You are here150 ΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΥΑ

150 ΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΥΑ


Your rating: Κανένα Average: 5 (11 votes)
150m-makrya.jpg

Τα μέλη του φόρουμ του Greekdivers ευαισθητοποιημένα στα θέματα ασφάλειας της υποβρύχιας δραστηριότητας ξεκίνησαν καμπάνια ενημέρωσης λίγες ημέρες πριν εισέλθουμε στη θερινή περίοδο, όπου σκάφη και ψαροντουφεκάδες αλλά και άλλοι δύτες γενικότερα συνυπάρχουν με μεγάλο κίνδυνο, δυστυχώς γιά τους δεύτερους.
Η καμπάνια αυτή ονομάζεται "150 ΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΥΑ" και αφορά την ενημέρωση των κυβερνητών-χειριστών σκαφών σχετικά με την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας που πρέπει να τηρούν από σημαία σήμανσης και πλωτήρα υποβρύχιας δραστηριότητας.

Η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας που πρέπει να τηρούν τα σκάφη, από περιοχή που εκτελείται υποβρύχια δραστηριότητα, είναι τα 150 μέτρα περιμετρικά της σημαίας σήμανσης ή και πλωτήρα. Ο δύτης χρησιμοποιεί τη σημαία σήμανσης ή και τον πλωτήρα ασφαλείας γιά να σημάνει την περιοχή γύρω από την οποία θα κινηθεί (50μ περιμετρικά) και όχι το ακριβές σημείο της κατάδυσής του.

Πολλοί όμως από τους κυβερνήτες-χειριστές σκαφών δεν φαίνεται να το γνωρίζουν καθώς επίσης δεν γνωρίζουν τι είναι η σημαία και ο πλωτήρας σήμανσης υποβρύχιας δραστηριότητας. Απόδειξη αυτού είναι τα πάμπολλα επικίνδυνα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι δύτες κάθε χρόνο με διερχόμενα σκάφη που αγνοούν τη σήμανση και διέρχονται επικίνδυνα κοντά ή και εντός της σημασμένης περιοχής με σημαία ή και πλωτήρα σήμανσης. Δεν είναι δε λίγα τα ατυχήματα με τραγική κατάληξη όπως ακρωτηριασμούς ή και θανάτους.

Σκοπός λοιπόν της καμπάνιας είναι να ενημερωθούν σωστά και ολοκληρωμένα οι κυβερνήτες-χειριστές σκαφών έτσι ώστε όλοι μας να χαιρόμαστε την θάλασσα με ασφάλεια. Ο τρόπος που επιλέχθηκε και υλοποιείται είναι ένα πρωτότυπο αυτοκόλλητο που δημιουργήθηκε με την εθελοντική εργασία μελών του Greekdivers (Βλ. σχετικό θέμα στο φόρουμ) , με σκοπό να αναρτηθεί σε σημεία ενδιαφέροντος όπως μαρίνες, πάρκινγκ σκαφών, γλύστρες και οπουδήποτε θα είναι ορατό στον κόσμο που απευθύνεται.

Καλούμε λοιπόν όλους σας να συνδράμετε στη προσπάθεια αυτή του Greekdivers και των μελών του γιά την υλοποίηση αυτού του σκοπού και ελπίζουμε να ληφθεί το μύνημά μας από όσο το δυνατόν περισσότερους γιατί καμμία ζωή δεν αξίζει να χάνεται έτσι άδικα.


Απάντηση του ΥΕΝ σε ερώτηση μέλους του φόρουμ του Greedivers εάν οι υποψήφιοι χειρηστές σκαφών διαβάζουν κάπου στην εξεταστέα ύλη για σημαδούρα και αποστάσεις:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Ταχ. Δ/νση : Γρ. Λαμπράκη 150
Ταχ. Κώδικας : 185 18 Πειραιάς
FAX : 4191561
Πληροφορίες :ΥΠΟ/ΡΧΟΣ Λ.Σ. ΚΟΥΒΑΡΗΣ Δ
Τηλέφωνα : 4191328

Πειραιάς 13/10/2005
Αριθ. Πρωτ.: M.Φ. 2119.3/80/05
ΚΟΙΝ.: YEN/Γρ. κ. ΥΕΝ (υ.τ.α.) (επί ΑΠ: 4847/15-09-05 εντολής)

ΘΕΜΑ: Κυκλοφορία ταχυπλόων σκαφών σε θαλάσσιες περιοχές όπου συχνάζουν άτομα ασχολούμενα με υποβρύχια αλιεία.
Σχετ.: Η από 22/08/05 αποσταλθείσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιστολή σας.

1. Σε απάντηση της σχετικής, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
α) Από τoν συνδυασμό των διατάξεων του αριθ.20 Γενικού Κανονισμού Λιμένα (ΦΕΚ 444-β΄), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και των διατάξεων του Π.Δ. 373/85 «Για την ερασιτεχνική αλιεία» και του άρθρου 241 ΓΚΛ που ισχύει για όλες τις Λιμενικές Αρχές συνάγεται ότι ο χειριστής ταχυπλόου σκάφους οφείλει να διαπλέει σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 μέτρων περιμετρικά από τον πλωτό σημαντήρα που επισημαίνει την ύπαρξη ατόμου που ασχολείται με υποβρύχια δραστηριότητα.
β) Ορθώς παρατηρήσατε ότι στο «ΕΝΤΥΠΟ 1» με το οποίο παρέχονται οδηγίες προς τους κυβερνήτες και ιδιοκτήτες των μικρών σκαφών ταχυπλόων και θα-λασσίων μέσων αναψυχής, δεν έχει σημειωθεί σχετική οδηγία. Για το λόγο αυ-τό η Υπηρεσία μας θα μεριμνήσει ώστε να καταχωρηθεί η αναγκαία προσθήκη στο σχετικό ενημερωτικό έντυπο.

2. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τις ορθές και πολύτιμες επισημάνσεις σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Ο Διευθυντής ΛΑ
Πλοίαρχος Λ.Σ Ι.ΚΑΨΟΚΟΛΗΣ

Στην τύχη...

natex-logo.jpg
aida_logo.jpg
faros.jpeg
fishing-net.jpg
dive-excavation.jpg
international-whaling-summit-dead-end.jpg
glafkos_logo.jpg
picasso2010.jpg
giantisopod.jpg
corsair-mkii.jpg
diver.JPG
RD_090920_RBCDSGR_HUNT_2456 (Medium).jpg

Πλοήγηση βιβλίου

neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg