You are here1500 ναυτικά μίλια / Ημέρα 5η - Δ-ΝΔ Κρήτη και Γαύδος

Ημέρα 5η - Δ-ΝΔ Κρήτη και Γαύδος


Δευτέρα 15/6/2009.

Η ώρα είναι 10:00 το πρωί και ο καιρός είναι εδώ και αρκετή ώρα φορτωμένος, εμείς όμως αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε έστω και με 6αρη βορειοανατολικό για Κρήτη.

Αρχικά πρέπει να περάσουμε με πορεία προς τα Φαλάσσαρνα 25νμ στην ΒΔ Κρήτη και παίρνοντας την ακτογραμμή να κατευθυνθούμε νότια.

Σκοπός μας είναι να ανεφοδιαστούμε με καύσιμα στην Παλαιόχωρα και έπειτα να κόψουμε ρότα για Γαύδο.

 

 

 

 

Ο καιρός λυσσομανάει άγρια και αποφασίζουμε να πάρουμε έστω και για λίγα μίλια την υπήνεμη δυτική πλευρά των Αντικυθήρων.

Ετσι και γίνεται. Περνώντας όμως από τον νότιο φάρο βρισκόμαστε εντελώς εκτεθειμένοι στον αγριεμένο πελαγίσιο Γραίγο. Ποιός 6άρης; μάλλον γιά 7αρης και μανιασμένος έδειχνε, ειδικά δε όσο πλησιάζαμε στα Φαλάσσαρνα.

 

Επειτα από μιάμιση ώρα ταξίδι προσεγγίζουμε έξω από τα Φαλάσσαρνα αλλά ο καιρός αντί να κόβει εκεί λυσσομανάνει περισσότερο. Οχι τόσο σε κύμα αλλά σε αέρα.

Οι σπηλιάδες απίστευτες να μαστιγώνουν τον σκάφος και να μας χτυπούν κατά ριπάς. Το κύμα μπορεί να ήταν κατιτίς λιγότερο αλλά ήταν τέτοιο που να μην μπορούμε να ανοίξουμε ταχύτητα και να πλέουμε ίσα πλαναρισμένοι. 2-3 φορές η πλώρη κάρφωσε σε κύμα και η κουβέρτα γέμισε νερά, τα οποία ανέλαβε η ηλεκτρική σεντίνα να αδειάσει.

Υποβρύχιο Παπανικολής έγινε η "Ελπίδα" μας (το όνομα της βάρκας μας).

 

Μετά κόπων και βασάνων έπειτα από καμιά ώρα φτάνουμε στον ΝΔ άκρο της Κρήτης στην Ελαφόνησο και η θάλλασσα μπουνατσάρει. Ευκαιρία για τσιγαράκι γιά τους καπνίζοντες και ξεκούραση σκέτη για τους μη.

Μένουν ακόμη 7 μίλια περίπου ως την Παλαιόχωρα, και έπειτα από λίγο ξεκινάμε, αλλά... Με τον πρώτο κάβο που γυρίζουμε ένας απίστευτος στεριανός μας βγαίνει όρτσα χτυπώντας την πλώρη και τα πρόσωπά μας αλύπητα. Κύμα δεν έχει παρά ελάχιστο, αλλά ενώ με βάση τις στροφές του μοτέρ θα έπρεπε να ταξιδεύουμε με 35 κόμβους, το μιλιόμετρο μόλις δείχνει 23!

Εχουμε φάει όμως τον γάϊδαρο στην ουρά θα μείνουμε;

Τελικά φτάνουμε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας όπου μας υποδέχεται η αδελφή και η μητέρα του Γιώργη.

Εχουμε ήδη συμπληρώσει περίπου τρισήμισι ώρες ταξίδι με καιρό που κανείς μας... ποτέ δεν είχε ξαναταξιδέψει!

Επειτα από τα σχετικά τηλέφωνα για βενζίνη πάμε για καφεδάκι στο τουριστικό μέρος του χωριού.

Ακολουθεί φυσικά φαγητό, μπόλικο φαγητό σε ταβερνούλα με παρέα την αδελφή του Γιώργη που είναι μόνιμη κάτοικος Χανίων και τη μητέρα του που έκανε διακοπές.

Ο καιρός έξω δεν φαίνεται να πέφτει και οι πληροφορίες μας για Γαύδο είναι αντικρουόμενες, άλλος αναφέρει 7άρια και άλλος λέει ότι 4-5 μίλια ανοιχτά ο καιρός πέφτει. Η απόφαση λαμβάνεται και 7:00 το απόγευμα αναχωρούμε για ένα ταξίδι περίπου 35 μιλίων στο Λυβικό πέλαγος έως τη Γαύδο. Πράγματι έπειτα από 5 περίπου μίλια η θάλασσα ηρεμεί εντελώς και το ταξίδι γίνεται ... χαβαλές.

Ελα μου όμως που όλες οι πληροφορίες ήταν  σωστές, ακόμη και αυτή για καιρό στη Γαύδο! Πλησιάζοντας στο νησί και αφού έχουμε περάσει τη Γαυδοπούλα, ένας φορτωμένος ανατολικός 5άρης μας δείχνει τα δόντια του. Τα νερά επικίνδυνα ρηχά, με ξέρες δίπλα στο νησί και σαν να μην έφτανε αυτό... χάνουμε και το λιμάνι!

Επειτα από αρκετή ταλαιπωρία, ένα γύρο το νησί και αφού έχει πέσει ο ήλιος, καταφέρνουμε κατά τις 10:00μμ να μπούμε στο λιμάνι με τον πορτοκαλί φάρο... !

Εμείς πάντως καταφέραμε να διπλασιάσουμε σχεδόν το ταξίδι μας από την Παλιόχωρα στη Γαύδο. Τα 35νμ έγιναν πάνω από 50νμ και άλλες τρεις ώρες ταξίδι ταλαιπωρίας προστέθηκαν στις ήδη τρισήμιση της ίδιας μέρας.

 

Αναχώρηση από Αντικύθηρα

 

 Δ.Κρήτη - Φαλάσσαρνα

Στην τύχη...

scuba2-small.jpg
nero_deleterio.jpg
boat_type11495.jpg
dolphins_in_Athens_1.jpg
dolphins_in_Athens_2.jpg
fishdb-magiatiko.gif
Frederic-Sessa.jpg
synagrida1.jpeg
gd-manifesto.jpg
bluefin-tuna.jpg
great-white.jpg
kgiannoulis.jpg
v2blades.jpg

Πλοήγηση βιβλίου

neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg