You are here1500 ναυτικά μίλια / Ημέρα 3η - Κύθηρα

Ημέρα 3η - Κύθηρα


Σαββάτο 13/6/2009

Ο Περικλής έχει ξαμολυθεί οδικώς πάλι να μαζέψει το υπόλοιπο της δουλειάς. Επιπλέον αναλαμβάνει το έργο των προμηθειών από το μίνι μαρκετ με κρακεράκια, παξιμάδια και διάφορα τέτοια μπλιμπλίκια.

Ενώ εμείς ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε μεταξύ αρκετών καφέδων και κουτσομπολιού ο καιρός αρχίζει να ξεσπά και ένας γεμάτος 5άρης Γραίγος κάνει τη θάλασσα να αφρίζει.

Παρόλ'αυτά, το σχέδιο καταστρώνεται για ψάρεμα στα υπήνεμα κομμάτια περνώντας πρώτα μια μικρή διαδρομή στον καιρό, μέχρις ότου καβατζώσουμε τα βορεινά μέρη που τα χτυπά ανελέητα ο αέρας και το κύμα.

 

Ετσι και γίνεται.
Φτάνοντας στο πρώτο υπήνεμο κομμάτι ντυνόμαστε χαλαρά και πέφτουμε. Ο βυθός πανέμορφος με κατρακυλιστά μονόπετρα έως τα 25 περίπου μέτρα αλλά, κίνηση από ψάρια μηδενική έως ελάχιστη.

Δεν μπορεί, τα νερά ανακατεύτηκαν με τον καιρό, είμαστε και στην αλλαγή του, κάπου θα πρέπει να έμφανισθούν και ψάρια.

 

Ενα μικρός ροφάκος μπαίνει βιαστικά στη ρίζα του μονόπετρού του τρομαγμένος από την αναγνωριστική μεσόνερη βουτιά μου.

Ηταν και η πρώτη ένδειξη ζωής καθώς πλησιάζαμε στον κάβο όπου λυσσομανούσε η φουρτούνα.

Λίγο πιο κάτω άλλος ένας μεγαλύτερος σουλατσάρει και χώνεται σε ένα βράχο.

Το βάθος βατό και το μέγεθος του ψαριού, μας πείθουν να κάνουμε μερικές βουτιές αλλά εις μάτην, ο κύριος έχει εξαφανισθεί και έπειτα από 4-5 βουτιές εγκαταλείπουμε για παρακάτω.

 

Δεν προλάβαμε να κολυμπήσουμε 50 μέτρα και αντιλαμβάνομαι ένα αρκετά μεγάλο ψάρι με συμπεριφορά σκάρου να κολυμπά ανέμελα πάνω από τα βράχια.

Ο Γιάννης έχει μείνει αποσβολωμένος να χαζεύει το θέαμα. Το ιδιο έπαθα προς στιγμή και εγώ αλλά σύντομα το κυνηγετικό ένστικτο υπερίσχυσε.

 

Πλανάρισμα πάνω του και το ψάρι σχεδόν ανενόχλητο γυρίζει αργά να απομακρυνθεί, χωρίς όμως διάθεση να θαλαμώσει.

Ενα ανεπαίσθητο στάμάτημα των κινήσεών μου το ηρεμεί ακόμη περισσότερο και μου δίνει την ευκαιρία τεντώνοντας το χέρι μου να έρθω σε θέση βολής.

Σημαδεύω κεφάλι μπας και μείνει ξερό και ρίχνω παίρνοντας αμέσως τα μπόσικα, καθότι με 5 μήκη πολύ εύκολα το ψάρι θα βράχωνε επικίνδυνα. Το ψάρι αντιστέκεται και αρχίζει να παίρνει από το χαλαρωμένο μου μουλινέ, σφίγγω με το χέρι μου το νήμα πάνω στο όπλο και κοντράρω για ακόμη μια φορά καθώς ο ροφός προσπαθεί να βραχώσει.

Με ένα δεύτερο τίναγμα του κορμιού του πετάει την δίφτερη από πάνω του και έκπληκτος καταλαβαίνω ότι τα φτεράκια δεν είχαν μπεί καλά για να ανοίξουν και να κρατήσουν το ψάρι.

Στην επιφάνεια ο Γιάννης τραβάει τα μαλλιά του βλέποντας όλη τη σκηνή και φυσικά τρώω το βρίσιμο της ζωής μου για τη βιασύνη μου και την επιπολαιότητα που μας στοίχισε ένα πανέμορφο ψάρι.

 

Ο ροφός με ξεγέλασε με τον όγκο του και η βολή έγινε από πολύ μακρυά, από τα 5 μέτρα όπως υπολόγισε στο περίπου ο Γιάννης. Το μέγεθος δε, ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο της αρχικής εκτίμησης μας και πάλι αυτό το είδε ο Γιάννης σε σύγκριση με τον όγκο μου, καθώς με παρατηρούσε να πλησιάζω το ψάρι.

Ελπίζουμε τουλάχιστον να ζήσει το ψάρι μιας και μάλλον το τραύμα του είναι επιπόλαιο.

Με την ψυχολογία πεσμένη, αλλά και το μυαλό γεμάτο εικόνες συνεχίσαμε και λίγο παρακάτω μια καλή πίγγα κρεμάστηκε στην ψαροβελόνα. Αλλος ένας μεγάλος ροφός που εντοπίσθηκε στα ρηχά από τον Γιώργη, τρύπωσε σε ένα τριώροφο βράχο σωστό λαβύρινθο, οπότε και εγκαταλείφθηκε κάθε περαιτέρω προσπάθεια ανεύρεσής του.

Μια ακόμη βουτιά σε άλλο τόπο δεν απέδωσε τίποτα και αφού έκανα οφθαλμόλουτρο σε έναν ακόμη μεγάλο ροφό που χάθηκε στα γκρέμια του κάβου, αποφασίσαμε να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Το ένα ψάρι μας ήταν αρκετό για το βραδυνό μας γεύμα.

Στο λιμάνι ο Περικλής μας περίμενε φορτωμένος με τα εφόδια που του παραγγείλαμε. Κάτι όμως ή δεν του το εξηγήσαμε σωστά ή παραννόησε και μας ανεφοδίασε με όλων των ειδών τα παξιμαδάκια που βρήκε στα ράφια του μίνι μάρκετ και μάλιστα εις διπλούν!
Βρε πόσα είδη παξιμαδάκια έχουν στα Κύθηρα...

Απαραίτητος επίσης κρίθηκε ο ανεφοδιασμός με καύσιμα για το επικείμενο αυριανό ταξίδι, αφού κάψαμε πάνω από 250lt βενζίνη και συμπληρώσαμε περίπου τα 250 νμ.

Η βραδυά μας βρήκε στο μπαράκι να χωνεύουμε την πίγγα που περιέργως έδεσε αρμονικότατα με τα τσιριγώτικα λουκανικάκια...

 

    

 

 

Στην τύχη...

bluefin-tuna.jpg
natex-logo.jpg
karx65.jpg
Stepanek_Nitsch_Trubridge.jpg
koralli.jpg
stavros111.jpg
koralli.jpg
poseidonia-fish.jpg
archipelagos.jpg
nery-descent.jpg
taiji-dolphin-hunt_10277_600x450.jpg
an-ocean-sml.jpeg

Πλοήγηση βιβλίου

neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg