You are here101μ από τον William Trubridge στα σταθερά χωρίς πτερύγια

101μ από τον William Trubridge στα σταθερά χωρίς πτερύγια


trubridge_101m-CNF.jpg

Στις 14 Δεκεμβρίου ο William Trubridge έθεσε νέο παγκόσμιο ρεκορ στη κατηγορία «κανένα βάρος, κανένα πτερύγιο» με κατάδυση στα 100 μέτρα που διήρκεσε 4 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι πραγματικά απίστευτο θεωρώντας ότι ακριβώς 10 έτη πριν το ρεκόρ ήταν σχεδόν μισό βάθος.

Πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι τό πέτυχε μετά από ένα διαδοχικό σύνολο βαθιών καταδύσεων. … και την επόμενη ημέρα ώθησε το ίδιο ρεκόρ στα 101 μέτρα!

Την προηγούμενη ημέρα επίσης, είχε καταφέρει μια καθαρή κατάδυση στα 100μ, αλλά αποκλείθηκε για ανακριβές πρωτόκολλο επιφάνειας. Παραμέλησε να αφαιρέσει το συνδετήρα μύτης του πρίν δώσει το σήμα ΟΚ. Κατόπιν, στις 14 Δεκ., η πρώτη προσπάθεια του Trubridge δεν πήγε καλά. Κατάπιε αέρα στην πορεία κάτι που τον ανάγκασε να διακόψει την προσπάθεια. Η επόμενη κατάδυση ήταν καθαρή.

Η κατάδυση στα 100μ χωρίς πτερύγια είναι ένας μεγαλειώδης άθλος. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες από διάφορα άρθρα.

- Ο Trubridge έφθασε στο σημάδι που τέθηκε το 1980 από Ζακ Mayol, οι αναζητήσεις του οποίου αποτυπώθηκαν στην ταινία The Big Blue. Αλλά ενώ ο Mayol χρησιμοποίησε έλκηθρο για να κατεβεί και πλωτήρα αέρα για να επιστρέψει στην επιφάνεια, ο Trubridge βασίστηκε μόνο στα χέρια και τα πόδια του για να καταδυθεί και να αναδυθεί.

- Δεν θυμάται μεγάλο μέρος της κατάδυσής του, δεδομένου ότι ήταν στον αυτόματο πιλότο. «κάνω αυτό όλο και περισσότερο,» είπε. «Είναι το ίδιο με το να οδηγείς ή να πλένεις πιάτα, γίνεται μέρος της μυϊκής μνήμη σας, του υποσυνείδητού σας. Σημαίνει αποδοτικότερες κινήσεις και με τον εγκέφαλό σας εκτός δράσης να χρησιμοποιεί το λιγότερο οξυγόνο.

- Η επιτυχία του William προήλθε χωρίς τεχνική υποστήριξη από τους φυσιοθεραπευτές, τους διατροφολόγους ή τους επιστήμονες. Αλλά εκπαιδευόταν πέντε έως επτά ώρες ημερησίως για επτά μήνες του έτους, και χρησιμοποιούσε ασκήσεις αναπνοής γιόγκας και οι τεχνικές διαννοητικού ελέγχου στην προετοιμασία του για την 4λεπτη κατάδυσην. «Πολλές τεχνικές μου λαμβάνονται από την πρακτική γιόγκας. Η μητέρα μου Linda είναι δάσκαλος γιόγκας και η σύζυγός μου Βρετάνη μόλις έγινε μόλις επίσης.»

- Η κατάδυση ήταν το 13ο παγκόσμιο ρεκόρτ του στην ελεύθερη κατάδυση και ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 95μ που τέθηκε από τον ίδιο τον Απρίλιο.

- «Σε 100 μέτρα η πίεση που ασκείται από το νερό από πάνω είναι ικάνή να συμπιέσει τους πνεύμονες του δύτη στο μέγεθος ενός μικρού γκρέιπφρουτ, και η παροχή αίματος πλυμμηρίζοντας τους πνεύμονες σταματά τη σύνθλιψή τους. Η καρδιά επιβραδύνει στους 25 παλμούς ανά λεπτό, και ο δύτης πρέπει να παλεψει τα ναρκωτικά αποτελέσματα της αυξημένης πίεσης στο διοξειδίου του άνθρακα και το αζώτο - η αποκαλούμενη 'έκσταση του βάθους' που τον βάζει στον πειρασμό προς έναν μοιραίο ύπνο,» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Cottle από την AIDA NZ, αντιπρόσωπος των ελ.δυτών της Νέας Ζηλανδίας. [Ο όγκος του αερίου Α στην επιφάνεια συμπιέζεται σε ακριβώς 9% στα 100 μέτρα]

- Ο Trubridge δεν προγραμματίζει οποιαδήποτε προσπάθεια γιά να επεκτείνει το ρεκόρ του στο κοντινό μέλλον. «Εκατό μέτρα είναι σαν ένας συμπαθητικός στρογγυλός αριθμός,» είπε. «Το κάνει να ακούγεται περισσότερο ως ένα βαρυσήμαντο επίτευγμα.» Εντούτοις, ενδιαφέρεται για την προσπάθεια να καταρίψει το ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης στην κατηγορία σταθερών βαρών με πτερύγια, η οποία στέκεται στα 124μ.

Ενα καλό βίντεο και σχόλια από τον Trubridge:

“Θυμάμαι το αλάρμ βάθους να σταματά και το τράβηγμα της ετικέτας από το πιάτο, στα 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Θυμάμαι ότι κρατούσα μισόκλειστα τα μάτια μου και έλεγα στο ευατό μου "Χαλάρωσε" και "Κύλησε στο νερό" καθώς βρισκόμου στη φάση της μακρυνής επιστροφής μου στο φως. Και επίσης θυμάμαι να ξεσπώ σε πανηγυρισμούςμε την ομάδα μου τη στιγμή που οι κριτές επέδειξαν τις λευκές κάρτες τους”

“Ποτέ δε αφορούσε τον ανταγωνισμό με άλους ανθρώπους. Αφορά περισσότερο την εσωτερική αναζήτηση του τι είμαστε ικανοί να πετύχουμε”

Στην τύχη...

klcolors4
earth-plastic.jpg
coral-reef-fromsky.jpg
seahorses.jpg
tsounami-1.jpg
klcolors0
seasnail.jpg
coral-reef-fromsky.jpg
fishdb-tsipoura.gif
Fish robot
bluefin-tuna.jpg
dolfins.jpg

Πλοήγηση βιβλίου

neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg