You are hereApnea RAYO

Apnea RAYO


Your rating: Κανένα Average: 4.6 (60 votes)
rayo-fvel.jpg

Το λαστιχοβόλο είναι το όπλο του ψαροτουφεκά με το οποίο αποκτά σχέση όχι μόνο τεχνική αλλά και συναισθηματική.
Κυρίαρχος παράγοντας όμως για να υπάρξει αυτό το συναίσθημα είναι το όπλο ‘’να σου κάνει τα κέφια’’.
Ο ψαροτουφεκάς θέλει το όπλο του διαθέσιμο και ετοιμοπόλεμο ανά πάσα στιγμή με την ελάχιστη δυνατή συντήρηση, την μέγιστη ευθυβολία, την απόλυτη δύναμη και φυσικά να του ‘’κάθεται’’.

Εκ πρώτης όψεως είναι αρκετά δύσκολο πέρα από το τεχνικό κομμάτι να καλυφθεί και το συναισθηματικό κομμάτι κατά την υλοποίηση ενός όπλου. Αν όμως αυτός ο κυρίαρχος παράγων(συναισθηματικός) ενυπάρχει σαν βασική προϋπόθεση στο μυαλό του σχεδιαστή – κατασκευαστή τότε θα προκύψει ένα όπλο που δεν καλύπτει απλά ανάγκες, αλλά θα γίνει εκτός από εργαλείο και αντικείμενο επιθυμίας.

Αρκεί όμως μόνο η επιθυμία για την απόκτηση ενός όπλου να δημιουργήσει στην συνέχεια συναισθηματικό δέσιμο με τον ιδιοκτήτη του?
Βεβαίως και όχι.
Απαραίτητη και δίκαια απαίτηση είναι οι προσδοκίες του να επαληθευτούν, το όπλο να γίνει ένα με το χέρι, να κεντάει.
Αυτές τις προσδοκίες υπερκαλύπτει το RAYO και γι αυτό κατέχει δίκαια τον χαρακτηρισμό ‘’χειρουργικό εργαλείο’’.

Ο σχεδιαστής – κατασκευαστής θα πρέπει να αναζητήσει την απόλυτη επίδοση από το όπλο, προκειμένου να ικανοποιήσει κάθε απαίτηση και προσδοκία του χρήστη.
Για την πραγματοποίηση των προσδοκιών, πρέπει να έχει μελετηθεί ουσιαστικά, η αλληλεπίδραση όπλου-χρήστη όχι μόνον θεωρητικά ή σε «συνθήκες εργαστηρίου» αλλά και στις πραγματικές συνθήκες χρήσης και να έχουν δοθεί οι βέλτιστες τεχνικές λύσεις σε κάθε λεπτομέρεια. 

 

 

Το RAYO είναι ένα κλασσικό λαστιχοβόλο με κάνη αλουμινίου και κλειστή κεφαλή.
Είναι ένα απέριττο και λιτό σε εικόνα όπλο με σχεδιαστικές απόψεις και επιλογές που το διαφοροποιούν από την μόδα της εκάστοτε εποχής.
Έχει  προσιτή τιμή και επιδόσεις που δεν είναι απλά συγκρίσιμες αλλά υπερβαίνουν επιδόσεις λαστιχοβόλων πολλαπλάσιας τιμής.
Έχει όλες τις προϋποθέσεις να δεθείς μαζί του όχι γιατί το έχεις πληρώσει ακριβά αλλά γιατί απλά σου «κάνει τα κέφια».

Στο κείμενο που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε θέματα τεχνικά αλλά πάντα από την πλευρά του απαιτητικού χρήστη.

Τριβές, Ανάκρουση, Γεωμετρία, Σκοπευτική εικόνα  είναι σημαντικοί παράμετροι που καθορίζουν κατά πόσο ένα όπλο είναι δυνατό και ευθύβολο.
Η σχεδίαση του RAYO είναι μελετημένη έως και την τελευταία λεπτομέρεια σε συνδυασμό με τον χρήστη σε όλους τους παραπάνω τομείς.

 

ΟΙ ΤΡΙΒΕΣ

Μειωμένη τριβή σημαίνει ταχύτητα και δύναμη.

Σε ένα πολυλάστιχο ψαροτούφεκο είναι αποδεκτές οι σχεδιάσεις που  προκαλούν αυξημένες τριβές των λάστιχων και του βέλους μιας και υπάρχει διαθέσιμη η μεγάλη ισχύς των πολλών λάστιχων.
Σε ένα ψαροτούφεκο όμως με μικρότερη εγκατεστημένη ισχύ (1Χ 16-17-19 η 2Χ 14-16) και η παραμικρή υποβάθμιση της δύναμης των λάστιχων (έκταση υπό γωνία) ή η απώλεια της ενέργειας σε τριβές, επιδρά καταστροφικά έχοντας σαν αποτέλεσμα την μειωμένη ισχύ και  αποτελεσματικότητα της βολής.
Συνεπώς σε αυτές τις περιπτώσεις, η σχεδίαση «μειωμένων τριβών» είναι αυτή που θα μας δώσει την περισσότερη ενέργεια με την ίδια διαμόρφωση (set up).

Για παράδειγμα μια θέση έκτασης των λάστιχων υπό γωνία με το βέλος, όπως συνήθως συμβαίνει σε όπλα με περαστά (χαμηλωμένα) λάστιχα, προκαλεί μείωση της εφαρμοζόμενης δύναμης, άρα και ενέργειας στο βέλος.
Η μειωμένη αυτή ενέργεια, μειώνεται ακόμα περισσότερο επειδή τα λάστιχα καθώς εκτονώνονται, υπόκεινται σε τριβή με την κάνη του όπλου.

 

 

Στο RAYO οι απώλειες αυτές απλά δεν υπάρχουν γιατί τα  λάστιχα είναι τοποθετημένα πρακτικά παράλληλα με το βέλος και την κάνη.
Η παράλληλη θέση τους επιτρέπει να εκτονωθούν «στρωτά» και ευθύγραμμα μέσα στο νερό, χωρίς επαφή-τριβή στον κορμό του όπλου και χωρίς να πιέζουν το βέλος να συρθεί σε οδηγό.

Έτσι μεταδίδουν χωρίς απώλειες όλη την ενέργεια τους στο βέλος, ώστε να κινηθεί με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και δύναμη, επιτυγχάνοντας το μέγιστο των βαλλιστικών επιδόσεων που μπορεί να επιτύχει ένα ψαροτούφεκο με την ίδια εγκατεστημένη ισχύ.

Το RAYO πραγματοποιεί αποτελεσματικότερες βολές με υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερες διατρήσεις, συγκριτικά με άλλο λαστιχοβόλο ιδίου ενεργού μήκους όπλισης με οδηγό, ίδιο βέλος και ίδια αλλά χαμηλωμένα λάστιχα.
Σε αρκετές δε περιπτώσεις ένα μονολάστιχο RAYO δίνει μεγαλύτερες διατρήσεις από διλάστιχα ιδίου μήκους.

 

Απουσία οδηγού σημαίνει Μειωμένη Τριβή

Ο οδηγός βέλους στην κάνη που χρησιμοποιείται σε σχεδιάσεις με χαμηλωμένα λάστιχα η σε σχεδιάσεις χωρίς διορθωμένη γεωμετρία στο RAYO είναι εντελώς άχρηστος.

Ένα καλοσχεδιασμένο λαστιχοβόλο μειωμένων τριβών δεν χρειάζεται οδηγό.
Η χρήση του οδηγού προκαλεί σημαντικές τριβές καθώς το βέλος πιέζεται από τα λάστιχα να συρθεί κατά μήκος του, συνεπώς και μεγάλες απώλειες στην ενέργεια, ενώ επί πλέον, η χρήση οδηγού στο RAYO θα καταστρέψει την κορυφαία ευθυβολία του.

Στο RAYO κατά την διάρκεια της βολής, το βέλος κινείται μόνον μέσα στο νερό και τα μοναδικά σημεία επαφής του είναι η καμπάνα που το ωθεί και η σημειακή επαφή με την κεφαλή.

Γι αυτό και το RAYO είναι απόλυτα ευθύβολο χωρίς κανενός είδους οδηγό.

 

Η ΑΝΑΚΡΟΥΣΗ

Υποβάθμιση ανάκρουσης και επιφάνεια λαβής.

Κατά την βολή με μια μικρή λαβή, η ανάκρουση εφαρμόζεται σε μικρή επιφάνεια της παλάμης με αποτέλεσμα την δυσκολία συγκράτησης του όπλου και την μετακίνηση του από την γραμμή βολής.

 

          

 

Ο όγκος της λαβής του RAYO -μεγαλύτερος του μέσου όρου- ‘’γεμίζει’’ αποτελεσματικά την παλάμη και παρέχει μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με την λαβή. Έτσι, η ανάκρουση κατανέμεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια και υποβαθμίζεται η επίδραση της, με άμεσο αποτέλεσμα το σταθερό κράτημα του όπλου και την διατήρηση του στην γραμμή σκόπευσης-βολής.

 

Μηδενική διασπορά και απόσταση σκανδάλης.

    

 

Ένα όπλο με μικρή απόσταση σκανδάλης οδηγεί σε κράτημα με χαλαρή θέση του δείκτη. Κρατώντας το χαλαρά, μικρές μετατοπίσεις της λαβής κατά την πίεση της σκανδάλης, οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερες μετατοπίσεις στην κεφαλή  με αποτέλεσμα οριζόντια διασπορά και αστοχία.

 

    

Η απόσταση της σκανδάλης στο RAYO -μεγαλύτερη του μέσου όρου- είναι 72mm και έτσι αναγκαστικά το δάχτυλο πιέζει την σκανδάλη με την τελευταία φάλαγγα στην άκρη του δείκτη.
Αυτή η λεπτομέρεια προσφέρει ασυναίσθητα σφικτό κράτημα της λαβής κατά την βολή, που οδηγεί με την σειρά του σε εξαιρετικά μικρή διασπορά και ευστοχία.

 

Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Μηχανισμός σκανδάλης, κεφαλή

Ο ανασχεδιασμένος μηχανισμός σκανδάλης βρίσκεται τοποθετημένος σε σασί τύπου κασέτας και όλα τα μέρη πλην της σκανδάλης είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι.
Η επιλογή διαφορετικών υλικών στον μοχλό απελευθέρωσης (inox) και την σκανδάλη (πλαστικό) μειώνει τις τριβές και σε συνδυασμό με την γεωμετρία του, εξασφαλίζει ιδανική ευαισθησία για τα φορτία για τα οποία είναι σχεδιασμένο το όπλο. 
Το σύστημα συγκράτησης  έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει την πανεύκολη τοποθέτηση της βέργας και να ενεργοποιεί την μηχανική σκοινοπιάστρα.
Η επιλογή του ανοξείδωτου ατσαλιού στο σασί της κασέτας φέρνει την οροφή της σε τέτοια θέση ώστε να αποτελεί προέκταση της βέργας.

 

 

Έτσι προσφέρει μια εξαιρετικά καθαρή εικόνα της θέσης της βέργας σε σύγκριση με το στόχο και τα σκοπευτικά.

Η κεφαλή του RAYO είναι κλειστού τύπου με σκοπευτική ακίδα, μικρή σε όγκο και προορίζεται για ένα ζεύγος βιδωτών λάστιχων ενώ παράλληλα διαθέτει θέση και για ένα ακόμη περαστό λάστιχο.

 

Σκοπευτική εικόνα και γεωμετρία.

Πολλοί υποβρύχιοι ψαράδες πιστεύουν ότι ένα όπλο έχει καλή σκοπευτική εικόνα μόνο αν δεν παρεμβάλλονται εξαρτήματα όπως η κεφαλή στο οπτικό πεδίο τους προς τον στόχο.
Θεωρούν ότι η βολή τους θα είναι ευθεία – στην ευθεία που καθορίζει το βέλος- και ο στόχος θα εμφανίζεται στην προέκταση αυτής της ευθείας.
Στην πράξη όμως,  η προς τα επάνω κίνηση των λάστιχων στην εκτόνωση τους και η φυσική πτωτική τάση του βέλους, οδηγούν το βέλος κάτω από τον στόχο προς τα όρια της βολής.
(Εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί αυτό κάνοντας βολές σε σταθερό στόχο και ευθυγραμμίζοντας τον στόχο στην ευθεία που ορίζει το βέλος.)

Αντιδρώντας συνειδητά ή έστω ενστικτωδώς σε αυτήν την κατάσταση ο  χρήστης ανασηκώνει το εμπρόσθιο τμήμα του όπλου ώστε να σκοπεύσει πιο ψηλά, προκειμένου να βρει το βέλος τον στόχο.
Αυτό έχει σαν συνέπεια το εμπρόσθιο τμήμα του όπλου να κρύβει τον στόχο-ψάρι κατά την σκόπευση, με αποτέλεσμα βολή στο «περίπου».
Δηλαδή αντίθετα απ’ ότι είχαμε παρατηρήσει σε ένα όπλο που προσφέρει άριστο οπτικό πεδίο προς τον στόχο στη ξηρά, έχουμε προβληματική σκοπευτική εικόνα στο νερό πριν την βολή.

Το RAYO έχει διορθωμένη γεωμετρία, με το βέλος να μην είναι παράλληλο με την κάνη αλλά υπό γωνία 0.3°-0.4° με την κάνη και η  απόσταση βέλους-κάνης να είναι μεγαλύτερη στην λαβή (5 mm) και μικρότερη στην κεφαλή (1,8mm.)

 

 

 

Η διορθωμένη γεωμετρία, η μηδενική διαφορά ύψους μεταξύ βέλους- μηχανισμού και η μικρού όγκου κεφαλή, προσφέρουν στον χρήστη αυτό που είναι ευρέως γνωστό σαν «σκοπευτική εικόνα RAYO». Δηλαδή επιχειρούμε βολή ευθυγραμμίζοντας τρία σημεία α) την ακίδα σκόπευσης της κεφαλής, β) την μύτη του βέλους και γ) τον στόχο.

(Αντίστοιχα εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί αυτό κάνοντας βολές με ένα RAYO σε σταθερό στόχο και ευθυγραμμίζοντας τον στόχο στην ευθεία που ορίζει η ακίδα σκόπευσης και η άκρη του βέλους)

Η σχεδίαση του RAYO έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχή εμφάνιση του στόχου ακριβώς πάνω στα σκοπευτικά κεφαλής- βέλους και πριν και κατά την στιγμή της βολής.

 

Διαμορφώσεις (set up)

Πολλοί κατασκευαστές λαστιχοβόλων επιλέγουν την διαμόρφωση των όπλων που προσφέρουν στην αγορά με κύριο κριτήριο την ευκολία όπλισης από έναν νέο χρήστη (πχ μαλακά ή μακριά λάστιχα) και όχι την αποτελεσματικότητα της βολής. Άλλες φορές πάλι επιλέγουν φθηνότερα λάστιχα ή βέλη προκειμένου να παρουσιάσουν ένα όπλο με χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή.

Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός υποβρύχιων κυνηγών όταν αγοράζουν ένα λαστιχοβόλο αλλάζουν σχεδόν αμέσως, την εργοστασιακή του διαμόρφωση (set up).

Συνήθως οι υποβρύχιοι κυνηγοί, άμεσα αντιλαμβάνονται την ανάγκη να βελτιώσουν τις επιδόσεις του νέου τους όπλου γιατί δεν καλύπτονται πλήρως από τις επιλογές του κατασκευαστή  (όπως πχ σε διάμετρο ή και μήκος βέλους πολύ δε περισσότερο σε ποιότητα, διάμετρο ή μήκος λάστιχων κ.α.)
Έτσι μπαίνουν σε ένα κύκλο αναζήτησης μήκους και πάχους λάστιχων σε συνδυασμό με βέλη διαφορετικών διαμετρών και μηκών που πρέπει μετά να συνδυαστούν σε ένα νέο όπλο ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη διαμόρφωση.
Η διαδικασία αυτή σπάνια αποδίδει άμεσα και ο χρήστης υποχρεώνεται να αφιερώσει χρόνο και επιπλέον χρήματα σε ένα μεγάλο και πιθανόν ατελέσφορο κύκλο δοκιμών, προκειμένου να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ένας νέος κάτοχος RAYO δεν θα χρειαστεί ποτέ να μπει σε μια τέτοια διαδικασία αναζήτησης με αμφίβολο αποτέλεσμα που απαιτεί όχι μόνο χρόνο αλλά και αυξάνει τελικά το κόστος απόκτησης του όπλου.
Η εργοστασιακή διαμόρφωση (set up) του RAYO είναι η βέλτιστη δυνατή. Έχει επιλεγεί για κάθε διαφορετικό μέγεθος-μήκος και τύπο όπλου ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψιν το είδος και την τεχνική του κυνηγίου που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Επιπλέον, έχει ληφθεί υπόψιν η αλληλεπίδραση όπλου-χρήστη όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο ή σε «συνθήκες εργαστηρίου» αλλά και σε πραγματικές συνθήκες χρήσης.

Η εργοστασιακή διαμόρφωση του RAYO έχει προκύψει μετά από σειρά εξαντλητικών δοκιμών στο εργαστήριο και την θάλασσα ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα το οποίο είναι η ισορροπία μεταξύ ευθυβολίας, δύναμης, ανάκρουσης και ευκολίας όπλισης. 

 

     

Συγκεντρώσεις 4 βολών RAYO PLUS 90  και X-ACT 90 με εργοστασιακή διαμόρφωση (set-up) στο εργαστήριο, οπλισμένα στην δεύτερη εγκοπή και σε απόσταση 3 μέτρων μεταξύ άκρου βέλους-στόχου.

 

         

Οι συγκεντρώσεις 4 βολών, σε πρόσφατους αγώνες υ/β σκοποβολής, των Ν. Σταμούλη,  Σ. Πάσχου και Α.Βούρτση με RAYO PLUS 90 με προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους setup, σε απόσταση 3 μέτρων μεταξύ άκρου βέλους-στόχου.

 

Έτσι λοιπόν, ο χρήστης του RAYO απολαμβάνει μία εργοστασιακή  διαμόρφωση (set up) η οποία αποδίδει επιβεβαιωμένα αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα για αμέτρητους πειραματισμούς και πολλαπλές διαμορφώσεις εφόσον το θελήσει.
Ωστόσο πάντα έχει την δυνατότητα να επιστρέψει στην αρχική –και επιβεβαιωμένα αποτελεσματική- διαμόρφωση αν οι πειραματισμοί του υπολείπονται του επιθυμητού αποτελέσματος,

Ένα βασικό πλεονέκτημα που προσφέρει λοιπόν το RAYO, είναι ότι ο χρήστης μπορεί να έχει την βεβαιότητα ότι η εργοστασιακή διαμόρφωση (set up) θα του προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ επί πλέον.

Τις εργοστασιακές διαμορφώσεις του RAYO μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Μεγέθη 60,75,83,90,95,100 και 105.
Τιμή από 109 ευρώ.

Τα RAYO είναι διαθέσιμα άμεσα στον ποιο κάτω σύνδεσμο:
http://www.apnea-shop.com/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=93&Itemid=42

όπως επίσης και σε πολλούς συνεργάτες της Apnea:
http://www.apnea-shop.com/index.php?opt ... =7&lang=el

Για επί πλέον πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλ 210- 3414434-5 (Δευτ. –Παρ. 10.00- 16.00)  210 -9593685 (ώρες καταστημάτων) η να στείλετε e-mail στο info@apnea.gr

 

Στιγμιότυπα από ψαρέματα και αγώνες με το RAYO.

Στην τύχη...

Πεζότρατα, Αμοργός 29/11/2010
helicorter_1_.jpg
an-ocean-sml.jpeg
_fal_1.jpg
plankton-light.jpg
tsounami-1.jpg
panagiotist.jpg
turks-caicos-aggressor.jpg
env-edugr.jpg
taiji-dolphin-hunt_10277_600x450.jpg
falaina_1.jpg
impact_hybrid.jpg

Πλοήγηση βιβλίου

neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg