Greekdivers Magazino Ποτέ χωρίς ζευγάρι Ψ/Τ εμπειρίες Hall of fame Όλες οι Ενότητες Το greekdivers.com είναι η ελληνική πύλη (portal) με θεματολογία επικεντρωμένη στα θέματα θάλασσας, με μια ιδιαίτερη έμφαση στην υποβρύχια δρστηριότητα. Είναι η Πύλη για τον Υποβρύχιο Κόσμο. Είναι η Πύλη της Ελληνικής Υποβρύχιας Κοινότητας (Greek Underwater Community). Τι άλλο είναι το greekdivers.com ? Ελάτε να το ανακαλύψετε μόνοι σας ! Greekdivers.com is the greek portal focused on sea activities with special emphasis to the underwater ones. The Portal to Underwater World. Join us and discover what else greekdivers.com is! Everything about freediving, spearfishing, apnea diving and underwater sports. Τα πάντα για την ελέυθερη κατάδυση, την άπνοια και το υποβρύχιο κυνηγι και σπορ. spearfishing, diving, apnea, greece, dive news, scuba, underwater, skin diving, snorkeling, dive, rebreather, watersports, dive travel, underwater cameras, drysuit, fins, deep diving, wreck diving, freedive, sea, fish, katadisi, katadysi, ypovrixio psarema, υποβρυχιο ψαρεμα,ψαρεμα, psarema, καταδυση, θάλασσα, ψαροτούφεκο, ψαροντούφεκο, sfykth, sfikth, σφυκθ, snorkelling, breath-hold, diving equipment, spearfishing, diving gear, weightbelt, masks, scuba, spearguns, constant weight, first aid, mares, pipin, nolimit, no limit, no-limit, static apnea, dynamic apnea, video, apnea, blue, water, hunting, fin swimming, snorkeling, speargun, blue, fin, tuna, shark, yellow, spearfish, monofin blue water hunting, skin diving, underwater photography, shallow water blackout, nude, skin, divers, deep, dolphin, extreme, samba, υποξια, hypoxia, υπερκαπνια, υποκαπνια, υπεραερισμος
www.greekdivers.com

Καλώς Ηλθατε Επισκέπτη ( Log In | Εγγραφή )

> Δεοντολογία χρήσης

Οταν επικοινωνούμε μέσω του φόρουμ συνήθως απευθυνόμαστε σε άτομα που δεν γνωρίζουμε αλλά και δεν βλέπουμε! Παράλληλα χρησιμοποιούμε τον γραπτό λόγο, ο οποίος δεν έχει την αμεσότητα, τη χροιά της φωνής, αλλά και την έκφραση του προσώπου που διαθέτει ο προφορικός! Κάποιες φορές αυτό ίσως έχει ως αποτέλεσμα τις μεταξύ μας παρεξηγήσεις! Ετσι για την επικοινωνία μέσω Internet έχουν οριστεί μερικοί κανόνες που αποτελούν το Netiquette. Για να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία του φόρουμ παραθέτουμε συνοπτικά μερικούς απο αυτούς.

Πρίν αποστείλετε ένα μήνυμα προσέξτε τα εξής:


Παρακαλούμε διαβάστε το πλήρες Netiquette

3 Σελίδες V  < 1 2 3  
Reply to this topicStart new topic
> Μπασμός και χειροποίητα δολώματα
atzal
δημοσίευση Sep 16 2005, 11:35 AM
Post #21


Μέλος


Group: Νέο Μέλος
Posts: 157
Joined: 1-August 05
Απο: ΑΘΗΝΑ-ΜΑΡΟΥΣΙ
Αριθμός Μέλους: 1.349
Περιοχή: Νομ/κό Διαμ. Αθηνών
Ονοματεπώνυμο:ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ



Εφόσον κάποιος αποφασίσει να ψαρέψει απίκο σε λιμάνι υπάρχει μια συνταγή γενικής χρήσεως.

Βασικός κανόνας είναι το δόλωμα και ο μπασμός (μαλάγρα) να έχουν την ίδια βάση.

Οπότε:

Για να φτιάξουμε το δόλωμα παίρνουμε φρέσκια σαρδέλα και αφαιρούμε το κρέας ως φιλέτο κόβωντας από το κεφάλι προς την ουρά με ένα πολύ κοφτερο μαχαίρι. Ανακατεύουμε με αλέυρι μαλακό και τριμμένη φρυγανιά. Οι αναλογίες δεν είναι στάνταρ αλλά εξαρτώνται από τη σκληρότητα του δολώματος (πολύ φρυγανιά, πιό σκληρό). Θα πέπει να ληφθεί υπόψη οι κέφαλοι θέλουν μαλακό δολωμα με όσο το δυνατόν πιο μαστιχωτή υφή. Σαργοί, τσιπούρες και άλλα της οικογενείας των σπαριδών πιο σκληρά.

Για να φτιάξουμε τον μπασμό παίρνουμε τα απομεινάρια των ψαριών τα λιώνουμε πολύ καλά, με λίγο λάδι σαρδέλας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα παλιό μπλέντερ για καλύτερα αποτελέσματα). Το παραγόμενο υλικό (σιχαμερό στην υφή και την όψη γκρί - καφέ γλίτσα το ανακατεύουμε σε ένα κουβά μπογιάς (χωρίς την μπογιά!!!) με ψιλοκοσκινισμένο κοκκινόχωμα και πλάθουμε μπάλες μεγέθους πορτοκαλιού.

Ο συγκεκριμένος μπασμός ανάλογα φουντάρεται από μώλο ή βράχο, τυλιγμένος σε λινάτσα ή και σκέτος. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι όπου πέσει λόγω λάσπης δημιουργεί μιά σχετικά διακριτή θολούρα, μέσα στην οποία ψαρεύουμε με το καλάμι.

Υπάρχουν εταιρείες (κάπου στην Β. Ελλάδα νομίζω) που παράγουν τέτοιου είδους μπασμό όπου χρησιμοποιείται σε ψαρέματα με βαθειά καθετή για μπαλάδες.

Υποθέτω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ψάρεμα καθετής (φουνταρισμένο μαζί με την άγκυρα) εφόσον για δόλωμα χρησιμοποιήθεί σαρδέλα ή γάβρος.

Πάντως το θέμα δόλωμα ή μπασμός είναι ένας απίστευτα τεράστιος χώρος για πειραματισμούς αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι τα ψάρια αλλάζουν τροφικές συνήθειες ανάλογα με την περιοχή (άμμος, βράχια λάσπη) ή την περίοδο του χρόνου (χειμώνας, καλοκαίρι).

Μου έχει τύχει σε ψάρεμα καθετής στη Σαμοθράκη να χρησιμοποιώ πανάκριβο φαραώ αγορασμένο από την Αθήνα και να μην πιάνω τίποτα και ο κολλητός μου να χρησιμοποιεί κατεψυγμένη και αλλατισμένη γαρίδα που σημειωτέον την δόλωνε με το κέλυφος και να προκαλεί εκατόμβη.

Τέλος ένα μικρό tip για το θέμα δόλωμα πιο πολύ. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα περισσότερα σχετικά με την κατασκευή δολωμάτων είναι αυτοί που ψαρεύουν σε λίμενες και ποτάμια. Έχουν ανάγει το θέμα δόλωμα σε πραγματική επιστήμη φτιάχνοντας ζυμάρια που περιέχουν πάσης φύσεως τεχνητα βελτιωτικά όπως ειδικές χρωστικές για φαγητό (τις γνωρίζουμε εως Ε... στις συσκευασίες) ή αμινοξέα ή λίπη. Τα σχετικά περιοδικά για το ψάρεμα σε γλυκά νερά στην Ελλάδα μεν είναι ανύπαρκτα, στο εξωτερικό όμως γίνεται χαμός οπότε η αναζήτηση ίσως προσφέρει σε γνώσεις και ιδέες για πειραματισμούς εν γένει.

Αυτά τα ολίγα, παρακαλώ συγχωρέστε την πολυλογία μου.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Σελίδες V  < 1 2 3
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Εκδοση Lo-Fi


Η Ώρα είναι: 26th November 2014 - 09:45 AM

όροι χρήσης | προσωπικά δεδομένα | βοήθεια | σχετικά με μάς | διαφήμιση | επικοινωνία
- Το greekdivers.com δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στις σελίδες του και προέρχεται από τα μέλη του ή από εξωτερικές πηγές -