QUOTE(JIANNIS21P @ May 16 2010, 07:38 PM)

χρήστο παπάζογλου ,κανε το πιο λιάνα με το τι εννοείς ότι ρεμουλκεις το σκάφος με τις κοντές σχέσης από την αρχή μέχρι το τέλος τις διαδρομής σου???αν είναι μερικές δεκάδες η εκατονδάδες μετρα ok αλλα αν εννοείς km???με ενδιαφέρει διότι θέλω να μάθω τα πάντα μιας και αργότερα πάω για 4x4 με κοντές σχέσης βεβαίως.
Καλημέρα Γιάννη.
Θα το πω και πάλι. Η 4κίνηση της Subaru είναι..διαστημική.
Σε αντίθεση με άλλα αυτοκίνητα που διαθέτουν κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού, στα Subaru μπορείς να τις βάλεις "εν κινήσει". Για παράδειγμα: Οδηγώ και έχω μποστά μου 2 αυτοκίνητα που..πρέπει ή κρίνω ότι πρέπει να τα προσπεράσω. Ας πούμε οτι έχω κουμπωμένη την 3η. "Γεμίζω" καλά την 3η, πατάω συμπλέκτη, βάζω κοντές βάζω στο καπάκι 4η και..διακτινίζομαι. Με κοντές κουμπωμένες μπορώ να ταξιδεύω ΄-ότι τελική ταχύτητα γουστάρω- (αναφέρεται ξεκάθαρα στο users manual) και επιβεβαιώθηκε από τους μηχανικούς της αντιπροσωπείας. Αυτό που ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε, είναι να βάλουμε κοντές ενώ το αυτοκίνητο έχει ξεπεράσει την ταχύτητα των 80khm/h.
Πάμε τώρα στην ερώτηση που έθεσες εσύ και ο Γιώργος Καραμάνος.
Οταν ρυμουλκούμε όχι μόνο είναι καλό, αλλά επιβάλλεται να έχουμε κουμπωμένες τις κοντές σχέσεις -σε όλη τη διαδρομή μας- ακόμη και εάν αυτή είναι Θεσσαλονίκη-Κίνα
Και αυτό επίσης αναφέρεται ξεκάθαρα στο users manual, και επιβεβαιώνεται από τους μηχανικούς της αντιπροσωπείας.Ο κινητήρας, θα είναι πανευτυχής, απλά θα έχεις λίγο περισσότερο κατανάλωση.
Ας μην πω με τί ταχύτητα ανέβηκα τον δρόμο της Γαλάτιστας, ρυμουλκώντας το σκάφος (οι Θεσσαλονικείς ξέρουν την κλίση του δρόμου) με κουμπωμένη
5η ταχύτητα και κοντές. Το έκανα για να "δω" απλά, ήμουν εντελώς μόνος στον δρόμο, ναι ήταν απαράδεκτο, και τηρώ σχολαστικά τον νόμο όταν ρυμουλκώ.
Αυτό είναι το τρομερό συγκριτικό πλεονέκτιμα των κοντών σχέσεων έναντι των υπολοίπων. Οτι μπορείς να τις χρησιμοποιείς παντού. Και για να ανελκύσεις, και για να ρυμουλκήσεις χωρίς να ΄ζορίζεις τον κινητήρα. Συμφωνώ με τα παιδιά που ανέφεραν ότι η μέγιστη ροπή που δίνει η "κοντή" στο Vitara, Niva, Jimny είναι μεγαλύτερη, αλλά αυτή η φιλοσοφία κοντών σχέσεων καλείται να δώσει λύση -αυστηρά- για περιπτώσεις ανέλκυσης. Πρέπει το ιχ να είναι σταματημένο για να τις κουμπώσεις, και επουδενί δεν μπορείς να ξεπεράσεις τα 40χλμ/ώρα διότι θα τα σπάσει όλα.
Ενα τελευταίο στοιχείο να δώσω: Στο 2litro impreza,forester 150hp, η μέγιστη ροπή είναι 190νιουτόμετρα και τα δίνει αρκετά χαμηλά, στις 3200. Αυτές οι τιμές ενοείται, χωρίς να κουμπώσουμε τα κοντά.
φιλικά
χρήστος παπάζογλου