You are here1500 ναυτικά μίλια / Ημέρα 7η - Γαύδος και Ν.Κρήτη

Ημέρα 7η - Γαύδος και Ν.Κρήτη


Τετάρτη 17/6/2009.

Η ώρα είναι περασμένες 1:00μμ όταν πιά αφήνουμε πίσω μας το μαγευτικό νησί της Γαύδου. Μια ανεπαίσθητη πικρία μας διακατέχει όλους μας, μιας και θέλαμε ακόμη μια μέρα στα όμορφα νερά του νησιού, παράλληλα όμως με μιά ευχάριστη προσμονή γιά τα καλύτερα που πάντα υπόσχεται το άγνωστο!

Ετσι λοιπόν βρισκόμαστε να ταξιδεύουμε χαζεύοντας στ'αριστερά μας τα Σφακιά και τα Λευκά Ορη στη νότια Κρήτη. Η πορεία μας λίγο παρακάτω γιά τους Καλούς λιμένες, όπου οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μπορούμε να ανεφοδιαστούμε πριν συνεχίσουμε γιά Ιεράπετρα γιά την διανυκτέρευσή μας.

 

Δυστυχώς όμως ο ανεφοδιασμός στους Καλούς λιμένες αποτυγχάνει μιάς και άλλος μας μιλούσε Γαλλικά άλλος μας έδιωχνε για άλλο λιμάνι και όλοι τους ισχυριζόντουσαν ότι υπάρχει μόνο πετρέλαιο και όχι βενζίνα!

Επειτα από αρκετές περιπέτειες και με την ψυχή στο στόμα καθότι η εξωλέμβια έκαιγε και τις τελευταίες αναθυμιάσεις, και λίγο πριν το στεριανό γκρινιάρικο αεράκι μας στείλει ταξίδι στα ανοιχτά του Λιβυκού πελάγους, αποφασίζουμε να δέσουμε στον πρόχειρο μώλο της παραλίας στα Πλατιά Περάματα. Αμέσως αποβιβαστήκαμε προς ανεύρεση βοήθειας την οποία βέβαια δεν χρειάστηκε να ψάξουμε και πολύ καθότι μπαίνοντας στο τοπικό καφενεδάκι του χωριού τη βρήκαμε αμέσως.

Ο ιδιοκτήτης του, ο φίλτατος Λάμπης, προσφέρθηκε και μας πήγε με το αγροτικό του 7 χλμ πιο πάνω, στο βενζινάδικο του χωριού Αντισκάρι για να γεμίσουμε τα τεπόζιτά μας. Ωσάν γνήσιος Ελληνας της υπαίθρου που δεν έχει αλλοτριωθεί από τα ευρώ του τουρισμού δεν δέχθηκε κανενός είδους ανταμοιβή και μάλιστα όταν συγκαθήσαμε στο καφενείο του με πρόθεση τουλάχιστον να κεράσουμε αυτόν και τη παρέα του μπύρες και να αφήσουμε έστω και έμμεσα κάποια ανταμοιβή, τελικά μας κέρασαν εκείνοι!

Αυτοί είναι οι γνήσιοι Ελληνες με το φιλότιμο και την φιλοξενία τους, αλλά είπαμε, εκεί δεν έχει φτάσει ακόμη το τουρισμός και το ευρώ. Εκεί περισσεύει το φιλότιμο ακόμη ... Σ'ευχαριστούμε Λάμπη!

 

Με 100lt στο τάνκι και απαλλαγμένοι από το άγχος κατευθυνόμαστε, μες στην τρελλή χαρά (βλ. μπύρες προηγουμένως) και με ανανεωμένο το κέφι, 40νμ ανατολικότερα για την Ιεράπετρα. Ενας σύντομος σταθμός στην Χρυσή για να πάρει ο Γιάννης δυό γρήγορες μετρήσεις πριν σουρουπώσει και κατά τις 8:00μμ μπαίνουμε στον λιμάνι της Ιεράπετρας και δένουμε δίπλα στο lambro του λιμενικού περιμένοντας για τον ανεφοδιασμό μας.

Στη συζήτηση που είχαμε με τα παιδιά του λιμενικού μας είπαν τα παράπονά τους για την υπηρεσία και την ελλειπή χρηματοδότηση αλλά παράλληλα μας ανέφεραν και το πάθος τους για την δουλειά τους, γιά τη σημαία όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Μας πήραν και στο σκάφος για να δούμε τον καιρό από το Internet (το οποίο το πληρώνουν από την τσέπη τους) και συζητήσαμε μαζί και για την κατάσταση των βυθών από ψάρια, αφού ο ένας τους τουλάχιστον ήταν ψαροκυνηγός.

Εντύπωση του έκανε όταν αναφέραμε ότι ψαρέψαμε στη Γαύδο και αυτό διότι εκεί ισχύει ο νόμος των ντόπιων δυναμιτιστών από τα Σφακιά, οι οποίοι όταν πάρουν είδηση ψαρκυνηγό τον διώχνουν κακήν κακώς. Ακόμη και το λιμενικό αποφεύγει την σύγκρουση μαζί τους αν και γνωρίζουν πολύ καλά τι συντελείται στο νησί. Σημειωτέον ότι η Γαύδος βρίσκεται νότια και ακριβώς απέναντι από τα Σφακιά στα 22νμ περίπου.

 

Τα παιδιά του λιμενικού ήταν άκρως φιλικά μαζί μας μέχρι του σημείου να μας αφήσουν να παραμείνουμε στο σημείο που δέσαμε δίπλα στο σκάφος τους, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να πάμε στον απέναντι ντόκο και να περπατήσουμε άλλο ένα χλμ γύρω έως το ξενοδοχείο. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα φεύγαμε νωρίς το πρωί πριν επιστρέψουν τα καϊκια που δένουν εκεί συνήθως.

Ετσι ήταν και το πρόγραμμά μας, αναχώρηση νωρίς πριν τις 7:00πμ για να καλύψουμε 35νμ έως το ανατολικότερο μέρος της Κρήτης και έπειτα να διασχίσουμε μία από τις δυσκολότερες θάλλασσες του Αιγαίου, το στενό Κρήτης από Ζάκρο προς το Καρπάθιο πέλαγος με προορισμό την Κάσσο και με πρόβλεψη καιρού για 6άρη Μαϊστρο τουλάχιστον...

Με αυτές τις σκέψεις και προβληματισμένοι για την πρόγνωση του καιρού πέσαμε ξεροί για ύπνο, έπειτα φυσικά από το σχετικό φαγοπότι.

 

7η ημέρα, Γαύδος & νότιος κάβος Καρέκλα

 

7η ημέρα, Λιμάνι Γαύδου

 

7η ημέρα, Αναχώρηση από Γαύδο, πλούς στη νότια Κρήτη

Στην τύχη...

apneamania.jpg
scuba2-small.jpg
blue_asterias_1.jpg
coralia_1.jpg
bluefin-tuna-caged.jpg
atlandida.jpg
atlantida.jpg
Γριγρί - Λαγονήσι - 30/5/2009
bluefin-tuna.jpg
an-ocean-sml.jpeg
blue-whales-return.jpg
gds-8.jpg
underwater-bubbles.jpg
shark-fin.jpg

Πλοήγηση βιβλίου

neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg