You are here1500 ναυτικά μίλια / Ημέρα 2η - Ελαφόννησος

Ημέρα 2η - Ελαφόννησος


Παρασκευή 12/6/2009

Το πρωϊνό μας βρίσκει να πίνουμε καφέ στο λίμάνι της Αγίaς Πελαγίας έπειτα από ένα μάλλον στριμωγμένο βράδυ στο δωμάτιο...
Το πρόγραμμα λέει εργασία γιά τον Γιάννη στην Ελαφόνησο και κάποια βουτιά σε όποιο μέρος μας κάτσει στο μάτι, μιας και οι πληροφορίες που είχαμε ήταν άλλης εποχής, αρκετά παλιές και μάλλον μπαγιάτικες για τα σημερινά δεδομένα...

Ο Περικλής έχει πάει οδικώς με νοικιασμένο αυτοκίνητο στα Κύθηρα για να χαρτογραφήσει από στεριά μόνος του.

Η μέρα είναι πανέμορφη με ζέστη και ήλιο που καίει επιβάλοντας εκτός από αντηλιακό και τέντα στη βάρκα.
Ο μόνος που φορά στολή είναι ο Γιάννης, όμως όχι για ψάρεμα αλλά για να επιπλέει καθώς κολυμπά από την βάρκα στην ακτή με τα εργαλεία της δουλειάς του, gps ακριβείας, κεραίες και άλλα τέτοια μαραφέτια τυλιγμένα σε έναν αδιάβροχο σάκο.

Ενα από τα σημάδια έπρεπε να ληφθεί στο λιμανάκι του νησιού δίνοντάς μας την ευκαιρία για να χαζέψουμε λίγο την ομορφιά του γραφικού αυτού οικισμού με τα μπόλικα ψαροκάϊκα αραγμένα στους ντόκους του. Ηδη έχουμε αρχίσει να συνηδητοποιούμε ότι την έχουμε κάνει από την μεγαλούπολη...

Κάποιες βουτιές στο τέλος της ημέρας στη νότια πλευρά του νησιού δεν αποδίδουν τίποτα. Τα ψάρια είναι εξαφανισμένα και τουλάχιστον έξω από τις τρύπες δεν παίζει τίποτα.

Ενα μικρό κοπαδάκι μόνο με μεγάλους συκιούς χάνεται στην σιγουριά της πυκνής ποσειδωνίας, πριν καταφέρω να πλησιάσω αρκετά. Παρόμοια εντύπωση αποκομίζει και ο Γιώργης για τις τρύπες μιας και είναι φανατικός του ρηχού ψαχτηριού.

Αποφασίζουμε να κάνουμε μια βουτιά απέναντι στο γνωστό βόρειο κάβο των Κυθήρων όπου επικρατεί πάντα πολύ ρεύμα, προϋπόθεση γιά συνάντηση με μεγάλα ψάρια.

Το ρεύμα όντως υπάρχει και είναι πολύ δυνατό, όμως εκεί είναι και τα ψάρια. Πίγγες που αιωρούνται ψηλά από τον βυθό δίπλα στα πεσίματα του υποβρύχιου κάβου, ανάμεσα σε μπόλικο ψιλό.

Στα όρια της ορατότητας ένα μεγάλο ψάρι απομακρύνεται αφού μάλλον ενοχλήθηκε από την παρουσία μας, ενώ υπόλοιπες πίγγες που παρέμειναν είναι μικρές και δύσκολες δεδομένων των συνθηκών.

Τελικά αφού καταφέραμε να τρομάξουμε και αυτά τα λίγα ψάρια που έμειναν, αποφασίσαμε να τα αφήσουμε στην ησυχία τους και να βάλουμε ρότα για το λιμάνι, όπου και την πλήρωσαν τελικά τα τσιριγώτικα λουκανικάκια... για άλλη μια φορά.
 

 

 

 

 

 

Στην τύχη...

seahorses.jpg
cousteau-pieriv.jpg
uwshotgr.jpg
pangaia.jpg
shark-euroweek.jpg
mussels-discovered-acidic-water.jpg
eoydaa-logo.jpg
apeiloymena_eidh.JPG
fokia_eksafanish.JPG
kolpos-mexikou-mavra-korallia.jpg
an-ocean-sml.jpeg
two sharks
alonissos-map.jpg

Πλοήγηση βιβλίου

neverdivealone.jpg
gd-manifesto.jpg
gd-10logos.jpg
proedriko373.jpg