.jpg
skantalopetra-nitsch-alessi.jpg
assets_LARGE_t_420_6705271.JPG
arktikh_methanio.jpg
uwshotgr.jpg
tonos1.jpg
Ady_Gil_rammed.jpg
sett-tank.jpg
kirkkrack-chasse.jpg
limeniko_1.JPG
limeniko_2.JPG
us-freedive-team.jpg
aliotislittle.jpg

Πλοήγηση βιβλίου

neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg