Greekdivers.com: The Greek Underwater Community: Ψάρι στα κάρβουνα - Greekdivers.com: The Greek Underwater Community

Jump to content

  • (2 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Ψάρι στα κάρβουνα

#1 User is offline   Johnkok 

  • Μέλος
  • Group: Member
  • Posts: 945
  • Joined: 05-July 03
  • Gender:Male
  • Location:Χανιά
  • Περιοχή:Νομός Χανίων
  • Ονοματεπώνυμο:Γιάννης Κοκκινάκης

Posted 23 June 2006 - 10:34 AM

Καλό είναι να έχουμε μια μεγάλη διπλή σχάρα (απο αυτές που το ψάρι,κρέας κλπ, μπαίνει ανάμεσα στις δυο σχάρες) για να μπορούμε να το γυρίζουμε εύκολα.Αν δεν βρείτε μια μεγάλη, κάνουν και δυο μικρότερες αρκεί η μια να μπεί λίγο μέσα στην άλλη ώστε να μοιάζει και να λειτουργεί το ίδιο με μια μεγάλη.

Kαθαρίζουμε καλά το ψάρι.

Μια ώρα πριν το βάλουμε στη φωτιά, το αλατίζουμε καλά.
Πέντε λεπτά πριν το βάλουμε στη φωτιά το λαδώνουμε με ενα πινέλο.

Το βάζουμε στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά (αρχικά το βάζουμε ψηλά σε σχέση με τα κάρβουνα) για να μην μας καεί απ' έξω.Υπολογίζουμε περίπου 20 λεπτά αν κιλό ψαριού.

Κανά 15λεπτο πριν το τέλος το κατεβάζουμε χαμηλά ώστε να ξεροψηθεί η πέτσα.

Καλή όρεξη.
0

#2 User is offline   christodivarotsi 

  • Μέλος
  • Group: Νέο Μέλος
  • Posts: 116
  • Joined: 20-December 05
  • Περιοχή:Νομός Κέρκυρας
  • Ονοματεπώνυμο:Χριστόδουλος Βαρότσης

Posted 23 June 2006 - 10:55 AM

Φίλε μου θα διαφωνήσω ώς προς την διαδικασία ψησίματος.

Πρώτα βάζουμε το ψάρι χαμηλά για λίγα λεπτά από κάθε μεριά και μετά το ανεβάζουμε ψηλά.

Αυτό το κάνουμε για να κάνει μία κρούστα από έξω και να κρατήσει τους χυμούς του μέσα το ψάρι και να μην γίνει σαν άχυρο. Μόνο αν θέλουμε την πέτσα ξεροψημένη, τα δέκα τελευταία λεπτά το ξανακατεβάζουμε χαμηλά.
Τip 1: ποτέ δεν κάνουμε χαραξιές στο σώμα του ψαριού για να ψηθεί (και καλά) από μέσα, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να στήψει η σάρκα του ψαριού και να τρώμε κάτι που θα έχει κάτι από την γεύση ψαριού αλλά την υφή σόλας παπουτσιού.
Τip 2: αν κατά την διάρκεια του ψησίματος δούμε τα ραχιαία αγκάθια να ξεκολάνε από την σάρκα τότε το ψάρι έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος από τους χυμούς του (σημάδι ότι το παραψήσαμε).
0

#3 User is offline   xtapodas 

  • Μέλος
  • Group: Member
  • Posts: 546
  • Joined: 09-July 04
  • Gender:Male
  • Ονοματεπώνυμο:marantitis

Posted 23 June 2006 - 07:48 PM

Εχω ψήσει πολλα ψαρια στην σχαρα μικρα και μεγαλα. Το συμπερασμα μου ειναι το εξης.
Τα ψαρια πρεπει πριν τα βαλεις στην σχαρα να εχεις λαδωσει καλα την σχαρα αλλα και τα ιδια τα ψαρια με πινελο η με οποιον αλλον τροπο θελεις.
Πρεπει να εχεις δυνατή φωτια γιατι θελουν αρκετή ωρα , οσο πιο μεγαλο το ψαρι τοσο πιο πολυ ωρα. Ξεκιναμε απο ψηλα και κατεβαινουμε με το περασμα τις ωρας και με αναλογα με το ποσο γρηγορα ψηνονται τα ψαρια μας. Σε καθε γυρισμα της σχαρας πρεπει να λαδωνουμε το ψαρι και αν ειναι δυνατον να ανοιγουμε την σχαρα για να ειμαστε σιγουροι οτι δεν κολησε. Αν κολησει λιγο το ξεκολαμε με ενα πηρουνι . Αυτα και καλη σας ορεξη .
Με αυτα και με αυτα μου τρεχουν τα σαλια.
0

#4 User is offline   Μενέλαος 

  • Μέλος
  • Group: Member
  • Posts: 850
  • Joined: 20-May 05
  • Gender:Male
  • Περιοχή:Νομός Αττικής (δυτική)
  • Ονοματεπώνυμο:menelaos

Posted 23 June 2006 - 09:43 PM

Το μυστικο για τα ψαρια στα καρβουνα ειναι να μην βγαλουμε τα λεπια.
0

#5 User is offline   Pavlidis 

  • Μέλος
  • Group: Νέο Μέλος
  • Posts: 110
  • Joined: 02-May 06
  • Περιοχή:Νομ/κό Διαμ. Αθηνών
  • Ονοματεπώνυμο:George Pavlidis

Posted 24 June 2006 - 07:56 PM

View PostΜενέλαος, on Jun 23 2006, 10:43 PM, said:

Το μυστικο για τα ψαρια στα καρβουνα ειναι να μην βγαλουμε τα λεπια.


Μενέλαε δώσε λεπτομέρειες
0

#6 User is offline   Μενέλαος 

  • Μέλος
  • Group: Member
  • Posts: 850
  • Joined: 20-May 05
  • Gender:Male
  • Περιοχή:Νομός Αττικής (δυτική)
  • Ονοματεπώνυμο:menelaos

Posted 24 June 2006 - 08:46 PM

View PostPavlidis, on Jun 24 2006, 08:56 PM, said:

View PostΜενέλαος, on Jun 23 2006, 10:43 PM, said:

Το μυστικο για τα ψαρια στα καρβουνα ειναι να μην βγαλουμε τα λεπια.


Μενέλαε δώσε λεπτομέρειες


Ειναι πολυ απλο , ψηνουμε το ψαρι μαζι με τα λεπια σε πολυ συγανη φωτια αυτο σημαινει οτι θα το ψηνουμε για αρκετη ωρα.Με αυτον τον τροπο το ψαρι δεν χανει τα υγρα του και ετσι ουσιαστικα <<βραζει στο ζουμι του>> .Οταν βγαζουμε τα λεπια απο το ψαρι ανοιγουν <<ποροι>> εκει που ηταν το καθε λεπι και απο κει φευγουν τα πιο πολλα υγρα του ψαριου.Οταν τελειοσει το ψησιμο ειναι πολυ ευκολο να βγαλουμε τα λεπια με πολυ απαλες κινησεις ετσι οστε να μην βγει και η πετσα μαζι , τα λεπια ουσιαστικα την ωρα που τα βγαζουμε θα μαδησουν μια που θα εχουν καψαλιστει κατα την διαρκεια του ψησιματος.
0

#7 User is offline   giorgos333 

  • Μέλος
  • Group: Member
  • Posts: 648
  • Joined: 10-March 05
  • Location:Nowhere
  • Interests:Ψαρoντούφεκο,Προγραμματισμός,Ιντερνετ,Βιβλία Σχετικα Με Την Επιστήμη Της πληροφορικής,Basketball
  • Περιοχή:Νομός Θεσσαλονίκης

Posted 24 June 2006 - 11:56 PM

pore paidia mou anoiksate tin oreksi....lew na psise kana psari avrio...den antexw!
Menelae mpravo gia tis plirofories eise apektos...!

Menelae mipos ksereis kamia sintagi gia mougri?piasame ena otan pigame gia prwino psarema me ta filarakia..
0

#8 User is offline   Μενέλαος 

  • Μέλος
  • Group: Member
  • Posts: 850
  • Joined: 20-May 05
  • Gender:Male
  • Περιοχή:Νομός Αττικής (δυτική)
  • Ονοματεπώνυμο:menelaos

Posted 25 June 2006 - 01:21 AM

View Postgiorgos333, on Jun 25 2006, 12:56 AM, said:

Menelae mipos ksereis kamia sintagi gia mougri?piasame ena otan pigame gia prwino psarema me ta filarakia..

Το μουγγρι τρογεται με δυο τροπους η ψητο, η σουπα.Ψητο ειναι απλα τα πραγματα το κοβεις ροδελες και το ψηνεις αναλογα τα γευστικα σου γουστα.Σουπα ειναι λιγο πολυπλοκο και καλυτερα να μην το κανεις αν δεν ειναι καποιος που το εχει ξανακανει μαζι σου για να σου δηξει.
0

#9 User is offline   giorgos333 

  • Μέλος
  • Group: Member
  • Posts: 648
  • Joined: 10-March 05
  • Location:Nowhere
  • Interests:Ψαρoντούφεκο,Προγραμματισμός,Ιντερνετ,Βιβλία Σχετικα Με Την Επιστήμη Της πληροφορικής,Basketball
  • Περιοχή:Νομός Θεσσαλονίκης

Posted 25 June 2006 - 01:24 AM

Menelae efxaristw poli gai tis plirofories.....na sai kala!
0

#10 Επισκέπτης_ares mares_*

  • Group: Guests

Posted 25 June 2006 - 07:03 PM

Λοιπον εχουμε και λεμε ............. με αυτον τον τροπο ακομα και η 10αρα συναγριδα γινετε λουκουμι !!!

Θα παρετε πυροτουβλα και θα τα βαλετε στην ψησταρια , θα αναψετε τα καρβουνα να καψουνε πολυ και μετα θα τα τραβηξετε στην ακρη!

Το ψαρι το χαραζουμε στην ραχοκοκαλια , αλατιζουμε ,λαδωνουμε για να μην κολληση !

Το ψηνουμε δηλαδη σε πολυ σιγανη φωτια οση θερμοκρασια εχουν τα πυροτουβλα !

Οταν ειναι ετοιμο βλεπουμε να μην εχει αιμα εκει που το χαραξαμε να ξεκολλαει απο το κοκκαλο και καλο ειναι να το εχουμε δωσει μια μικρη κλιση με την κοιλια προς τα κατω για να φευγουν τα υγρα ..................................

Θελει προσοχη να μην μεινη παραπανω και ειναι στεγνο , αλλα και να μην το κατεβασουμε αψητο αλλα στην ωρα του .

Υπαρχουν αλλες 2παραλλαγες η μια ειναι με τα λεπια του στο αλλουμινοχαρτο και αυτη πεντανοστιμη !
0

Share this topic:


  • (2 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

2 User(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users