You are here1500 ναυτικά μίλια / Ημέρα 8η - Κάσσος

Ημέρα 8η - Κάσσος


Πέμπτη 18/6/2009.

Το εγερτήριο έχει προγραμματιστεί για τις 7:00πμ με σκοπό να προλάβουμε το φόρτωμα του καιρού στο πέρασμα από το Ζάκρο στην ανατολική Κρήτη προς Κάσσο. Λίγο όμως το άγχος του ταξιδιού, λίγο το δωμάτιο του ξενοδοχείου που ήταν δίπλα σε πολυσύχναστο δρόμο και σίγουρα η έντονη επιθυμία μας να αφήσουμε πάλι τον πολιτισμό πίσω μας συμβάλουν στο να ξυπνήσουμε νωρίτερα και με συνοπτικές διαδικασίες να βρεθούμε σύντομα έξω από το λιμάνι της Ιεράπετρας.

Ο στεριανός καιρός που φυσάει προμηνύει μάχη και οι χοντρές νιτσεράδες κρίνονται απαραίτητες.

Πότε Μαϊστρος, πότε Γραίγος, είτε γυαλό, είτε στ'ανοιχτά ο καιρός συνεχώς φορτώνει άσχημα και το κύμα σε συνδυασμό με το σπρέϋ μας ταλαιπωρούν αφάνταστα. Μόνο η "Ελπίδα" μας δεν παραπονιέται...

Επειτα από 35 περίπου ν.μίλια βγαίνουμε στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Κρήτης κοντά στο Ζάκρο και η στιγμή της απόφασης έχει ήδη φτάσει.

Περνάμε τα 35 ακόμη μίλια μεσοπέλαγα ως απέναντι στη Κάσσο ή μένουμε στο Ζάκρο?

 

Ο καιρός είναι αρκετός, σίγουρα 6άρης Μαϊστρος και φρεσκοφορτωμένος, αλλά μάλλον έχουμε συναντήσει και χειρότερους.

Βέβαιο πάντως είναι ότι εκτός από το μπόλικο νερό έως τώρα δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο άλλο πρόβλημα, ειδικά με το σκάφος το οποίο οφείλουμε να ομολογήσουμε μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους και μας έχει ξελασπώσει από πολλά...

Η απόφαση λαμβάνεται, το στίγμα της πορείας μπαίνει στον πλοηγό και με φορτωμένη για άλλη μια φορά την αδρεναλίνη ξεχυνόμαστε με τον καιρό στο πλάϊ και την Κάσσο ... να μην φαίνεται διόλου.

 

"Αγνοια κινδύνου" ήταν η φράση που (ξανά)ακούστηκε κάποια στιγμή, ίσως από αυτήν έχουν μπόλικη όλα τα παιδάκια και σε συνδυασμό με μπόλικη αδρεναλίνη δημιουργείται κοκτέϊλ περιπέτειας και ... ευτυχίας!

Επειτα από πορεία μισής, ίσως και περισσότερης, ώρας και ενώ βρισκόμαστε κάπου στο μέσον της διαδρομής η Κάσσος αρνείται πεισματικά να εμφανισθεί στον ορίζοντα. Εμείς όμως είμαστε ευτυχισμένοι! Μάλιστα η ευτυχία μας ήταν τέτοια που σταματήσαμε εκεί μεσοπέλαγα γιά φωτογραφίες και βίντεο.

 

Συνεχίζοντας και έπειτα από καμμιά ώρα συνολικά επιτέλους βλέπουμε το νησί και κατευθυνόμαστε στη βόρεια πλευρά του καθώς εκεί βρίσκεται τι λιμάνι που θα δέσουμε. Η διαδρομή μας αποκαλύπτει ένα πανέμορφο νησί με αρκετό πράσινο και δαντελωτό με όμορφους κάβους και ορμίσκους.

 

Φτάνοντας στο λιμάνι βλέπουμε ότι γίνονται έργα επέκτασης και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τη σκόνη. Το σκάφος του λιμενικού δίπλα μας είναι καλυμένο με ένα δάχτυλο σκόνη! Κάνοντας μια βόλτα και έπειτα από ένα γρήγορο καφεδάκι αποφασίζουμε να αναζητήσουμε κατάλυμα στο διπλανό και πιο ήσυχο λιμανάκι το Εμποριό, ούτε μισό μίλι παραδίπλα.

 

Αφού τακτοποιηθήκαμε μια χαρά και σε δωμάτια καινούργια και οικονομικότερα (λιγότερα από τα μισά χρήματα!) από αυτά που μας πρότειναν στο τουριστικό γραφείο του κεντρικού λιμανιού, ξεκινήσαμε γιά τι άλλο; φυσικά ψάρεμα. Η ώρα είναι περίπου 2:00μμ και η μέρα είναι ακόμη στο μισό της οπότε τα νότια και υπήνεμα μέρη της Κάσσου είναι απλά ... μια γκαζιά!

 

Ο τόπος στο νοτιά άγριος, βραχώδης με επιβλητικούς κάβους να χάνονται κατακόρυφα στο μπλέ. Δύο αλλαγές τόπων δεν αποδίδουν κυριολεκτικά τίποτα, και εννόσω εμείς ψαρεύουμε ο καιρός φορτώνει και άλλο.

Το τέλος σχεδόν της ημέρας μας βρίσκει σε έναν υπήνεμο ορμίσκο να ξεμπλέκουμε με τον Γιάννη την αλυσίδα της άγκυρας που έχει γίνει κουβάρι από το κούνημα και να κάνουμε σχέδια για διανυκτέρευση σε κοντινό παράπηγμα, ενώ ο Γιώργης τραβιέται δίπλα μας στα πολύ ρηχά και καθαρίζει τη όλη φάση με 2 όμορφες κολωχτύπες.

Χαρές και πανηγύρια με τα ανάλογα πειράγματα φυσικά συμπληρώνουν την περιπέτεια και σαν να μας άκουσε ο Ποσειδώνας και γαλήνεψε τη θάλασσα, επιτρέποντάς μας να γυρίσουμε ασφαλείς στο λιμάνι μας με το τελευταίο φώς αυτής της γεμάτης με εμπειρίες μέρας.

 

Η βραδυά μας βρίσκει στην όμορφη ταβέρνα του Εμποριού να αναλογιζόμαστε και να συζητούμε γιά ότι έχουμε βιώσει έως τώρα.
Απολογισμός: έχουμε συμπληρώσει αισίως πάνω από 600νμ και μάλιστα με δύσκολους καιρούς σε δύσκολες θάλασσες.

Είμαστε ευτυχισμένοι!

 

Ανάμεσα Ζάκρο και Κάσσο

 

Ανάμεσα Ζάκρο και Κάσσο

 

Κάσσος

Στην τύχη...

bluefin-tuna.jpg
diverib500.jpg
spetses-petrokaravo.jpg
ydronaftes-dolfin.jpg
3rd-degree.jpg
fish-school.jpg
greenpeace-psaria-kokkino.jpg
skantalopetra-nitsch-alessi.jpg
aida_logo.jpg
Erin_MaGee_71m.jpg
klcolors0
fishdb-pigga.gif

Πλοήγηση βιβλίου

neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg