You are here1500 ναυτικά μίλια / Ημέρα 9η - Κάσσος

Ημέρα 9η - Κάσσος


Παρασκευή 19/6/2009.

Ο καιρός είναι λιγότερος από χτες, οπότε αποφασίζουμε να ψαρέψουμε στα βορεινά νησάκια της Κάσσου. Αν και ο κυματισμός είναι πεσμένος, ένα 5αρι γεμάτο υπάρχει για να μας προβληματίζει όχι τόσο για το ψάρεμα, για το οποίο είμαστε σφόδρα αποφασισμένοι, όσο για το που θα δέσουμε την "Ελπίδα" ώστε να είναι ασφαλής. Τα νησάκια είναι ιδιαίτερα χαμηλά αλλά στην υπήνεμη πλευρά τους ευτυχώς μπορούμε να πλησιάσουμε έτσι ώστε να καλυφθούμε από τον έντονο κυματισμό και να αγκυροβολήσουμε με ασφάλεια τη βαρκούλα μας.

Σε αυτή την πλευρά όμως ενδιαφέρον δεν υπάρχει τίποτε ιδιαίτερο ψαρευτικά μιας και είναι ρηχή αμμοφυκιάδα με ελάχιστες πλάκες και πέτρες, οπότε πρέπει να βγούμε στο καιρό. Κολύμπι κόντρα στο ρεύμα και το κύμα για να περάσουμε το ρηχό και να βγούμε στα βαθύτερα μπροστά από το νησί. Ο καιρός είναι λίγο παραπάνω απ'ότι τον υπολογίζαμε αλλά η ομορφιά του βυθού μας αποζημιώνει με το παραπάνω.

 

Βραχώδης με μεγάλα σπασίματα, τεράστιες πλάκες, συστάδες με μεγάλα μονόπετρα και ανάμεσα στις συστάδες πάμπολα μικρότερα. Οι βουτιές βέβαια ρηχότερες και λόγω κυματισμού αλλά και του διαολεμένου θερμοκλινούς που επικρατούσε κάτω από τα 16 και σκούραινε το βυθό σε βαθμό αποτρόπαια τρομακτικό!

Εχω ανοιχτεί κόντρα στον καιρό με σκοπό να αφεθώ στο ρεύμα παρατηρώντας ήρεμα τον βυθό και να ψαρέψω με χαλαρά και ρηχά καρτέρια. Μια συναγριδούλα 2-3 κιλά περνά νωχελικά από κάτω μου, οπότε οι "κεραίες" μου ανοίγουν και ετοιμάζονται για περιπέτειες... Καρτέρι από δω, καραούλι από κει, αλλά η δεσποινίς ή και η παρέα της πουθενά. Αφαντη!

Σε ένα από τα καρτέρια αντιλαμβάνομαι κίνηση λίγο πιο μπροστά από το πόστο μου. Ενας μπούλης 7αρης έχει προσεγγίσει στο καρτέρι για να δεί τι είναι αυτό το περίεργο πλάσμα ντυμένο με νεοπρέν. Εγκαταλείπω το πόστο μου γιά να τον πλησιάζω ελάχιστα και με το που κάνει κίνηση να γυρίσει ρίχνω. Αλλά μάλλον έχω χάσει τα αντανακλαστικά μου και ο μπούλης ξεφεύγει από τη δίφτερη που περνά από πάνω του.

Βουτιά στο θαλάμι που χώθηκε 5 μέτρα πιο πέρα, αλλά δεν ήταν θαλάμι. Τρύπα διαμπερής που κατέληγε... κάπου αλλού. Λίγο ψάξιμο στις διπλανές τρύπες αποκαλύπτει ροφάκια 1 με 2 κιλά αλλά και με ξενερώνει άσχημα αφού έχω χάσει εδώ και χρόνια την επαφή μου με το κυνήγι στην τρύπα. Φυσικά ο φιλαράκος μου άφαντος.

 

Ετσι ξαναπαίρνω το 104 μου και συνεχίζω αυτό που μου αρέσει, πλαναρισματοκαρτέρια και ... καραούλια.
Αλλος ένας μικρούλης 4αρης μπαίνει στο θαλάμι του κοντοστέκοντας να με χαζέψει που καρτερεύω. Τον περιμένω και αναδύομαι αφού έχει μπεί. Βουτιά πάλι με το 90αρι στο χέρι και ... άφαντος. Το θαλάμι είναι διαμπερές και κάπου έχει φύγει από την άλλη πλευρά.

Σε άλλο ένα καρτέρι βλέπω μακρύτερα ένα αρκετά μεγάλο ψάρι να πηγαίνει γρήγορα ανάμεσα στο ανάγλυφο του βυθού προς μια συστάδα με μεγάλα βράχια.

Η επόμενη βουτιά, ένα αγκουάτο προς το σημείο που χάθηκε το ψάρι, αποκαλύπτει ευρύχωρο και σκοτεινό θαλάμι στην συμβολή των δυο μεγάλων βράχων. Βαρέθηκα όμως να ξεκρεμάσω το 90αρι αφού την κατάληξη τη γνώριζα από πριν, οπότε και την έκανα... για άλλους τόπους.

Τελικά κάτι λιανά πάλι σώσανε την κατάσταση για το βραδυνό φαγητό το οποίο θα συμπεριελάμβανε και μακαρονάδα. Οχι όμως μακαρονάδα ότι και ότι...

Αστακομακαρονάδα με κωλοχτύπες σε "έμπειρη" εκτέλεση του φίλτατου Κίκη, ήταν η αποζημίωσή μας για τον καιρό που φάγαμε -ένα 5αρι γεμάτο κατακέφαλα- για να ψαρέψουμε αυτόν τον απίστευτα όμορφο τόπο. 

  

Στην τύχη...

Antarctici_1.jpg
seasnail.jpg
Γριγρί - Λαγονήσι - 30/5/2009
archipelagos.jpg
fish_svartz.jpg
fish-school.jpg
beached-whales.jpeg
fish-school.jpg
uwshotgr.jpg
apneamania.jpg
glafkos_logo.jpg
aida_logo.jpg

Πλοήγηση βιβλίου

neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg