Βοήθεια - Αναζήτηση - Μέλη - Ημερολόγιο
Πλήρης Εκδοση:Ενα όπλο εργαλείο ..στις Ελληνικές Θάλασσες.
Greekdivers.com: The Greek Underwater Community > Ψαροτούφεκο > Εξοπλισμός > Ψαροτούφεκο
σελίδες: 1, 2
TerleMakis
Το "αρθρο" (σε εισαγωγικα) που ακολουθει το εγραψα σχετικα συντομα (2 ωρες teeth.gif ). Αφορμή ηταν διαφορες συζητησεις κατα καιρους αλλα και προσφατα με φιλους … και ο Δημήτρης (spot) που μερικές φορές μου είχε ζητήσει να γραψω «κατι» ..ΤΖΑΜΠΑ φυσικα. angry1.gif Το θεωρω περισσότερο ενα απλο ποστ ...
Αυτο αλλωστε το προτιμω διότι μπορει να προκαλέσει και διαλογο. Θα ήθελα μόνο να επισημανω ότι οποιαδήποτε κριτική στις απόψεις που αναφέρονται .. θα επιθυμούσα να είναι σχετική με τον ΟΡΙΣΜΟ που δίνω στο ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΩ. rolleyes.gifΤο ελληνικό όπλο – εργαλείο.

Αφορμή για την συγγραφή του συγκεκριμένου άρθρου, στάθηκαν ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ χομπιστων Υποβρύχιων αλιέων των ελληνικών θαλασσών, περί του πλέον κατάλληλου όπλου. Κατάλληλου όπλου ως προς τι όμως??

Προκειμένου να αναλυθούν τα παραπάνω πρέπει να προσδιοριστεί, να ΟΡΙΣΘΕΙ το «Ελληνικό όπλο – Εργαλείο» . Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και εύκολης κριτικής, το «άρθρο» αυτό αφορά το όπλο, όπως ορίζεται στην παράγραφο που ακολουθεί, από εμένα τον ίδιο. Κάθε καλοπροαίρετη κριτική στα γραφόμενα μου … θα πρέπει να λάβει αυτό υπόψη της.

Ως πλέον απαραίτητο – κατάλληλο όπλο ορίζεται κάτι το χειροπιαστό και όχι φανταστικό, κάτι πραγματοποιήσιμο δηλαδή.

Λοιπόν .. ΟΡΙΣΜΟΣ

Πρόκειται για όπλο ευρείας χρήσης που έχει συγκριτικά προτερήματα – πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό στο κομμάτι Ψαρευτική Ευχρηστία, Αξιοπιστία και Αποτελεσματικότητα στις περισσότερες των συνθηκών, για τα ποιο κοινά ψαρέματα των ελληνικών θαλασσών.

Λόγω του ότι στο μυαλό μου έχω ήδη αναλύσει αυτό το όπλο, ξεκινώ με την παρουσίασή του, και στην πορεία θα αναλύσω το σκεπτικό βάση του οποίου κατέληξα σε αυτό συγκεκριμένα όπλο, και μέσω αυτού του σκεπτικού θα προκύψουν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
· Είδος: Λαστιχοβόλο
· Μήκος σωλήνα: 90 cm
· Υλικό: αλουμίνιο πάχους 1 mm
· Σχήμα σωλήνα: κυλινδρικό διαμέτρου 28 mm
· Κεφαλή: Απλή με 16αρια ρακόρ
· Λαβή. Απλή με inox μηχανισμό και σχοινοπιαστρα άμεσης
απελευθέρωσης
· Λάστιχα: latex μαλακά Φ17,5mm μήκους κοντά στο 1/3 της απόστασης
μακρύτερης όπλισης.
· Βέργα: inox Ταϊτής μονόφτερη Φ6,25 mm μήκους 130 cm
· Καμπάνα: σπαστή inox ανθεκτική.
· Μουλινε: οριζόντιο κατά προτίμηση ανοιχτού τύπου
· Παρελκυόμενα: Πετονιά Φ120, σχοινάκι μουλινε …………


Ανάλυση τεχνικών χαρακτηριστικών – παρουσίαση συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Είδος
Λαστιχοβόλο. Δεν χρειάζεται και πολύ ανάλυση. Αρκούν τα ποσοστά χρηστών λαστιχοβόλου όπλου ελλήνων υποβρύχιων αλιέων. Άλλωστε από τον ορισμό που δώσαμε, το «ευρείας χρήσης» μας προτρέπει σε αυτήν την κατηγορία.

Μήκος σωλήνα.
Το ιδανικό μήκος για το 90 % των ψαρεμάτων του 90 % των ελλήνων Υποβρύχιων αλιέων σε όλων των τύπων ορατότητας και κυματισμού ελληνικών θαλασσών είναι τα 90 cm (πολύ έπαιξε το 90 σε αυτήν την πρόταση). Έχει την ικανότητα να χρησιμοποιηθεί τόσο σε καρτέρια όσο και σε ψαχτήρι. Σε πολύ θολά νερά το τράβηγμα του χεριού πίσω, και προς την μέση, επιτρέπει το ψάρεμα με καρτέρια για λαβράκια. Στρίβει εύκολα, έχει βεληνεκές 3 μ άνετα και διατρητικότητα για να αντιμετωπίσει «εκπλήξεις». Έχει δε, αποδειχθεί, χρονικά και είναι και προσωπική μου εκτίμηση, ότι είναι το μήκος που προδίδει την μέγιστη εξ ορισμού ευθυβολία. Πιστεύω πως αυτό έχει να κάνει με το ανθρώπινο μάτι σε υποβρύχιες συνθήκες, αλλά και με το ταίριασμα που έχει το συνολικά στημένο όπλο πάνω σε ένα σωλήνα 90 cm.

Υλικό.
Αλουμίνιο πάχους 1- 1,25 mm. Σε αυτό το μήκος και με τα προτεινόμενα λάστιχα δεν λυγίζει, ενώ έχει το ΙΔΑΝΙΚΟ ειδικό βάρος στο σχήμα που προτείνεται, για να ζυγιασθεί εύκολα κατά το στήσιμό του. Ο σωλήνας από εμένα, περνιέται (τυλίγεται) ΠΑΝΤΑ, με μονωτική ταινία, χρώματος μαύρου ή καφέ και παραλλάσσεται σε ότι χρώμα επιθυμώ για καθαρά αισθητικούς λόγους. Η μονωτική ταινία δεν αυξάνει το πάχος, προστατεύει των σωλήνα και προσθέτει μια μικρή «ηχομόνωση» σε χτυπήματα κλπ.


Σχήμα σωλήνα
ΑΠΟΛΥΤΑ κυλινδρικό πάχους Φ28 mm. Ιστορικά απλό σχήμα που όσο και εάν προσπάθησαν κατασκευαστές, αλλά και ιδιώτες, με πατέντες να το προσπεράσουν, κατέληξα, ανεπηρέαστος από τα στοιχεία, φινέτσα και μόδα στην «επιστροφή στις ρίζες». Μάλιστα σε αυτό το μήκος θεωρώ λάθος και τον οδηγό κατά μήκος του σωλήνα, με κυριότερη αίτια την ταχύτητα οπλίσματος, τον πρόσθετο θόρυβο, το ότι δεν επηρεάζεται η ευθυβολία, δεν υπάρχουν τριβές. Σημαντική παρατήρηση επί αυτού. Σε γρήγορα οπλίσματα (προκύπτει αυτή η ανάγκη ψαρευτικά αρκετά πυκνά) δεν πρέπει να προσέχεις, μην τυχόν περάσει η πετονιά κάτω από την βέργα και επάνω από τον κατά μήκος οδηγό, έτσι ώστε να πατάει στην ουσία η βέργα, στο σημείο που αυτό συμβαίνει, επάνω στην πετονιά, με αποδεδειγμένα προβλήματα ευθυβολίας. Το σχήμα αυτό διευκολύνει και την τοποθέτηση πολλών ειδών μουλινε χωρίς αλχημείες και κόλπα. Μάλιστα θα έλεγα ότι διευκολύνει την τοποθέτηση πολλών ειδών κεφαλών, λαβών και όλων των παρελκυόμενων που υπάρχουν σε μεγάλη γκάμα έτοιμα στην αγορά.

Κεφαλή.
Απλή με 16αρια ρακόρ. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο παρά μόνο την πατέντα του να μπαίνει ένα «καρφάκι» μπροστά για να περνά η πετονιά και να συγκρατεί την βέργα, και τον σχεδιασμό ενός μικρού αυλακιού που να «χωνεύεται» η πετονιά από την μεριά που βρίσκεται η αυτόματη σχοινοπιάστρα.

Λαβή.
Απλή με inox μηχανισμό και σχοινοπιαστρα άμεσης απελευθέρωσης. Το κυριότερο σε αυτήν είναι η αξιοπιστία στο πέρασμα του χρόνου και η ευαισθησία της σκανδάλης η οποία συνδυάζεται ΑΜΕΣΑ με την ευστοχία. Καλό είναι λοιπόν, να έχει μηχανισμό ανεξάρτητο με το βάρος όπλισης των λάστιχων (αυτό παίζει ρόλο ακόμη και εάν μιλάμε για 1 ζευγάρι Φ17,5 mm). Η αυτόματη σχοινοπιάστρα μόνο θετικά συμμετέχει στο σύνολο. Το άσπρο χρώμα ή άλλο έντονο, βοηθά σε γρήγορο εντοπισμό στην θολούρα, στην τρυπά ή στα βαθιά. Τυχόν ελαστική επικάλυψη, βοηθά στο σταθερό κράτημα. Η λεπτότητα και η σωστή κλίση βοηθά και στην χρήση με χειμερινά γάντια. Μια λαβή τύπου DEMKA AMI II ή παρόμοια, νομίζω πως καλύπτει εργοστασιακά όσα προδιέγραψα. Έχει και κατάλληλο σημείο για να δένει το σχοινί της σημαδούρας.

Λάστιχα.
Λατεξ μαλακό Φ17,5 mm μήκους κοντά στο 1/3 της απόστασης μακρύτερης όπλισης. Αυτό μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το υλικό. Στην ουσία η προαναφερόμενη απόσταση, είναι αυτή από την άκρη των ρακορ της κεφαλής, μέχρι την τελευταία εγκοπή της βέργας. Ένα τέτοιο σετ, δίνει αρκετή δύναμη, χαμηλή ανάκρουση, αλλά το κυριότερο άμεση και εύκολη όπλιση, χωρίς χάσιμο χρόνου και ενέργειας (άμεση βουτιά μετά από άμεσο οπλισμα χωρίς να έχει καεί οξυγόνο). Αυτό είναι ΠΟΛΥΤΙΜΟ προσόν, και σε περίπτωση ξεψαρίσματος, αλλά και συνάντησης κάποιου κοπαδιού θηραμάτων. ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΚΑΘΕ ΨΑΡΕΥΤΙΚΗ ΣΑΙΖΟΝ.

Βεργα.
Inox Ταϊτής μονόφτερη Φ6,25 mm μήκους 130 cm. Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του όπλου μας. Σκληρό ατσάλι. Σε αυτό το πάχος και διάμετρο έχει την ικανότητα να διαθέτει αρκετή μάζα, να ξεπεράσει στα μαλακά, ακόμη και το μεγαλύτερο μαγιάτικο. Από εκεί και πέρα, όλα παίζονται.. Σαφώς και δεν προτείνεται γι αυτό το εξειδικευμένο κυνήγι που κάνουν λίγοι ..αλλά αυτό εννοείται και από τον ορισμό που έδωσα στο όπλο - εργαλείο. Πάντα καλοακονισμένη σε σχήμα κωνικό μικρής κλίσης, το φτερακι μεγάλο και από επάνω (καλύτερη σκόπευση). Στο φτερακι επεμβαίνω με την λείανση των πείρων συγκράτησης, για μείωση όγκου, αλλά και με το τρόχισμα της άκρης του, έτσι ώστε να γίνει μυτερό και να τσιμπάει. Με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να είναι ανασηκωμένο σκαλώνει σάρκα στο ψάρι πάντα, και ανοίγει. Οι εγκοπές να είναι καλολειασμενες και όχι πολύ βαθιές, τραβηγμένες όχι πολύ πίσω ειδικά η πρώτη (κέρδος στην ευκολία όπλισης). Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ και στον οδηγό, που προτίμησα να τον αναφέρω στην αναφορά μου στην βέργα, διότι αυτήν επηρεάζει περισσότερο. Καταρχήν δεν τον κρίνω απαραίτητο, ωστόσο τον κρατώ πίσω, ακριβώς ανάμεσα στις 2 εγκοπές, και ποιο κοντά στην τελευταία, διότι όταν είναι οπλισμένο το λάστιχο ασκεί δύναμη εκεί με μικρή τάση προς τα κάτω. Ο οδηγός εξισορροπεί αυτήν την τάση και έτσι αποτρέπεται η αρχική ταλάντωση της ουράς της βέργας, η οποία δημιουργεί αυξημένο σφάλμα στις βολές. Πάντα όμως σε αυτό το μήκος και με κλειστή κεφαλή, με αυτά τα λάστιχα, όλα αυτά τα σφάλματα είναι τα λιγότερα δυνατά. Ένας τρόπος να αυξήσεις την ευαισθησία της σκανδάλης, σε υφιστάμενα όπλα, είναι να λειάνεις το σημείο που η βέργα γαντζώνει στην κασέτα της λαβής, (κάτω μέρος της ) σε βαθμό όμως που δεν υπάρχει περίπτωση τυχαίας βολής κατά την όπλιση. ΠΡΟΣΟΧΗ. Η βέργα έχει πάντα ημερομηνία λήξης … αυτή ορίζεται από το είδος και την ποσότητα των παραμορφώσεων που έχει υποστεί. Από ένα σημείο και μετά … ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ!! Προσοχή και στο σημείο αυτό όπου η συνεχής λείανση της μύτης μειώνει δραματικά την απόσταση από τους πύρους του φτερού. Καιρός για αλλαγή. Πάντα όμως 130 cm.!!! Είναι το μήκος που σου επιτρέπει στον 90αρι σωλήνα να βλέπεις την μύτη για την στόχευση. Αυτό σε όσους δεν χρησιμοποιούν τα σκοπευτικά, αλλά σημαδεύουν «δεικτικά» (σαν να δείχνουν με το δάχτυλο (δείκτη) τον στόχο ..απλά αντί για δάχτυλο «δείχνουν» με την μύτη της βέργας). Η μέθοδος αυτή της διόφθαλμης σκόπευσης είναι συγκριτικά ΑΠΕΙΡΩΣ καλύτερη σε σχέση με αυτήν της χρήσης σκοπευτικών (βλέπε αεροβόλα) ειδικά σε θήραμα που κινείται. Το αριστερό μάτι σε όσους έχουν «ισχυρό» το δεξί, είναι αυτό που καθορίζει την απόσταση αλλά και την ταχύτητα κίνησης του στόχου καθώς το δεξί τον κλειδώνει. wink1.gif

Καμπάνα.
Σπαστή Inox ανθεκτική. Δεν είμαι αρνητικός και στην σχοινένια …απλά θα πρέπει να έχει την δυνατότητα άμεσης αλλαγής σχοινιού μακριά από το σκάφος ή το σημείο που βουτήξαμε. Τέτοια σχήματα σχοινένιας καμπάνας έχουν κατασκευασθεί. Όμως προτείνω την ανθεκτική σπαστή, διότι εξασφαλίζει αξιοπιστία μεγαλύτερη, οπλίζει ευκολότερα. Μάλιστα τυχαία ανακάλυψα ότι υπάρχουν τέτοιες καμπάνες σε σχήμα αρκετά ανοιχτό, που κλείνει προς το σημείο που πιάνει στις εγκοπές. Αυτό το σχήμα κρατά τα λάστιχα σε ευθεία όχι μόνο προς το ύψος (αυτό εξαρτάται από την κεφαλή που εάν είναι απλή έχει αυτήν την ιδιότητα, κάτι που ξέχασα να αναφέρω στο κομμάτι «κεφαλή») αλλά και προς τα πλάγια. Αυτό χωρίς να μπορώ να το ερμηνεύσω, μου έχει δώσει την εντύπωση μετρήσιμης, από την ανθρώπινη αντίληψη, διαφοράς ως προς την διασπορά των βολών, αλλά και ως προς την ταχύτητα εκτόνωσης. Θεωρώ πως έχει πάλι να κάνει με την μείωση ανεξέλεγκτων ταλαντώσεων στα λάστιχα και κατ’ επέκταση στην βέργα κατά την εκτόνωση. Η καμπάνα αυτή είναι προτιμότερο να είναι σε δετά λάστιχα διότι έτσι υπάρχει κέρδος αρχικής ταχύτητας με την εξάλειψη του φαινομένου του «αλεξίπτωτου» που δημιουργούν τα ρακόρ. Με τα δετά κερδίζουμε και στην μείωση του θορύβου κατά την βολή. Στο εμπόριο υπάρχουν λάστιχα που μπροστά στα ρακόρ έχουν ενσωματωμένο κώνο πλαστικό, με σκοπό την μείωση του ίδιου φαινομένου. Και αυτά τα θεωρώ αποδεκτά και χρήσιμα. Η λιγότερη μείωση του θορύβου εξισορροπείται από το προσόν την αντοχής – μακροβιότητας, καθώς αποφεύγεται η πίεση από το δέσιμο των λάστιχων που με τον καιρό ταλαιπωρεί το λάστιχο σε εκείνο το σημείο.

Μουλινε.
Οριζόντιο, κατά προτίμηση ανοιχτού τύπου. Δεν είμαι απόλυτα αρνητικός σε ένα λειτουργικό κάθετο μουλινε. Κάποιοι υποστηρίζουν πως το κάθετο στρίβει δυσκολότερα. Θα έλεγα πως υπάρχει διάφορα, αλλά δεν είναι σημαντική. Αυτό διότι η μεγαλύτερη αντίσταση κατά την πλευρική μετακίνηση οφείλεται σε τυχόν δίπλα λάστιχα, στο σχήμα του σωλήνα και της κεφαλής. Άλλωστε όταν είναι να στρίψουμε ένα όπλο με κάθετο μουλινε το γυρνάμε ασυναίσθητα πλάγια (επίπτωση στον θόρυβο) και μετά πάλι ασυναίσθητα χρησιμοποιούμε ένα άξονα περιστροφής που είναι τοποθετημένος λίγο μπροστά από το μουλινε. Άρα δεν επηρεάζεται πολύ. Υπάρχει όμως το μειονέκτημα στην τοποθέτηση σε καρτέρι πίσω από βράχο. Εκεί, με το κάθετο, έχουμε 2 επιλογές. Η 1η είναι να έχουμε το όπλο οριζόντια, με αποτέλεσμα να είναι ψηλά στον χώρο. Τότε πάλι ασυναίσθητα κατεβάζουμε την μύτη της βέργας. Αυτό σημαίνει προσθετή κίνηση στην εμφάνιση θηράματος, με ίσως, δυσάρεστη επίπτωση. Η 2η περίπτωση είναι να έχουμε πλάγια το όπλο. Οι επιπτώσεις είναι περίπου οι ίδιες διότι πάλι έχουμε πρόσθετη κίνηση. Αντίθετα το πρόβλημα λύνεται με ένα απλό ανοιχτό οριζόντιο μουλινε με καμιά 30αρια μέτρα 1,5 μμ σχοινί, το οποίο πέρα από όλα τα αλλά ταιριάζει και στην απλότητα του όπλου μας. ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ απαραίτητο για να μπορούμε να ελέγχουμε ανά πάσα στιγμή τις σπείρες του τυλιγμένου σχοινιού.

Παρελκόμενα.
Πετονιά Φ120 μαλακή (αντέχει ΠΟΛΛΑΑΑΑ) και δεν δημιουργεί διασπορά στις βολές καθώς είναι λεπτή και μαλακή. Σχοινάκι μουλινε 1,5 mm 30 – 40 m από dynema είναι το καλύτερο. Η πετονιά συνδέεται με το σχοινί, με ένα ανθεκτικό στριφτάρι που μπορεί να πάρει μέρος από τις περιστροφές κάποιων θηραμάτων (βλέπε Κέφαλο, συναγρίδα κλπ). Ένα άλλο που κάνω, είναι να βάζω από την μεριά που είναι η σχοινοπιαστρα, επάνω στο σωλήνα και κοντά στην λαβή, ένα «λοφακι» από υλικό συμπαγές, 2 συστατικών το οποίο έχει την ικανότητα να συγκρατεί την πετονιά κατά την όπλιση και μετά μακριά από τις εγκοπές. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται μπλεξίματα της πετονιάς. Σημαντικό θεωρώ και το κλιπαρισμα της πετονιάς στην βέργα. Αυτό πρέπει να γίνεται στην τελευταία τρυπά, πίσω από το πιάσιμο στην κασέτα της λαβής. Θα πρέπει δε η θηλιά που δημιουργείται, να είναι αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να μην δημιουργείται «φούσκωμα» από το απότομο λύγισμα της. Το κλιπσάκι να είναι μικρό και ανθεκτικό (υπάρχουν ειδικοί κλιπαδοροι). Η μεγάλη θηλιά κατά την εκτόνωση και την τριβή του νερού «μαζεύεται - συρρικνώνεται» πίσω από την βέργα και δεν επηρεάζει την ευθυβολία.


Μετά από όλα αυτά … και εάν τα συμμαζέψουμε θεωρητικά στο μυαλό μας ή ακόμη ρεαλιστικότατα εάν τα εφαρμόσουμε και πιάσουμε το όπλο στα χέρια μας … θα εκπλαγούμε από την παρατήρηση ότι κρατάμε ένα όπλο σχεδόν όμοιο με όσα κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και χρόνια. Αυτό λοιπόν το όπλο, σε αντίθεση με όσα προτείνει η μόδα των καιρών, και σε πείσμα των νέων υλικών όχι μόνο αντιστέκεται αλλά έχει και συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Στο σύνολο του μπορούμε πλέον να δούμε ορισμένα από αυτά επιγραμματικά.

1. Χαμηλό κόστος κτίσης.
2. Μεγάλη γκάμα επιλογών από πολλές εταιρείες για επιλογή ανάλογα τα
γούστα
3. Δυνατότητα συντήρησης παλαιού που σχεδόν όλοι διαθέτουμε με τις
προδιαγραφές που αναφέραμε
4. Ανταλλακτικά διαφόρων εταιρειών που μπορούμε να παντρέψουμε
5. ΠΟΛΥ - χρηστικότητα
6. Αποτελεσματικότητα

Το παραπάνω όπλο είναι ο «ψαροφέρτης» μας στο μεγαλύτερο ποσοστό. Είναι το όπλο που θα διαλέξουμε να στριμώξουμε πρώτο σε οικογενειακές διακοπές, είναι αυτό που μπορούμε να έχουμε σε αριθμό μεγαλύτερο του ενός. Εγώ προσωπικά διατηρώ ένα μόνιμα στο σκάφος, ένα στο αυτοκίνητο και ένα στον σάκο. ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΑ. Το ένα από αυτά το διατηρώ με αλλαγές λάστιχων και βεργών από το 1991 … το είχα «ανταλλάξει» όταν ήμουν φοιτητής στα Χανια με 2 ροφούς. Δεν νομίζω ότι θα βρεθεί όπλο στην συλλογή μου με περισσότερα θηράματα, σε πλήθος και σε είδος. Το 90αρι αυτό μου έχει δώσει μαγιάτικα, λιτσες και ροφούς με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας σε κράτημα ψαριών μετά την βολή. Σχεδόν 100%. Σαφώς ψαριά εκπλήξεις, που προέκυψαν στο καθημερινό μου ψάρεμα, καθώς αυτά τα είδη δεν είναι ο αυτοσκοπός των ψαρεμάτων μου. Μαζί με αυτά είχα ανά πάσα στιγμή την πολυτέλεια να είμαι αποτελεσματικός σχεδόν σε όλα τα είδη που συναντάμε στα ελληνικά νερα. Τόσο αποτελεσματικός που με άλλο μεγαλύτερο, μικρότερο, πολυπλοκότερο όπλο ΔΕΝ ΘΑ ΗΜΟΥΝ. Στα κοπάδια λαυρακιών ή στους σαργούς που τύχαινα μαζεμένους, η άνεση και η ταχύτητα στο όπλισμα, μου έδιναν πάντα το παραπάνω ψάρι. Το βάζω σε τρύπες για τον στριμωγμένο σαργό, το τραβώ πίσω στα θολά νερά …….. Είναι το προτεινόμενο από εμένα για εμένα όπλο, αλλά και για όσους συμφωνούν με όσα ανέφερα. :)
tpapag
yes.gif yes.gif yes.gif Ένα ποστ "πυρήνας" για τις αναζητήσεις κάθε νέου αλλά και πιο προχωρημένου.

με μόνο μια προσωπική μου αλλά κάθετη επιλογή που είναι η μη χρήση σπαστής καμπάνας.
Nightfall
Μπράβο Μάκη yes.gif yes.gif
Πολύ καλό άρθρο πιστέυω πως θα βοηθήσει πολύ ιδιαίτερα τους νέους ψαροτουφεκάδες .
nmoiras
Καλημέρα

Μάκη έχω κανά δυο ψιλο-ενστάσεις

1) Στο μήκος. Πιστεύω ότι το 90άρι είναι το μόνο όπλο που δεν κάνει τίποτα καλά. Στο καρτέρι είναι λίγο, στο πλανάρισμα πολύ λίγο και στο ψαχτήρι πολύ ή λίγο ανάλογα των συνθηκών.

Για μένα το όπλο του χεριού είναι 100αρι χειμώνα καλοκαίρι. Να φανταστείς 90άρι τώρα σκέφτομαι να πάρω για πρώτη φορά.

2) Στα λάστιχα. Αυτό βέβαια είναι συνέχεια του πρώτου. Δεν ξέρω πως ρίχνει ένα 90άρι με μονό 17,5. Ξέρω πως ρίχνει ένα 100αρι με αυτά τα λάστιχα.

3) 120άρα πετονιά είναι λεπτή πιστεύω. Μπορεί να σε προδώσει με ένα ντινγκ που θα κάνεις καιρό να το ξεχάσεις.
TerleMakis
Νίκο ...ολα αυτα που λες είναι απλα οι δικές σου απόψεις οι οποίες απλα δεν ταυτίζονται με τις δικές μου. :)

Το 100αρι σιγουρα ειναι πολυ για ψαχτηρι και έτσι απορίπτεται απο τον ορισμο που εδωσα. Σαφως δεν κανει και για θολουρες. Το 100αρι με 17,5 δεν ριχνει τοσο καλα οσο το 90αρι με αυτα. Τελος 120αρα πετονια με 120αρα πετονια εχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ. Δοκίμασε μια καλη μαρκα 120αρας για χορτοκοπτικα μηχανηματα ή ακομη ποιο καλα μια μαλακη απο αυτες που κατασκευαζουν τις ρακετες και θα καταλαβεις τι εννοω. Το προσον της 120αρας ειναι η ελαστικότητα και η μικρη μαζα που ακολουθει την βεργα. Εαν για παραδειγμα σε μια 6αρα βεργα βαλεις μια 200αρα ...αυτο το φαινομενο που σου λεω θα ειναι ΠΟΛΥ εμφανες!!! Η 6αρα θα πηγαινει ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΟΥ. wacko.gif
profodik
«ή ακομη ποιο καλα μια μαλακη απο αυτες που κατασκευαζουν τις ρακετες»... yes.gif
nmoiras
QUOTE(terlemes @ Jan 4 2005, 04:25 PM)
Νίκο ...ολα αυτα που λες είναι απλα οι δικές σου απόψεις οι οποίες απλα δεν ταυτίζονται με τις δικές μου.  :)


*


Ακριβώς. Στον ’’ορισμό’’ έκανα τις ενστάσεις μου όπως ακριβώς ζήτησες......Όχι σε λεπτομέρειες.
TerleMakis
Οκ Νικ!!!

Με την ευκαιρια ομως ..αναφερθηκα και στην ποιότητα της πετονιας ...κατι που ειχα ξεχασει!!!!!!!
patrinos
πω-πω, χαρας το κουραγιο σου να γραψεις τοσα πολλα, μπραβο!
αλλα, φυσικα και εχω διαφορες ενστασεις αλλωστε, αυτο ειναι το νοημα του διαλογου, για να δουμε...
μηκος σωληνα. πολυ, παρα πολυ σχετικο, δεν νομιζω οτι μπορουμε να καταληξουμε σε ενα συγκεκριμενο μηκος, κατι αναμεσα σε 80 και 100 ανλογως νομιζω ειναι σωστοτερο, αλλες ορατοτητες εχει η μανη, αλλες η αλεξανδρουπολη, η προσωπικη μου αποψη ειναι πιο κοντα στο 100, αλλα ειναι πολλες οι παραμετροι.
κεφαλη. αφου θα μπει κανεις στον κοπο να χρησιμοποιησει καποιο τροπο να συγκρατησει τη βεργα με την πετονια, γιατι να μην βαλει ανοιχτη κεφαλη, πιο γρηγορο οπλισμα (δεν χρειαζεται να περνας απο τρυπα) λαστιχα με το μετρο που ειναι φτηνοτερα, και....καλυτερα σκοπευτικα, αναλογα με το πως σημαδευει ο καθενας.
βεργα. εγω θα εβαζα 6.5 δεν υστερει σχεδον πουθενα, και αντεχει περισσοτερο, μαλιστα με ανοιχτη κεφαλη, μπορει να ειναι και χωρις εγκοπες, που αντεχει πολυ περισσοτερο.
καμπανα. ποια καμπανα; απο τοτε που μου εσπασε μια και εφτιαξα τα πρωτα δετα, τερμα οι καμπανες. οι πιθανοτητες να κοπει ενα σχοινακι και (αν δεν μπορεις να το αλλαξεις επιτοπου) να χασεις το ψαρεμα, ειναι αναλογες με τις πιθανοτητες να σπασει μια μεταλλικη και να χασεις το ψαρεμα μαζι με το δακτυλο, ευχαριστω, δεν θα παρω.
minas
εντελως καλοπροαιρετα διαφωνω στα περισοτερα..αν νομιζει κανεις οτι καλουπονοντας τουν νεουσ κυνηγους προσφερει κατι ..τοτε ειναι υπεροχο αρθρο..ασε που απο αξιωματα
εχει γεμισει ο τοπος απο εξειγησεις και αποδειξεις εχουμε αναγκη..καλητερα αρχισε απο τα βασικα(ακου αλουμινιο 1μμ..μου θυμισε κατι φωτογραφικους διαγωνισμουσ του δημοσιου) αλλα επισις δεν καταλαβενω γιατι ολο αυτο αφου μπορει να γραψει κανεις ...παρτε ενα δεμκα να ισιωσετε..φυσηκα ομος ειναι η αποψη του συγραφεα αυτη και ειναι σεβαστη οσο δεν παει αλλο..το θεμα ειναι ομως ποιες ειναι οι ελληνικες θαλασσες..και σκεφτομε..μηπως κανω καμια μαλακια που τοσα χρονια αφου μου πηξαν το μυαλο με τα 90αρια τωρα τα εχω πεταξει μακρια και επιτελουσ πιανω ψαρια..
προτεινω να παρουσιαζουμε τα πραγματα οπως ειναι και την τελικη κρισι να την κανει ο αναγνωστης..
το οτι διαφωνω φυσικα δεν μειωνει την δουλεια του μακη..απλα νομιζω οτι εχουμε αναγκη γνωσεις και οχι συνταγες
profodik
α. Γίνεται ψαχτήρι με ανοιχτή κεφαλή;
β. Έχει σπάσει σε κάποιον σπαστή μεταλλική καμπάνα;
kpk
Γιατί να μη γίνεται ψαχτήρι με ανοικτή κεφαλή; Ποιο θα μπορούσε να είναι το πρόβλημα;
Σε μένα έχει ξεκουμπωθεί η σπαστή μεταλλική καμπάνα από την πρώτη σκάλα και με έχει βρει στο νύχι και φορούσα και γάντι. Ευτυχώς γλύτωσα το νύχι. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα γίνει αμα είχε σπάσει. Μάλλον έχω δει το αποτέλεσμα με τα ράματα σε γνωστό. Αυτό δεν σημαίνει οτι σώνει και καλά η σπαστή μεταλλική καμπάνα θα σου φάει το νύχι. Απλά , κατά την γνώμη μου , εκμηδενίζεις τις πιθανότητες να πάθεις ατύχημα από καμπάνα άμα χρησιμοποιείς σκοινένιες καμπάνες. Ειδικά άμα την έχεις πάθει...
profodik
Ρωτάω γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ανοιχτή κεφαλή.Απλά μου φαίνεται πολύ πιθανό έχοντας το όπλο ανάποδα να ξε-κλιπαριστεί η πετονιά που κρατάει τη βέργα στη θέση της.Ισως μιλάει η άγνοια...
Σαφώς όταν ξεσκαλώσει η μεταλλική καμπάνα πονάει πολύ.Το έχω πάθει πάνω από 40 φορές.Μερικές κι ολας χωρίς γάντια. Αλλά από τη μιά βαριέμαι το λιμάρισμα των εγκοπών και από την άλλη μου τη δίνει όταν οι σχοινένιες δεν κάθονται συμμετρικά στην εγκοπή. Ίσως πάλι μιλάει η έλλειψη πείρας στις σχοινένιες...
kpk
Δεν νομίζω οτι υπάρχει περίπτωση να ξεκουμπώσει η βεργα από τη θέση της άμα χρησιμοποιείς ανοικτή κεφαλή. Εγώ δεν χρησιμοποιώ αλλά σε μερικές βολές που έχω ρίξει , δεν μου είχε δώσει την εντύπωση οτι μπορεί να ξεκουμπωθεί. Οι υπόλοιποι που χρησιμοποιούν μπορούν να σου απαντήσουν καλύτερα. Σε οτι αφορά τις σκοινένιες , το θέμα έχει συζητηθεί σε πολλά topics και όλες αυτά που αναφέρεις απαντιούνται εκεί με λεπτομέρειες. Αυτό που δεν αναφέρεται , νομίζω , είναι η ευκολία που αποκτάς στο όπλισμα (εγώ τουλάχιστον) καθώς δεν έχεις πλέον να ανησυχείς για ατυχήματα από καμπάνες. Εμένα τουλάχιστον με βοήθησε πολύ.
TerleMakis
QUOTE(patrinos @ Jan 4 2005, 09:40 AM)
πω-πω, χαρας το κουραγιο σου να γραψεις τοσα πολλα, μπραβο!
αλλα, φυσικα και εχω διαφορες ενστασεις αλλωστε, αυτο ειναι το νοημα του διαλογου, για να δουμε...
μηκος σωληνα. πολυ, παρα πολυ σχετικο, δεν νομιζω οτι μπορουμε να καταληξουμε σε ενα συγκεκριμενο μηκος, κατι αναμεσα σε 80 και 100 ανλογως νομιζω ειναι σωστοτερο, αλλες ορατοτητες εχει η μανη, αλλες η αλεξανδρουπολη, η προσωπικη μου αποψη ειναι πιο κοντα στο 100, αλλα ειναι πολλες οι παραμετροι.
κεφαλη. αφου θα μπει κανεις στον κοπο να χρησιμοποιησει καποιο τροπο να συγκρατησει τη βεργα με την πετονια, γιατι να μην βαλει ανοιχτη κεφαλη, πιο γρηγορο οπλισμα (δεν χρειαζεται να περνας απο τρυπα) λαστιχα με το μετρο που ειναι φτηνοτερα, και....καλυτερα σκοπευτικα, αναλογα με το πως σημαδευει ο καθενας.
βεργα. εγω θα εβαζα 6.5 δεν υστερει σχεδον πουθενα, και αντεχει περισσοτερο, μαλιστα με ανοιχτη κεφαλη, μπορει να ειναι και χωρις εγκοπες, που αντεχει πολυ περισσοτερο.
καμπανα. ποια καμπανα; απο τοτε που μου εσπασε μια και εφτιαξα τα πρωτα δετα, τερμα οι καμπανες. οι πιθανοτητες να κοπει ενα σχοινακι και (αν δεν μπορεις να το αλλαξεις επιτοπου) να χασεις το ψαρεμα, ειναι αναλογες με τις πιθανοτητες να σπασει μια μεταλλικη και να χασεις το ψαρεμα μαζι με το δακτυλο, ευχαριστω, δεν θα παρω.
*


Ωραιότατα ....!!! Νομίζω πως εχω αρκετα να πω στον καθένα ξεχωριστα παντα στα πλαίσια του ορισμού που εδωσα στο τι θα περιγραψω.
Λοιπόν .. ΟΡΙΣΜΟΣ

Πρόκειται για όπλο ευρείας χρήσης που έχει συγκριτικά προτερήματα – πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό στο κομμάτι Ψαρευτική Ευχρηστία, Αξιοπιστία και Αποτελεσματικότητα στις περισσότερες των συνθηκών, για τα ποιο κοινά ψαρέματα των ελληνικών θαλασσών.

Ενα - ενα λοιπόν. Το μήκος 90 cm ανντε +/- 3 cm το ανεφερα με την λογική της πολυχρηστικότητας. Το 100 δεν στις περισσότερες των τρυπών, δεν κανει για θολούρα, δεν στρίβει ευκολα σε συνθήκες εντονου ρευματος και ΚΥΡΙΩΣ εντονου κυματισμού. Με αυτην την εννοια το 90 κάνει ως ενα σημείο την δουλεια του 100 ενω το αντίστροφο δεν ισχύει.

Το πρόβλημα με τις ανοιχτες κεφαλές είναι στην διαδικασία όπλισης όπου η βέργα μέχρι να πιαστεί απο την πετονιά είναι στον αέρα. Αρκετες δε φορές μπερδευεται μέσα στην πετονιά μέχρι να στηριχτεί ειδικα εαν εχει ανοιξει το μουλινε. Αντιθετα στην κλειστη περναει κανονικα και η στήριξη με την πετονια είναι μια κικρη συντομότατη κίνηση. Φυσικα πιστευω όπως εχω πει αρκετες φορες ότι η κλειστη κεφαλη εχει (ΠΡΟΣΕΞΤΕ) "απο κατασκευη" και για λόγους που εχω αναφέρει καλύτερη ευθυβολία. Επαναλαμβανω φυσικα πως παντα μπορουμε να κανουμε ενα όπλο ανοιχτης κεφαλης αντίστοιχα ευστοχο .. και τέτοιο όπλο εχω και στον σακκο μου ΠΑΝΤΑ.

Το πως σημαδευει ο καθένας. Χμ ..χμ .. δεν είναι ετσι ακριβώς. Λόγω του ότι ασχολούμαι και με την σκοποβολή πηλινου στόχου θα μου επιτρέψεις να εξακολουθώ να ισχυρίζομαι τα όσα ανέφερα περί της μεθόδου αυτης. Ειναι βασικά μαθήματα σκοπευτικης αυτα. Εαν καποιος εχει μαθει αλλιως .. σίγουρα θα εχει αποτελεσματα ..όμως εαν του δοθεί η ευκαιρία να κανει πραξη όσα εγραψα ... θα εντυπωσιαστεί. Η δουλεια μας στο επιπεδο που μας ικανοποιεί παντα γίνεται φυσικα.

Για την 6,5 βέργα δεν είμαι αρνητικός ..αλλα μάλλον δεν παει στο σύνολο του όπλου που εστησα σε αυτό το ποστ. Θα ήθελε και χονδρύτερα λαστιχα και θα βαρυνε το σχήμα. Αυτα με τις εγκοπές παραπέμπουν σε αλλα σχήματα όπλων.

Η μεταλλικη καμπανα που χρησιμοποιώ είναι αδύνατον να σπασει.!

Μετα απο τα παραπανω θα ήθελα να πω ότι φανταζόμουν αυτου του είδους τις ενστασεις. Εχω αντιληφθεί ότι οι περισσότεροι θέλουν να νιώθουν μια σίγουρια στην ισχή του όπλου τους απέναντι στα ψαρια εκπληξεις. Εξακολουθώ να πιστευω πως είναι καθαρα ψυχολογικό το ζήτημα. Κυρίως όταν πηγαίνουν για το καθημερινό τους ψαρεματάκι που εχουν στόχο τον σαργό, το λαυρακι, τον κέφαλο .. τα ψαρια που βλέπω δηλαδή κατα κόρον στις φοτό των περισσότερων. Σαφώς και στον καβο που κυκλοφορουν οι συναγρίδες θα πιασουμε το μεγαλο. Ομως εαν σας ελεγε η γυναίκα σας ... παμε διακοπές ..δεν χωραει αλλο όπλο και θα παρεις μόνο ενα. Η πρόταση μου είναι αυτη που ανέλυσα. ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ που επειδή είχα χρόνο την ανέπτυξα.
TerleMakis
QUOTE(minas @ Jan 4 2005, 09:56 AM)
εντελως καλοπροαιρετα διαφωνω στα περισοτερα..αν νομιζει κανεις οτι καλουπονοντας τουν νεουσ κυνηγους προσφερει κατι ..τοτε ειναι υπεροχο αρθρο..ασε που απο αξιωματα 
εχει γεμισει ο τοπος απο εξειγησεις και αποδειξεις εχουμε αναγκη..καλητερα αρχισε απο τα  βασικα(ακου αλουμινιο 1μμ..μου θυμισε κατι φωτογραφικους διαγωνισμουσ του δημοσιου) αλλα επισις δεν καταλαβενω γιατι ολο αυτο αφου μπορει να γραψει κανεις ...παρτε ενα δεμκα να ισιωσετε..φυσηκα ομος ειναι  η αποψη του συγραφεα αυτη και ειναι σεβαστη οσο δεν παει αλλο..το θεμα ειναι ομως ποιες ειναι οι ελληνικες θαλασσες..και σκεφτομε..μηπως κανω καμια μαλακια που τοσα χρονια αφου μου πηξαν το μυαλο με τα 90αρια τωρα τα εχω πεταξει μακρια και επιτελουσ πιανω ψαρια..
προτεινω να παρουσιαζουμε τα πραγματα οπως ειναι και την τελικη κρισι να την κανει ο αναγνωστης..
το οτι διαφωνω φυσικα δεν μειωνει την δουλεια του μακη..απλα νομιζω  οτι εχουμε αναγκη γνωσεις και οχι συνταγες
*


Φίλε μου Μηνά..!!! :)


Ακριβώς όπως εσύ απέρριψες με σιγουρια τα όσα ανέφερα έχει ο καθένας δικαίωμα να το κάνει. Ο σκοπός δεν ήταν αυτός που αναφέρεις. Ουτε ήταν οι νέοι ψαροκυνηγοί. Είναι απλα ενα θέμα που κατα καιρους συζητιέται και για το οποίο τα 20 χρόνια που ψαρευω μου δημιουργησαν μια άποψη που θα ήθελα να μοιραστω μαζί σας. Κατα καιρούς εχουν γίνει και συζητησεις για την ποιότητα των ποστ στο GD. Κυρίως για το ότι είναι εκτός περιεχομένου ..εκτός εαν δημιουργηθούν κόντρες. Σε αυτό ήθελα να αντιπαρέλθω με αυτο το ποστ ..και να προκύψει ότι προέκυψε. Συμφωνίες, αντιδρασεις, ενστασεις κλπ!! :)

Εαν δεις το πσοτ αναλυτικότερα θα διαπιστώσεις ότι γίνονται και γενικές αναφορες με μικροπατέντες, μικροεπεμβασεις και αναφορες σε υλικα τα οποια θα μπορουσαν να εχουν εφαρμογη σε καθε όπλο. Ηταν μια ευκαιρία να στήσουμε ενα όπλο ..ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΩ ΕΓΩ. Μεσα απο αυτην την διαδικασία εγινε και συγκεντρωτικη αναφορα σε διαφορα που κατα καιρους εχουν γραφτει σε αλλα ποστ του GD ή αποτελούν δική μου ή αλλων εφευρεση.

Δεν θα επιθυμούσα να το δείς σαν "συνταγή". Οι συνταγές είναι για τους αρρωστους και το κυριότερο για συγκεκριμένες παθήσεις. Δεν υπαρχει η συνταγη που λύνει τα προβληματα ολονων με την μία. Εαν υπήρχε η γυναίκα μου θα είχε στο φαρμακείο τα 3 φαρμακα της συνταγής και όλα θα ήταν μια χαρα. rolleyes.gif

¨Οπως εσύ πιανεις ψαρια με τα μεγαλύτερα όπλα ... ετσι πιανω και εγω με αυτο.!!

Η ειρωνική αναφορα σου στο παχος του σωλήνα δεν θα έπρεπε να γίνει. Θεωρω ότι κακώς δεν δίνεις σημασία σε αυτο. (με την ευκαιρία θελω να διορθωσω κατι. εκει που αναφέρω στην αρχη τα βασικα χαρακτηριστικα αυτου του όπλου λεω παχος 1 mm ενω στην αναλυση λεώ 1 έως 1,25 μμ. Το σωστό είναι το 2ο). Η σημασία του παχους του σωλήνα εχει να κανει με την πλευτόστητα του όπλου με αυτα τα χαρακτηριστικα. Μγαλύτερο παχος θα εκανε το όπλο με αρνητικη πλευτότητα και αρα δύσχρηστο για τον καρπο και τις κινήσεις του.

¨Οσο αναφορα την φραση "αλλα επισις δεν καταλαβενω γιατι ολο αυτο αφου μπορει να γραψει κανεις ...παρτε ενα δεμκα να ισιωσετε.." ... εκτός του ότι την θεωρω υποτιμητική με την εννοια του "τι μας λεει ... θα μπορουσε να αποκαλυφθει εξαρχης κλπ κλπ", πραγμα το οποίο προσπερνω, σου αναφερω πως το μόνο που εγκρίνω σε αυτο το πραμα απο αυτην την εταιρεία (είναι και το μοναδικο που ανεφερα επωνυμα) είναι η λαβή. Εαν δεις ...ολα τα αλλα υπάρχουν απο ΟΛΕΣ τις εταιρείες, το οποίο επίσης τονίζω στο θέμα ευρυτητας ανταλλακτικών. Επισης μουλινε οριζόντιο η Demka δεν βγαζει. Θα ήταν όμως ΠΑΡΑΛΟΓΟ να μην πουμε ότι επανω σε ενα DEMKA 90 cm που κοστίζει ελαχιστα, δεν θα μπορουσαμε να στήσουμε το 90αρι που λεω. Εαν επιθυμείς υπαρχουν και αλλες μαρκες να σου αναφερω. Με την ευκαιρία να σου πω .. οτι DEMKA σκετο ΔΕΝ εχω κανένα σε οποιαδήποτε μήκος.

Με την ευκαιρία θα επιθυμούσα να αναφέρουν τουλαχιστον οι αναγνωστες αυτων που εγραψα εαν τους ενόχλησε αυτο το γεγονός??. Εαν παρόμοιες αναφορες σε ιδεες, τεχνικες κλπ απο τον οποιονδήποτε φανταζουν ενοχλητικές?? Διότι μπορει να είχα χρόνο και όρεξη να γραψω όσα εγραψα και μπορεί να ξαναέχω ...όμως μπορεί να μην εχω αντιληφθεί την διαθεση των μελών και έτσι όχι μόνο να τα γραφω τζαμπα .... αλλα να γίνομαι ενοχλητικός και "ρόμπα".
sleep.gif happy.gif
nmoiras
QUOTE(terlemes @ Jan 5 2005, 01:43 PM)
Ομως εαν σας ελεγε η γυναίκα σας ... παμε διακοπές ..δεν χωραει αλλο όπλο και θα παρεις μόνο ενα. Η πρόταση μου είναι αυτη που ανέλυσα. ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ που επειδή είχα χρόνο την ανέπτυξα.
*

Καλημέρα

Σε αυτή τη ερίπτωση τη στέλνεις στη μάνα της ! wink1.gif

Τώρα για τα υπόλοιπα......σε βλέπω κάθετο ρε Μάκη.......δεν μπορώ και δεν θα επιχειρήσω βέβαια να σου αλλάξω άποψη. Άλλωστε ψαρεύουμε σε τελείως διαφορετικά νερά. Το 100αρι δεν το θέλω για ψάρια εκπλήξεις........το θέλω για να ρίχνω καλά στα 3 μήκη για κανά σαργό και καμιά στηρούλα. Εκεί τα βαράμε πλεόν αυτά στο Σαρωνικό.

Ένα 90 το 2005 δεν κάνει την ίδια δουλειά που έκανε ένα όπλο αρχές 90 που ήσουν Κρήτη. Θυμάμαι τη πρώτη φορά που πήγα Λήμνο χειμώνα και έβγαλα το τουφέκι μου από το σάκο (100αρι βέβαια.....τι άλλο) που κοντέψαν όλοι να ξεραθούν στα γέλια.

Λοιπόν ανακεφαλαιώνω......... Για μένα το όπλο του χεριού ήταν πάντα το 100αρι. Τώρα πλέον μάλλον χρειάζομαι και ένα 90αράκι. Το υποκοριστικό -ακι δεν είναι τυχαίο ούτε υποτιμιμητικό, αλλά δηλωτικό του ρόλου του.........αυτός θα είναι ένα μεγαλύτερο 75αρι.

Θα διαφωνίσω σχετικά με το ψάρεμα στη τρύπα.........εξαρτάται τη τρύπα! Θα συμφωνήσω με το ψάρεμα στους αφρούς με ρεύμα.............άλλωστε όπως σου είπα τώρα τελευταία θέλω και εγώ ένα......μακρύ 75αρι wink1.gif

Μοίρας Νίκος
TerleMakis
QUOTE(nmoiras @ Jan 5 2005, 06:23 AM)
QUOTE(terlemes @ Jan 5 2005, 01:43 PM)
Ομως εαν σας ελεγε η γυναίκα σας ... παμε διακοπές ..δεν χωραει αλλο όπλο και θα παρεις μόνο ενα. Η πρόταση μου είναι αυτη που ανέλυσα. ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ που επειδή είχα χρόνο την ανέπτυξα.
*

Καλημέρα

Σε αυτή τη ερίπτωση τη στέλνεις στη μάνα της ! wink1.gifΘα διαφωνίσω σχετικά με το ψάρεμα στη τρύπα.........εξαρτάται τη τρύπα! Θα συμφωνήσω με το ψάρεμα στους αφρούς με ρεύμα.............άλλωστε όπως σου είπα τώρα τελευταία θέλω και εγώ ένα......μακρύ 75αρι wink1.gif

Μοίρας Νίκος
*Μπα .. περνεις τα οπλα σου και πας όπου θες ...εαν θέλει ακολουθει μαζί με τα παιδια. Εαν ερθει εχεις κερδίσει το γεγονός ότι είρθε "σπασμενη" και θά έχεις λίγους μπελαδες. Εαν δεν ερθει .... εεεε τότε εχεις κερδίσει το πολυτιμότερο όλων ... την υσηχία σου. yes.gif wink1.gif Ρε λετε να γραψω κανα αρθρο γι αυτα?? εδω να δείτε εμπειρία!!!

Εμμμ ... αφού πήγες για λαυρακια με 100αρι και διπλα!!! λογικό είναι σιγα - σιγά να αλλαζεις γνώμη και αποψη. Μην στεναχωριέσαι ... σε λίγο θα σε βαζω να προσυπογράψεις όλα όσα εγραψα!! wacko.gif
Alkiviadi
προσωπικά συμφωνώ με τον μάκη. με ενα παρομοιο οπλο ψαρεύω και εγώ 7 μηνες το χρόνο. σχεδον όλα τα ψάρια τα εχω πάρει με αυτό το όπλο. απλα βάζω λίγο πιο δυνατά λάστιχα. ολα τα άλλα ειναι ίδια.

Οι καμπάνες σπάνε. ολες. θέλετε απο λάθος όπλισμα , θέλετε απο πολυ χρήση, πάντως σπάνε. μας εχει τύχει σε απομακρυσμένο νησι 2 άτομα, να σοπάσει η δικιά μου καμπάνα (ειδική για δετά 13 ευρώ angry1.gif ) και το λάστιχο του φίλου μου σε διάστημα 5 λεπτά!!! στο πουθενά!!! έκτοτε καμπάνα εμπορίου και τέρμα.

Νίκο για το 100άρι δεν έχεις και άδικο. πολοί φίλοι μου ψαρέυουν ΜΟΝΟ με 100αρι. θέλεις το έμαθαν, θέλεις τους βόλεψε, θέλεις δεν έχουν άλλο όπλο. πιστέυω ότι μπορείτε να κάνετε ένα παρόμοιο άρθρο για το 100αρι. θα είναι πολύ χρήσιμο. θα βοηθήσει ένα ψαροκυνηγό στο να δοκιμάσει.

Μάκη συγχαρητήρια για τον χρόνο και κόπο σου ρε φίλε. τα μάζεψες όλα σε ενα.
nmoiras
QUOTE(Alkiviadi @ Jan 5 2005, 02:55 PM)
Νίκο για το 100άρι δεν έχεις και άδικο. πολοί φίλοι μου ψαρέυουν ΜΟΝΟ με 100αρι. θέλεις το έμαθαν, θέλεις τους βόλεψε, θέλεις δεν έχουν άλλο όπλο. πιστέυω ότι μπορείτε να κάνετε ένα παρόμοιο άρθρο για το 100αρι. θα είναι πολύ χρήσιμο. θα βοηθήσει ένα ψαροκυνηγό στο να δοκιμάσει.
*


Υπάρχουν αρμοδιότεροι από εμένα για τέτοιες κουβέντες Άλκη.
timos
Φιλε Μακη προσωπικα συμφωνω απολυτα.Τα τελευταια χρονια ειχα την ταση να ψαχνω ολο και πιο δυνατα οπλα μεχρι φετος το καλοκαιρι.

Ειχα πεταμενο ενα κατοσταρι βελος, για ευνοητους λογους(κεφαλη) απο τοτε που πρωτοβγηκε στο εμποριο ( ισως πανω απο 10 χρονια).

Ενα ωραιο πρωινο το εκοψα ,του εβαλα κεφαλη απο ami και λαστιχα δετα και το εκανα πρωτο μου οπλο.

Απο τοτε δεν το αλλαζω, Θες γιατι ειναι το πλεον ευθυβολο μου οπλο, θελεις γιατι στα δυσκολα μπορεις να κατεβασεις πρωτη σκαλα και να ριξεις σε τρυπα που βραχωσε μια τσιπουρα, θες γιατι πιστευω πως με αναγκαζει να βελτιωσω πολυ την τεχνικη μου για φερνω τα ψαρια κοντα και οχι για να ριχνω 5 μηκη για να τα παρω....

Ολα ειναι προσωπικες εκτιμησεις και αποψεις και ο καθενας μπορει να βλεπει το θεμα απο αλλη οπτικη γωνια.

Το θεμα για μενα ειναι οτι πλεον δεν αστοχω και αν χανω ψαρια ειναι μονο γιατι δεν μπορω να τα φερω κοντα.

Ισως αν ειχε πεσει στα χερια μου ενα ευθυβολο 100αρι να ειχα την ιδια αποψη για αυτο.
Epinephelus
Νεοπτολεμε
Το αρθρο σου ηταν παρα πολυ ενδιαφερων και φαινεται οτι το εγραψες υστερα απο πολλα χρονια πειραματισμων-δοκιμων και προσωπικων ψαρευτικων επιτυχιων & αποτυχιών .Το 90 αρι που περιγραφεις για μενα ειναι το ιδανικο οπλο για χειμερινο ψαρεμα η μονη ενσταση μου ειναι οτι το καλοκαιρι η βεργα πρεπει να εναι οπωσδηποτε 6,5 με λιγο χοντρυτερα λαστιχα .

Πολυ καλη δουλεια παντως που εμενα δεν με ενοχλησε καθολου αντιθετως μου εδωσε τροφη για να ανοιξω ενα δημοψιφισμα οπου ο καθενας μπορει να πει ποιο μεγεθος οπλου τον βολευει και πρωτιμα εναντι των αλλων στα ψαρεματα του .

Υγ.Θα ηθελα και εγω να γινεις λιγο πιο σαφης σχετικα με την ποιοτητα της πετονιας αν θελεις γραψε και την ονομασια της .


Μ.φ.χ
Νικος
Dreamlander
Φίλε Μάκη, θα μιλήσω ως καινούριο μέλος της οικογένειας των ψαροκυνηγων μιας και ότι ψάρεμα έκανα στο παρελθόν δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην λέξη "ψάρεμα".
Το τι εννοώ είναι ότι εδώ στο GD έχω μάθει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και όλα χάρη σε εσάς αφού οι προηγούμενες μου επαφές με το ψαροντουφεκκο μοιάζουν ανύπαρκτες ή και αν προτιμάται, έτσι για να λέμε ότι "το κάναμε και αυτό".
Το ποστ που ξεκίνησες είναι τροφή πληροφοριών για μένα. Βρίσκω εντελώς άσκοπες τις ειρωνείες από κάποιους και τις έντονες αντιπαραθέσεις. Αυτός που έχει αντίρρηση για το θέμα να την πει αλλά δεν βλέπω τον λόγο να θίγει τις απόψεις των άλλων . Αν είναι έτσι τότε να μην καταθέτουμε τις απόψεις μας και απλά να ξεκινάμε ένα ποστ μόνο και μόνο για να δούμε το ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο και αν την έφερε στους άλλους περισσότερο από ότι του την έχουν φέρει αυτοί!!!!
Τώρα όσο αφορά το "καλουπιασμα" δεν νομίζω οτι παίζει κάτι τέτοιο ακόμα και αν ο Μάκης έλεγε οτι "πρέπει" να έχετε στην κατοχή σας αυτό το εργαλείο. Απλά ο κάθε καινούριος ψαροκυνηγος όπως και εγώ έχει την δική του δυνατότητα να κρίνει αν όλες αυτές οι πληροφορίες αρμόζουν για το άτομο του( είτε θεωρητικά είτε πρακτικά είτε διασταυρώνοντας τις ).

Ευχαριστώ
TerleMakis
QUOTE(Epinephelus @ Jan 5 2005, 07:24 AM)
Υγ.Θα ηθελα και εγω να γινεις λιγο πιο σαφης σχετικα με την ποιοτητα της πετονιας αν θελεις γραψε και την ονομασια της .


Μ.φ.χ
Νικος
*


Θα δω την μαρκα και θα σου πω.

Τίμο αυτο που είπες για την βελτίωση της τεχνικής ίσως να ισχυει.
TerleMakis
Η 120αρα πετονια που χρησιμοποιώ είναι μαρκας still που ειναι και μαρκα διαφόρων εραγλείων κήπου κλπ. Ειναι η χρώματος Μπλε και χρησιμοποιείτε σε χλωροκοπτικα μηχανηματα της εταιρείας.
Επισης σε ελαφρυτερα σχηματα (75αρι και 82αρι) βαζω την 100αρα (κιτρινη) της ιδιας εταιρείας.
Epinephelus
Ευχαριστω Νεοπτολεμε .Οποτε την ψαχνω σε μαγαζια με σιδιρικα και ειδη εξοχης-κηπου και οχι στα καταστηματα με εξοπλισμο ψαρ/κου. wacko.gif
john14772
ΦΙΛΕ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕΣ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕΣ...
ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΕΣΕΝΑ...
Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ 75αρι ΜΕ ΔΙΠΛΑ ΓΙΑ ΧΟΝΤΡΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ 1.10 ΕΠΙΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΠΛΑ...... ΤΟ 90αρι ΠΟΤΕ ΔΕ ΜΕ ΒΟΛΕΨΕ ΣΕ ΨΑΧΤΙΡΗ, ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΓΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΚΑΘΟΝΤΑΝ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ....
ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΤΑ ΜΕ ΣΚΟΙΝΑΚΙ ΓΙΑ ΠΙΟ ΑΘΟΡΥΒΗ ΒΟΛΗ...
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΤΟΝΙΑ ΕΓΩ ΒΑΖΩ 160αρα .....
ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΠΕΤΟΝΙΑ ΡΑΚΕΤΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗ ΒΡΩ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΟΥ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΙΕΝΑΙ ΚΑΛΗΤΕΡΗ.....
ΝΑ ΣΕ ΚΑΛΑ..........
ΡΗΧΟΠΑΤΙΑΣ
Που πατε ρε και τα ξεθαβετε αυτα. Απο τοτε εχουν αλλαξει πολλα πραγματα, ισως ακομα και οι αποψεις του ιδιου του συγγραφεα. Μιλαμε για topik ανοιγμενο δυομιση χρονια πριν...
stefan
Παρότι κάνω ψαροτουφεκο 20 χρόνια, κυρίως μικρά ψαριά και χταπόδια, μόνο πέρυσι κατάφερα να ασχοληθώ λίγο πιο σοβαρά…φέτος είμαι αποφασισμένος να βελτιώσω τον εξοπλισμό μου. Μένω στο Λονδίνο και δεν έχω την πολυτέλεια να κουβαλάω πολλά όπλα, οπότε ένα όπλο και καλό είναι η μονή λύση…Πιστεύω ότι το άρθρο είναι πολύ καλό και με βοήθησε να ξεκαθαρίσω τις σκέψεις μου…είμαι σίγουρος το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς άλλους!!!! cool.gifΈχω μάλιστα στο μυαλό μου το Πάθος Προ 90 με επιπλέον μερικά εκατοστά όπλισης λόγω ανάποδου μηχανισμού σκανδάλης…όσο για την καμπάνα ψηφίζω δετή λόγω ατυχήματος στο παρελθόν cry.gif
Γιώργος Δεμέτης
QUOTE(ΡΗΧΟΠΑΤΙΑΣ @ Mar 15 2007, 09:24 AM) *
Που πατε ρε και τα ξεθαβετε αυτα. Απο τοτε εχουν αλλαξει πολλα πραγματα, ισως ακομα και οι αποψεις του ιδιου του συγγραφεα. Μιλαμε για topik ανοιγμενο δυομιση χρονια πριν...

Μπράβο Κυριάκο όλοι οι άλλοι δεν είχαν προσέξει την ημερομηνία του άρθρου.
Σαφώς και η τεχνολογία προχωράει. Ούτε η πετονιά ούτε οι σπαστές καμπάνες πλέον είναι <<in..>> . Η πετονιά έχει αντικατασταθεί με ένα νέο πλέον νήμα πλακέ χρώματος γκρί με φοβερά χαρακτηριστικά αντοχής, βάρους, αντίστασης. Οι δετές καμπάνες πλέον είναι αυτές που κερδίζουν συνεχώς έδαφος λόγω κόστους (ένα κομματάκι σχοινί κεβλαρένιο κάνει) τσάμπα, που μπορεί να το κόψεις ανά πάσα στιγμή από το μουλινέ σου, και έχεις ποοολύ μαζί σου.

Όσο για το 90άρι συμφωνώ 100%.
Η κεφαλή σήμερα και αυτή παίζει (κλειστή ή ανοιχτή)
Τα λάστιχα 19άρια μαλακά.
Η βέργα με κοντό καρχαριάκι πλέον όχι με εγκοπή, και τρίτο καρχαριάκι στα 2/3 της για βολή εξ επαφής σε σαργουδο-παντελο-μελάνουρα.
Η ζωή προχωράει. Καλώς ανέβηκε το άρθρο για τις νέες απόψεις και νέες τεχνολογίες.
Johnkok
QUOTE
Η πετονιά έχει αντικατασταθεί με ένα νέο πλέον νήμα πλακέ χρώματος γκρί με φοβερά χαρακτηριστικά αντοχής, βάρους, αντίστασης.


Γιώργο αν θέλεις δώσε περισσότερα στοιχεία γιατί δεν το έχω υπόψιν μου αυτό.

Ευχαριστώ.
mirios
......
pio les?????????????
mimisno1
To ειχε και ο Μηνογιανης (τεακ σεα ) σε ενα κατοσταρι στην εκθεση. Ωραιο φαινοταν αλλα απο οτι μου ειπε ο γρηγορης πολυ ακριβο. Για το σχοινακι μιλαμε.
Γιώργος Δεμέτης
QUOTE(Johnkok @ Jun 15 2007, 07:43 PM) *
QUOTE
Η πετονιά έχει αντικατασταθεί με ένα νέο πλέον νήμα πλακέ χρώματος γκρί με φοβερά χαρακτηριστικά αντοχής, βάρους, αντίστασης.


Γιώργο αν θέλεις δώσε περισσότερα στοιχεία γιατί δεν το έχω υπόψιν μου αυτό.

Ευχαριστώ.


Και εγώ από τον Μηνόγιαννη το πήρα και δεν ξέρω στοιχεία. Νομίζω ότι είναι της ROBΕ ALLEN χωρίς να είμαι σίγουρος.
Πάντως έχει πραγματικά απειροελάχιστη αντίσταση στη βέργα και είναι πολύ γερό.
Μειονέκτημά του είναι ότι είναι πολύ ευκίνητο και μάλλον δεν κάνει για 5 μήκη όπλου γιατί μπερδεύεται.
Fiat X1/9
Παίζει καμία φωτό του εν γκρι πλακί νήματος ????

και επίσης...αφού λέτε ότι είναι ακριβό, τιμή έχετε υπόψη ???


Γιώργος
mimisno1
Τιμη δεν ξερω. Ισως μας πει ο Γιωργος που το πηρε. Επεισης νομιζω οτι το κανει εισαγωγη και το εχει μονο ο Μηνογιανης. Αυτο με επιφυλαξη.
Γιώργος Δεμέτης
QUOTE(mimisno1 @ Jun 16 2007, 12:32 PM) *
Τιμη δεν ξερω. Ισως μας πει ο Γιωργος που το πηρε.

Παιδιά μου το χάρισε ο Γρηγόρης για να το δοκιμάσω και να του πω γνώμη. Δεν ξέρω πόσο κάνει.
arislempis
Τι διαμετρο εχει?
Γιώργος Δεμέτης
QUOTE(arislempis @ Jun 16 2007, 06:07 PM) *
Τι διαμετρο εχει?

Επειδή μία εικόνα = 1000 λέξεις δείτε το!!!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
good.gif
Seriola
ΑΝ ειναι αυτο που υποθετω, (dynema) υπαρχουν δυο μειονεκτηματα:

Στο παχος που το θελουμε, εχει ΠΟΛΥ μεγαλο προβλημα με της τριβες, δλδ. φθερνεται πολυ γρηγορα πχ σε βραχια.
Ποτιζει νερο, με αποτελεμα να φερνει μεγαλη αντισταση στην βεργα. Μια ζυγαρια και λιγο νερο θα δειξουν...

Το υλικο χρεισημωπειιτε στο Big game fishing, Kite surfin, Οριβασια κλπ

Δημητρης
Γιώργος Δεμέτης
QUOTE(Seriola @ Jun 17 2007, 12:21 PM) *
ΑΝ ειναι αυτο που υποθετω, (dynema) υπαρχουν δυο μειονεκτηματα:

Στο παχος που το θελουμε, εχει ΠΟΛΥ μεγαλο προβλημα με της τριβες, δλδ. φθερνεται πολυ γρηγορα πχ σε βραχια.
Ποτιζει νερο, με αποτελεμα να φερνει μεγαλη αντισταση στην βεργα. Μια ζυγαρια και λιγο νερο θα δειξουν...

Το υλικο χρεισημωπειιτε στο Big game fishing, Kite surfin, Οριβασια κλπ

Δημητρης

Δεν έχει καμία σχέση με (dynema) είναι εντελώς νέο υλικό. Αν προσέξεις είναι πλακέ δεν είναι κυλινδρικό.
Seriola
Οπως ειπα, αν ειναι... Το dyneema αναλογα με την πλεξη και την διαμετρο που εχει ειναι πλακε (μικρη πλεξη, μεγαλη διαμετρο) η κυλιδρικο (πολλες πλεξης).
Τωρα αν δεν ειναι, θα με ενδιεφερε πολυ τη ακριβος ειναι, γιατι τετοια υλικα λογικα δεν θα κανουν την πρωτη παρουσια τους στο ΥΚ. Θελω να πω οτι θα χρησειμωποιιθει πρωτα σε δουλειες που εχουν αναγκη τετοια υλικα, μετα σε σπορ οπως η ορειβασια και το ψαρεμα και μετα θα βρεθει στην βεργα μας... Και σημερα το dyneema και το kevlar ειναι ακομα up-to-date για τις δουλειες αυτες.

http://kitec.net/kitec/kitec_lines2.htm

Δημητρης
Γιώργος Δεμέτης
QUOTE(Seriola @ Jun 17 2007, 12:55 PM) *
Οπως ειπα, αν ειναι... Το dyneema αναλογα με την πλεξη και την διαμετρο που εχει ειναι πλακε (μικρη πλεξη, μεγαλη διαμετρο) η κυλιδρικο (πολλες πλεξης).
Τωρα αν δεν ειναι, θα με ενδιεφερε πολυ τη ακριβος ειναι, γιατι τετοια υλικα λογικα δεν θα κανουν την πρωτη παρουσια τους στο ΥΚ. Θελω να πω οτι θα χρησειμωποιιθει πρωτα σε δουλειες που εχουν αναγκη τετοια υλικα, μετα σε σπορ οπως η ορειβασια και το ψαρεμα και μετα θα βρεθει στην βεργα μας... Και σημερα το dyneema και το kevlar ειναι ακομα up-to-date για τις δουλειες αυτες.

http://kitec.net/kitec/kitec_lines2.htm

Δημητρης

Δημήτρη αν από την φωτό μπορείς να βγάλεις άκρη, δώσε μας τις γνώσεις σου γιατί εγώ δεν ρώτησα τότε που μου το έδωσε ο Μηνόγιαννης τι είναι και πόσο κάνει.
Πάντως είναι φοβερά εύκαμπτο και σε δοκιμή βολής σε μπιτονάκι με άμμο, είχε απόδοση η βέργα σχεδόν σαν να μην είναι δεμένη. Καρφώθηκε από την ίδια απόσταση στο μπιτονάκι (εννοείται μέσα στο νερό ε... ) με διαφορά χιλιοστών από την ελεύθερη βέργα.
Seriola
Για σου Γιωργο,

οποσδηποτε δεν βγαινει ακρη απο μια φωτο. Θα μπωρουσε να ειναι και Κεβλαρ η καπιο αλλο ειδος. Απλος ΥΠΟΘΕΤΩ οτι θα μπωρουσε να ειναι Dyneema. Στο site του Rob Allen δεν λεει πολλα. Αν ειναι Rob Allen...
Αλλα αν ειναι Dyneema, θα σου πω τα εξης για το υλικο:

Λογο του οτι ψαρευω πολλυ σε λιμνες και ποταμια και ηρθα πριν περιπου 10 χρωνια σε επαφη με Dyneema, το δωκιμασα αμεσως στο ΨΤ στης διακοπες μου. Το οτι ποτιζει νερο οταν δεν ειναι coated, κιας λενε οτι δεν ποτιζει, με εκανε να το χρεισημοποιησω σε διαμετρο 0,50 αν θυμαμαι καλα. Καμια 25ρια κιλα θα σηκωνε... Θυμαμαι οτι μεχρι να βρω τα καταληλα μηκοι αλλαξα καμια 10αρια φορες την πετονια. Βλεπεις, η Βεργα τεντωνε γυρο στα 5 μηκοι σε ενα 90αρι..Θανατος στα λαβρακια. Αλλα και εκει υπηρχε προβλημα. Τα Ψαρια σκιζωντουσταν οταν περναγαν σκοινακι, λογο του οτι οταν ειναι πολλυ λεπτο το Dyneema και τεντωθει κοβει σαν ξυραφι...
Αλλο ενα προβλημα ηταν οτι ηθελε αλλαγη το σκοινι καθε 8/10 βολες γιατι στο δεσιμο της βεργας τρωγωταν πολλυ και σκιζωνταν μονο του.

Οταν παμε απο τα Ασπρα στα μαυρα (Ψαρια) μια 0,70αρα κρατα γυρο στα 100 κιλα. Θεωρω πρωσωπικα οτι δεν φτανει... Οχι οτι βγαζω μεγαλυτερα ψαρια αλλα ενα δυνατο αγανταρισμα σε μεγαλο ροφο η πελαγισιο, και...
Τωρα αν παμε σε μεγαλυτερες διαμετρους, για κερδισουμε κιλα, χανουμε το ατου που εχουμε, την λεπτοτητα του Υλικου.
Ο τελευταιος που του πρωτεινα και του εδωσα να δωκιμασει το Υλικο αυτο ηταν ο Teakboy. Στειλτου ενα πμ και ρωτα, γιατι δεν θυμαμαι καλα. Ηταν ομως αρκετα λεπτο...

Το προβλημα μιας πετονιας απο Dyneema ηταν ΠΑΝΤΑ η πλεξη. Οσο πιο στενη τοσο πιο καλη. Πιο πολλα κιλα, λιγοτερο ποτισμα, και ΠΟΛΛΥ μεγαλητερη αντοχη στης φθορες. Το τελευταιο ειναι/ηταν και το μεγαλητερο κακο του Dyneema.
Τωρα μπωρει να εχουν βγει καλητερα μηχανιματα πλεξεως και να μην υπαρχουν πολλα απο τα προβληματα που υπηρχαν παλαιοτερα.

Αν δεν μπωρεις να μαθεις απο τι υλικο ειναι το κορδονι που εχεις, μαθε και ποσα κιλα σηκωνει και τι διαμετρο εχει. Με ενδιαφερει.

Φιλικα,

Δημητρης
Γιώργος Δεμέτης
Δημήτρη Seriola είναι τελικά της Dyneema το σχοινάκι δεν θυμάται τον τύπο. Έχεις δίκιο.
Seriola
Μαθε αν μπωρεις και θελεις τα χαρακτηριστικα του, Κιλα, Διαμετρος και μετα το παιρνεις αρκετα φθηνα μεσο ινετ.

Φιλικα,

Δημητρης

Υγ. Αν θελεις στειλε μου ενα πμ προς το τελος του καλοκαιριου και πες μου την γνωμη σου μετα απο αρκετα ψαρεματα.
tdrackos
Το σχοινακι το εχω κ εγω.
Εχει πολυ πυκνη πλεξη , πολυ μεγαλη αντοχη,λιώνει , δεν καίγεται (δεν κανει φλογα),
δεν φαινεται να ποτιζει πολυ κ το αδυνατο σημειο του φαινεται να ειναι οι τριβες , στις οποιες φαινεται να ειναι σχετικα ευαισθητο.

και δεν ειναι rob allen ,
ο Μηνογιαννης το κανει κατ ευθειαν εισαγωγη (τουλαχιστον ετσι μου ειχε πει περυσι) απο Κινα ή Ιαπωνία (δεν θυμαμαι...).
aka68
Πολύ καλός οδηγός,βοήθημα, διαβασα πράματα που δεν ήξερα, όπως ο οδηγός να είναι κοντά στη τελευταία εγκοπή!
Κ.ΛΟΥΚΑΣ
το δικό μου εργαλέιο είνια ένα 85άρα φουλ ρολλερ με βέργα 115 6άρα πελάζ δυφτερη με ένα μεγάλο και ένα μικ΄ρο φτερό απο την κατ πλευρά, λαστιχο 16άρι μινόγιαννη. για βολές απο 0 αποσταση έως και 4 μέτρα. μεγάλη ακρίβεια ταχύτητα.
το καλόκαίρι το λαστιχο γίνεται 17,5 με βέργα ΄6.5

για τα πιο βαθεία όπλο 105 φουλ ρολλερ με λάστιχο 17.5 μινόγιαννη και βέργα 6.5 πελάζ δυφτερη. 5 μηκη ψαρεμα. τρυπαει στα 4 μετρα τα παντα .

μετα απο τοσα ποστ και γνωμες ένα είναι σιγουρο. ό καθε κυνηγός έχει τις προτημήσεις του και δεν μπορέις να βάλεις κανόνες και καλόουπια. εκεινο που ισχύει είναι γενικές αρχές και όχι κανονες. ο κάθε ένας προσαρμώζει τα όπλα του αναλογα με τον τρόπο που ψαρευει τις συνθήκες τις ιδιεταιρότητες του τοπου , και τελικά την καλαισθησία ή την προτήμηση του καθε κυνηγου.

γενικά όμως και έγω θα συμφωνίσω με άλλους συναδέσφους ότι το ειδανικό τερο όπλο δεν είναι το 90 α΄λα ένα όπλο κοντα στα 100 εκ. γηια καποιον που τωρα ξεκινάει τωρα το ιδανικότερο όπλο είναι ένα 75άρι και μετα απο εμπειρεία και ψάρεματα η αγωρά ε΄νος 100άριου με βέργα κοντη 130.
Αυτή είναι μια "lo-fi" έκδοση του κύριου περιεχομένου μας. Για εμφάνιση της πλήρους έκδοσης με περισσότερες πληροφορίες, μορφοποίηση και εικόνες, παρακαλώ κάντε κλίκ εδώ.
Invision Power Board © 2001-2015 Invision Power Services, Inc.