Greekdivers.com: The Greek Underwater Community: Μπασμός και χειροποίητα δολώματα - Greekdivers.com: The Greek Underwater Community

Jump to content

Δεοντολογία χρήσης

Οταν επικοινωνούμε μέσω του φόρουμ συνήθως απευθυνόμαστε σε άτομα που δεν γνωρίζουμε αλλά και δεν βλέπουμε! Παράλληλα χρησιμοποιούμε τον γραπτό λόγο, ο οποίος δεν έχει την αμεσότητα, τη χροιά της φωνής, αλλά και την έκφραση του προσώπου που διαθέτει ο προφορικός! Κάποιες φορές αυτό ίσως έχει ως αποτέλεσμα τις μεταξύ μας παρεξηγήσεις! Ετσι για την επικοινωνία μέσω Internet έχουν οριστεί μερικοί κανόνες που αποτελούν το Netiquette. Για να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία του φόρουμ παραθέτουμε συνοπτικά μερικούς απο αυτούς.

Πρίν αποστείλετε ένα μήνυμα προσέξτε τα εξής:
  • Ευγένεια. Αποφύγετε τις παρεξηγήσεις!
  • Hθος. Μην λειτουργείτε με τρόπο που δεν θα επιθυμούσατε να λειτουργούν οι άλλοι απέναντί σας.
  • Εμφάνιση. Τα μηνύματα πρέπει να γράφονται με Ελληνικούς χαρακτήρες και όχι greeκlish.
  • Σεβασμός. Δημοσιεύοντας κάτι στο φόρουμ, ζητάτε απο τους άλλους (όσο παράδοξο και αν ακούγεται) λίγο χρόνο απο την ζωή τους!

Παρακαλούμε διαβάστε το πλήρες Netiquette
  • (3 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Μπασμός και χειροποίητα δολώματα

#21 User is offline   atzal 

  • Μέλος
  • Group: Νέο Μέλος
  • Posts: 157
  • Joined: 01-August 05
  • Gender:Male
  • Location:ΑΘΗΝΑ-ΜΑΡΟΥΣΙ
  • Περιοχή:Νομ/κό Διαμ. Αθηνών
  • Ονοματεπώνυμο:ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ

Posted 16 September 2005 - 11:35 AM

Εφόσον κάποιος αποφασίσει να ψαρέψει απίκο σε λιμάνι υπάρχει μια συνταγή γενικής χρήσεως.

Βασικός κανόνας είναι το δόλωμα και ο μπασμός (μαλάγρα) να έχουν την ίδια βάση.

Οπότε:

Για να φτιάξουμε το δόλωμα παίρνουμε φρέσκια σαρδέλα και αφαιρούμε το κρέας ως φιλέτο κόβωντας από το κεφάλι προς την ουρά με ένα πολύ κοφτερο μαχαίρι. Ανακατεύουμε με αλέυρι μαλακό και τριμμένη φρυγανιά. Οι αναλογίες δεν είναι στάνταρ αλλά εξαρτώνται από τη σκληρότητα του δολώματος (πολύ φρυγανιά, πιό σκληρό). Θα πέπει να ληφθεί υπόψη οι κέφαλοι θέλουν μαλακό δολωμα με όσο το δυνατόν πιο μαστιχωτή υφή. Σαργοί, τσιπούρες και άλλα της οικογενείας των σπαριδών πιο σκληρά.

Για να φτιάξουμε τον μπασμό παίρνουμε τα απομεινάρια των ψαριών τα λιώνουμε πολύ καλά, με λίγο λάδι σαρδέλας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα παλιό μπλέντερ για καλύτερα αποτελέσματα). Το παραγόμενο υλικό (σιχαμερό στην υφή και την όψη γκρί - καφέ γλίτσα το ανακατεύουμε σε ένα κουβά μπογιάς (χωρίς την μπογιά!!!) με ψιλοκοσκινισμένο κοκκινόχωμα και πλάθουμε μπάλες μεγέθους πορτοκαλιού.

Ο συγκεκριμένος μπασμός ανάλογα φουντάρεται από μώλο ή βράχο, τυλιγμένος σε λινάτσα ή και σκέτος. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι όπου πέσει λόγω λάσπης δημιουργεί μιά σχετικά διακριτή θολούρα, μέσα στην οποία ψαρεύουμε με το καλάμι.

Υπάρχουν εταιρείες (κάπου στην Β. Ελλάδα νομίζω) που παράγουν τέτοιου είδους μπασμό όπου χρησιμοποιείται σε ψαρέματα με βαθειά καθετή για μπαλάδες.

Υποθέτω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ψάρεμα καθετής (φουνταρισμένο μαζί με την άγκυρα) εφόσον για δόλωμα χρησιμοποιήθεί σαρδέλα ή γάβρος.

Πάντως το θέμα δόλωμα ή μπασμός είναι ένας απίστευτα τεράστιος χώρος για πειραματισμούς αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι τα ψάρια αλλάζουν τροφικές συνήθειες ανάλογα με την περιοχή (άμμος, βράχια λάσπη) ή την περίοδο του χρόνου (χειμώνας, καλοκαίρι).

Μου έχει τύχει σε ψάρεμα καθετής στη Σαμοθράκη να χρησιμοποιώ πανάκριβο φαραώ αγορασμένο από την Αθήνα και να μην πιάνω τίποτα και ο κολλητός μου να χρησιμοποιεί κατεψυγμένη και αλλατισμένη γαρίδα που σημειωτέον την δόλωνε με το κέλυφος και να προκαλεί εκατόμβη.

Τέλος ένα μικρό tip για το θέμα δόλωμα πιο πολύ. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα περισσότερα σχετικά με την κατασκευή δολωμάτων είναι αυτοί που ψαρεύουν σε λίμενες και ποτάμια. Έχουν ανάγει το θέμα δόλωμα σε πραγματική επιστήμη φτιάχνοντας ζυμάρια που περιέχουν πάσης φύσεως τεχνητα βελτιωτικά όπως ειδικές χρωστικές για φαγητό (τις γνωρίζουμε εως Ε... στις συσκευασίες) ή αμινοξέα ή λίπη. Τα σχετικά περιοδικά για το ψάρεμα σε γλυκά νερά στην Ελλάδα μεν είναι ανύπαρκτα, στο εξωτερικό όμως γίνεται χαμός οπότε η αναζήτηση ίσως προσφέρει σε γνώσεις και ιδέες για πειραματισμούς εν γένει.

Αυτά τα ολίγα, παρακαλώ συγχωρέστε την πολυλογία μου.
0

Share this topic:


  • (3 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users